MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Ceny - Mięso

31 stycznia 2007

Ostatnie dni na rynku mięsa przynoszą zmiany czysto kosmetyczne. Jeśli już są jakieś ruchy, to tylko w dół. Mamy do czynienia z górką podażową – ocenia łódzki makler Ireneusz Grzeszczyk. Sytuacji na naszym rynku nie ułatwia import. Wchodzi do nas towar zarówno uzupełniający, jak i konkurencyjny cenowo.

Importowany schab czy karkówkę można kupić przynajmniej o złotówkę taniej niż surowiec w krajowych ofertach, dlatego te gatunki mięsa są najczęściej ściągane z krajów zachodniej Europy. Dziś za kilogram krajowej karkówki z kością trzeba zapłacić około 7,40 – 7,5 złotego za kilogram. Towar bez kości doszedł do 10 złotych.

CENY TRANSAKCYJNE Zł/kg
Głowy 0,30 – 0,50
Słonina 2,00 – 2,20
Podgardla 2,00 – 2,40

Tanieją tłuszcze i podroby. W ciągu dwóch tygodni ceny spadły o 10%. Mrożenie tych elementów jest najmniej opłacalne, dlatego większość producentów decyduje się na obniżki. Tylko niewielu czeka na lepsze czasy.


POWIĄZANE

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę