Powierzchnia uprawy rzepaku i rzepiku (ozimego i jarego łącznie) wyniosła w br. 436,4 tys. ha (8,6% tej powierzchni stanowił rzepak jary) i była mniejsza od ubiegłorocznej o 6,9 tys. ha (1,5%), a od średniej z lat 1996-2000 większa o 26,8 tys. ha (o 6,5%).
Dobre przezimowanie rzepaku ozimego, niewielkie zaorania na skutek strat zimowych (ok.5% powierzchni zasianej w roku ubiegłym ), wczesne rozpoczęcie wegetacji, a także na ogół sprzyjające warunki atmosferyczne wiosną, pozwalało przewidywać wysokie plony. Jednak występujący w wielu rejonach kraju w okresie kwitnienia i dojrzewania rzepaku znaczny niedobór opadów, przy wysokich temperaturach powietrza, wpłynął niekorzystnie na zawiązywanie i wykształcanie nasion w łuszczynach, co spowodowało obniżenie plonu rzepaku.
Uzyskane w tym roku plony wyniosły 22,8 dt/ha i były niższe od ubiegłorocznych o 5,0%, a od średniej z lat 1996-2000 wyższe o 10,1%. Zbiory rzepaku i rzepiku szacuje się na 994,8 tys. t, tj. o 68,8 tys. t mniej od ubiegłorocznych (tj. o 6,5%).
Produkcja rzepaku i rzepiku
Wyszczególnienie | 1996-2000a) | 2001 | 2002 | |
w liczbach bezwzględnych | 2001=100 | |||
Powierzchnia w tys. ha | 409,6 | 443,2 | 436,4 | 98,5 |
Plony w 1 ha w dt | 20,7 | 24,0 | 22,8 | 95,0 |
Zbiory w tys. t | 846,7 | 1063,6 | 994,8 | 93,5 |
Największe zbiory rzepaku i rzepiku, powyżej 100 tys. ton, uzyskały województwa: wielkopolskie (142 tys. t), zachodniopomorskie (138 tys. t), kujawsko-pomorskie (129 tys. t), dolnośląskie (118 tys. t) i opolskie (112 tys. t), natomiast najmniejsze, poniżej 10 tys. ton odnotowano w województwach : podlaskim (ok. 4 tys. t), małopolskim i świętokrzyskim (po ok. 6 tys. t).
Wzrost produkcji w stosunku do roku ubiegłego odnotowano w 8 województwach, a największy w: warmińsko-mazurskim (o 23 tys. t), mazowieckim (o 18 tys. t), lubelskim (o 17 tys. t) i pomorskim (o 15 tys. t), natomiast największy spadek produkcji odnotowano w województwach: zachodniopomorskim (o 51 tys. t), wielkopolskim (o 39 tys. t) i dolnośląskim (o 29 tys. t).