Powierzchnia uprawy warzyw gruntowych w bieżącym roku według wstępnego szacunku rzeczoznawców terenowych jest mniejsza od ubiegłorocznej o 16,7% i wynosi ok. 200 tys. ha. Zmniejszyła się powierzchnia uprawy wszystkich gatunków warzyw gruntowych, a najbardziej kapusty.
Do siewów warzyw gruntowych przystąpiono w bieżącym roku bardzo wcześnie (w II połowie marca, w I dekadzie kwietnia), jednak warunki agrometeorologiczne wiosną br. nie sprzyjały wschodom i wzrostowi warzyw z uwagi na występującą w tym czasie suszę. Poprawa pogody w II dekadzie maja korzystnie wpłynęła na wegetację warzyw gruntowych. Przebieg pogody sprzyjał szczególnie uprawie warzyw ciepłolubnych. W bieżącym roku dobrze plonują pomidory, papryka, oberżyna, a także ogórki gruntowe i inne warzywa dyniowate. Na niechronionych plantacjach warzyw wystąpiło duże porażenie roślin przez szkodniki i w nieco mniejszym stopniu przez choroby.
Szacuje się, że łączna produkcja warzyw gruntowych będzie niższa od ubiegłorocznej o 11,9% i wyniesie 4,6 mln t. Ocenia się, że niższe od uzyskanych w roku ubiegłym będą zbiory wszystkich gatunków warzyw gruntowych w wyniku znacznie mniejszej powierzchni uprawy. Szacuje się, że plony większości gatunków warzyw będą zbliżone do ubiegłorocznych lub nieco wyższe.
Zbiory warzyw gruntowych
Wyszczególnienie | 1996-2000 a) | 2001 |
2002 b) | |
w tys. t |
2001=100 | |||
Ogółem |
5346 | 5195 | 4575 | 88,1 |
kapusta | 1846 | 1710 | 1500 | 87,7 |
kalafior | 248 | 250 | 215 | 85,9 |
cebula | 685 | 659 | 600 | 91,0 |
marchew jadalna | 888 | 922 | 800 | 86,8 |
buraki ćwikłowe | 503 | 466 | 380 | 81,5 |
ogórki | 357 | 340 | 300 | 88,3 |
pomidory | 290 | 274 | 255 | 93,2 |
pozostałec) | 529 | 574 | 525 | 91,4 |
Według wstępnych szacunków powierzchnia uprawy kapusty jest mniejsza od ubiegłorocznej (o ok. 20%) i wynosi 37,0 tys. ha. Ocenia się, że plony kapusty w bieżącym roku będą nieco wyższe od tych z 2001 roku, a łączna produkcja tego gatunku wyniesie ok. 1,5 mln t, tj. o 12,3% mniej niż w roku ubiegłym.
Powierzchnia uprawy kalafiorów jest o ponad 10% mniejsza od ubiegłorocznej. Zbiory kalafiorów ocenia się na 215 tys. t, tj. o ok. 14,1% mniej od zbiorów roku ubiegłego.
Mimo szacowanego wzrostu plonu cebuli, przy zmniejszeniu areału uprawy w stosunku do roku ubiegłego (o ok. 13,5%) przewiduje się, że zbiory tego gatunku wyniosą ok. 600 tys. t, tj. o ok. 9% niżej od ubiegłorocznych.
W bieżącym roku powierzchnię plantacji marchwi jadalnej ocenia się jako mniejszą od ubiegłorocznej o 14,5%, a zbiory szacuje się na poziomie ok. 800 tys. t, tj. o 13,2% niżej od uzyskanych w roku poprzednim.
Przewiduje się, że przy zmniejszonej o 18,8% powierzchni uprawy, zbiory buraków ćwikłowych wyniosą ok. 380 tys. t, tj. o 18,5% mniej od ubiegłorocznych. Plony tego gatunku zbliżone będą do tych z roku poprzedniego.
Warunki pogodowe w bieżącym roku sprzyjały uprawie pomidorów gruntowych. Ciepła pogoda korzystnie wpływała na wzrost i rozwój roślin. Mimo przewidywanych wyższych plonów szacuje się, że zbiory tych warzyw będą o 6,8% niższe od ubiegłorocznych i wyniosą ok. 255 tys. t (przy powierzchni mniejszej o 17,5% w stosunku do roku ubiegłego).
Podobnie jak w przypadku pomidorów, warunki pogodowe korzystnie wpłynęły na rozwój ogórków i pozwalają przewidywać dobre plonowanie. Jednak z uwagi na znaczne zmniejszenie powierzchni uprawy tych warzyw (o 16,2%), szacuje się, że zbiory ogórków w bieżącym roku będą o 11,7% niższe niż w roku ubiegłym i wyniosą ok. 300 tys. t.
Mimo wyraźnego wzrostu plonowania warzyw pozostałych, łączne zbiory warzyw z tej grupy ocenia się jedynie na 525 tys. t, tj. o ok. 8,6% mniej niż w roku ubiegłym, z uwagi na znaczne zmniejszenie areału uprawy tych gatunków (o 18,4%).