aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

Alpejska francuska

19 czerwca 2002

Rasa ta wywodzi się od kóz alpejskich. 
Ma z reguły ciemne umaszczenie z białymi plamkami średniej wielkości. Sierść jest krótka. Spotyka się osobniki rogate i bezrogie, z brodą i bez brody. Jedna z odmian tej rasy (chamoise) ma barwę beżową i brązoworudą, a końce nóg czarne. Wzdłuż linii grzbietowej przebiega czarna pręga.
Wysokość w kłębie kozłów wynosi 90-100 cm, a kóz – 70-90 cm, masa ciała kozłów – 80-100 kg, a kóz – 50-80 kg. 
Wydajność mleka w 10-miesięcznej laktacji dochodzi do 1800 kg. Wydajność rekordowa wynosi 2400 kg mleka w laktacji. 

We Francji, wśród kóz zapisanych w księgach zwierząt zarodowych, 75% to kozy rasy alpejskiej francuskiej. 
Jest to rasa o zasięgu międzykontynentalnym. Poza Francją hodowana jest w Niemczech i w USA. W roku 1994 została także sprowadzona do Polski.


POWIĄZANE

Jak podaje resort rolnictwa dziś mija termin na określenie w systemie IRZ przezn...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...

Aleksander Dargiewicz, Prezes KRAJOWEGO ZWIĄZKU PRACODAWCÓW – PRODUCENTÓW TRZODY...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę