Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

27 lutego 2007

Zdecydowanie łatwiej kupić niż sprzedać – tak wygląda teraz rynek mięsa. Firmy organizują promocje żeby pozbyć się dużych ilości szynek, łopatek czy schabów. W magazynach zalegają też najtańsze surowce, takie jak nogi, głowy, skórki.

Ich mrożenie ze względu na cenę sprzedaży jest wyjątkowo nieopłacalne. Są tak tanie, że już niżej zejść z ceny nie można a i tak trudno o kupców – komentują maklerzy.

Sytuacji na krajowym rynku nie ułatwia import. Wchodzi sporo konkurencyjnych towarów. Dużym powodzeniem cieszą się tzw. przodki wieprzowe, które firmy wybierają kosztem polskich półtusz. Nawet o złotówkę taniej można kupić schab sprowadzany z Europy Zachodniej. Kilogram kosztuje od 13 złotych 20 groszy do 14.

MIĘSA DROBNE zł/kg
klasa I 9,30 – 11,90
klasa II 50/50 2,30 – 3,80
klasa II 60/40 3,20 – 5,00
klasa III 6,90 – 8,50

Coraz większym problemem przetwórców stają się także mięsa produkcyjne. Szczególnie duże ilości zgromadzono mięs drobnych II klasy. Sytuację może dopiero rozładować okres przedświąteczny - ocenia Ireneusz Grzeszczyk łódzki makler.


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę