W ostatnich dniach wyraźnie wzrosło zainteresowanie tłuszczami. Ceny tłuszczów miękkich i twardych zbliżają się już do ceny słoniny, która choć niewątpliwie jest towarem wyższej klasy, nie znajduje nabywców.
Poszukiwane sa też podgardla, ale ceny bardzo zróżnicowane. Klienci chętnie kupowaliby je w cenach takich jak jeszcze dwa, trzy tygodnie temu, Kiedy kilogram nie przekraczał 2 złotych. Teraz podgardla trudno znaleźć poniżej 2 złotych 20 groszy- 2 złotych 30 groszy za kilogram. A na rynku mięsa w dalszym ciągu spadają ceny półtusz wieprzowych. Krajową ofertę cały czas uzupełnia import. Np. czeską szynkę można kupić po 9 złotych 60 groszy. Polska kosztuje nawet 10,5 złotego. Ale jak przekonują maklerzy, ceny są do negocjacji.
Mięsa drobne wieprzowe zł/kg
klasa I 9,30 – 12.50
klasa II 50/50 1,50 – 4,50
klasa II 60/40 3,00 – 5,70
klasa II 80/20 3,80 – 8,50
Powoli rośnie sprzedaż drobnych mięs wieprzowych. Sprzedaje się już nie tylko tzw. Dwójka, ale także najdroższe mięso I klasy – komentuje Zbigniew Solecki z giełdy Rol-Petrol w Łodzi.