Poznaj zalety tego cennego zboża
Gryka to pełna smaku i bogata w składniki odżywcze baza wielu zdrowych przepisów kulinarnych. Może wspierać odporność, koncentrację i zdrowie najmłodszych. Jej delikatny, orzechowy aromat sprawia, że doskonale smakuje zarówno w postaci klasycznej kaszy, jak i w naleśnikach czy placuszkach. Mało tego – jako pełnoziarnisty produkt zbożowy gryka idealnie wpisuje się w zasady Talerza Zdrowego Żywienia, według których produkty zbożowe powinny znaleźć się w każdym głównym posiłku dziecka. To wybór, który łączy wartości odżywcze z walorami kulinarnymi i troską o zdrowie dziecka, co podkreślają Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska i Ewa Sypnik-Pogorzelska – ekspertki kampanii „Produkty zbożowe – pyszne i zdrowe!”.
Zdrowa i smaczna już od pierwszych lat życia
– Gryka to naturalne, pełnowartościowe zboże, cenione za smak, bogactwo składników odżywczych i kulinarną wszechstronność. Choć nie zawsze pojawia się w diecie maluchów, warto po nią sięgać – regularnie spożywana wspiera odporność i pomaga kształtować zdrowe nawyki żywieniowe od pierwszych lat życia – podkreśla Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Dlaczego warto włączyć grykę do diety dziecka?
Znajdziemy w niej rutynę i kwercetynę – silne przeciwutleniacze, które wzmacniają naczynia krwionośne i wspierają odporność.
Jak podawać ją najmłodszym?
– Na początku rozszerzania diety najważniejsze jest dopasowanie konsystencji posiłków do możliwości dziecka. Zazwyczaj zaczynamy od puree, papek czy zmiksowanych dań, ale nie jest to sztywna zasada – wszystko zależy od malucha. Produkty zbożowe świetnie nadają się na pierwsze posiłki, gdyż są delikatne, pożywne i łatwe do przygotowania. Dobrym wyborem jest gryka – na początku możemy podać ją w formie lekkiego kleiku czy kaszki, a później w coraz bardziej różnorodnych daniach, dopasowanych do wieku i apetytu dziecka – dodaje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska.
Bezpieczna dla małych alergików
Gryka stanowi wartościową alternatywę dla innych zbóż w diecie bezglutenowej.
- Jej regularne spożywanie wspiera układ sercowo-naczyniowy, pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i dostarcza cenne składniki mineralne, niezbędne w okresie intensywnego rozwoju. Trzeba jednak pamiętać, że w procesie produkcji i pakowania gryka, która naturalnie nie zawiera glutenu, może zostać nim zanieczyszczona. Dlatego warto w przypadku celiaklii uważnie czytać etykiety i wybierać produkty z certyfikatem bezglutenowym, oznaczone odpowiednim symbolem – mówi Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Pomysły na grykę w kuchni malucha
Dostępna jest w formie kaszy (jasnej i ciemnej), mąki, płatków i makaronu, co ułatwia jej podawanie w różnych posiłkach – od obiadów po zdrowe desery. Kasza gryczana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach wytrawnych, jak i słodkich – od klasycznego gulaszu, przez sałatki z warzywami, po naleśniki z mąki gryczanej. Można z niej przygotować pożywną kaszę, chlebek, naleśniki, kaszotto, kotlety czy pulpety, a także dodatki do gulaszu, farsz do gołąbków, gofry, muffinki lub babeczki.
– Kasza gryczana świetnie łączy się z sezonowymi warzywami, różnymi sosami i pasuje do zup. Idealnym pomysłem są sałatki z jej dodatkiem – w połączeniu ze szpinakiem, cukinią, papryką, porem, pestkami dyni lub drobno posiekanymi orzechami sprawia, że danie staje się pełniejsze i ciekawsze dla małych smakoszy. Sprawdzi się także na śniadanie – zamiast klasycznej owsianki czy płatków z mlekiem zaserwujmy ją z jogurtem naturalnym lub mlekiem, dosłodzoną odrobiną miodu i z garścią ulubionych, świeżych owoców. Tak przygotowana gryczanka będzie pysznym i pożywnym początkiem dnia dla malucha oraz starszego dziecka – zachęca Ewa Sypnik-Pogorzelska.
Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej oraz na Facebooku:
http://www.produktyzbozowe.pl/
https://www.facebook.com/ProduktyZbozowe/
oprac, e-red, ppr.pl