europejskie forum rolników 2025

Bułgarzy rozsmakowali się w kurczakach

7 lipca 2015
W ubiegłym roku Bułgarzy zjedli o prawie 9 proc. mięsa drobiowego więcej. Spada natomiast spożycie mięs czerwonych - informuje polska ambasada w Sofii.

W tym samym czasie produkcja mięsa drobiowego wyniosła ponad 102 tys. ton i było to o prawie 4 proc. więcej w porównaniu z poprzednim rokiem. W Bułgarii aż 96 proc. produkcji mięsa z kurczaka pochodzi z ferm hodowlanych, a tylko 4 proc. od właścicieli drobnych gospodarstw rolnych.

 Krajowa produkcja nie nadąża jednak za wzrostem zapotrzebowania, dlatego import drobiowego mięsa wzrósł aż o 12,1 proc.



POWIĄZANE

Rolnictwo i dzika przyroda – jak pogodzić hodowlę z obecnością drapieżników? Hod...

Państwa członkowskie UE zatwierdzają zaktualizowany Kodeks zielonego etykietowan...

KRIR otrzymała odpowiedź z resortu rolnictwa w sprawie uruchomienia programu pom...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę