Na giełdach towarowych od czwartku ceny świeżych kurczaków zaczęły piąć się lekko w górę, ale podwyżki sięgają maksymalnie 10-20 groszy za kilogram i właściwie nie ma poważnego powodu wzrostu cenników.
Za to mięsne elementy na razie pozostają bez zmian. Podaż drobiu jest bardzo duża, ale popyt nie najlepszy. Nadzieja jedynie w zbliżającym się długim weekendzie - mówią maklerzy. Przede wszystkim są szanse na zwiększenie zakupów towaru typowo grillowego na przykład skrzydełek.
Teraz za kilogram tego asortymentu w transakcjach giełdowych trzeba zapłacić średnio od 4,20 do 4,70 złotych. Stabilnie na rynku mięsa mechanicznie odkostnionego i skórek drobiowych . Na rynku podrobów wciąż brakuje serc, te które można dostać za minimum 3,50 złotych za kilogram nie są odpowiednio obrobione. Nie ma chętnych na wątróbki i żołądki.
PODROBY Z KURCZAKÓW
Ceny transakcyjne zł/kg
Wątróbki 1,80-2,20
Żołądki 2,80-3,00
Serca 3,50-3,80