Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wiadomość

22 stycznia 2008

 Agrest

agrest   Agrest jest owocem pochodzącym z Europy, pierwsze wzmianki o nim można odnaleźć w literaturze z XVI w., wtedy to był znany jako roślina głównie żywopłotowa.
Wierzono także w przesąd, że zatknięcie gałęzi dzikiego agrestu za ramy drzwi i okien domów ochroni je od nieszczęścia.
Z czasem dziki agrest został przez ludzi przesadzony na żyzną, glebę gdzie szybko puścił korzenie oraz dał owoce słodsze i większe aniżeli dotychczas. Po udanej próbie "udomowienia" dzikiego agrestu, nasi przodkowie zaczęli eksperymentować z jego odmianami, chorować krzyżówki, aż w końcu otrzymali agrest taki jaki znamy dzisiaj.
Warto również wiedzieć, że agrest jest jednym z pierwszych krzewów, które wiosną robią się zielone, a także jako jeden z pierwszych dostarcza nam swoje owoce - nadające się zarówno do spożywania na surowo jak i na kompoty, dżemy, galaretki.

Agrest dzięki dużej zawartości magnezu i wapnia, pozytywnie wpływa na wzrost kości i zębów, a dzięki twardej skórce i licznym pestkom, wpływa pozytywnie na procesy trawienia.
Należy pamiętać aby nie spożywać na surowo niedojrzałego agrestu - jest bowiem wielce prawdopodobne, że może on spowodować poważne zatrucie!

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram agresu):
Woda: 87 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 8,8 g.
KJ = 190

Witaminy (mg/100 gram agrestu):
B
1: 0,02 mg. B2: 0,02 mg. B6: -. C: 45 mg. E: -. Karoten: 0,035 mg Minerały (mg/100 gram agrestu):
Sód: 1,6. Potas: 200,0. Magnez: 15,0. Wapń 29,0. Fosfor: 30,0
Żelazo: 0,63. Jod: śladowy



 Ananas

ananas   Jeszcze nie tak dawno rodzice mówili do swoich (niegrzecznych) dzieci "ładny z ciebie ananas!", co odpowiada powiedzeniu "niezłe z ciebie ziółko!". Nie do końca rozumiem dlaczego tak smaczny i słodki owoc ma taką kiepską sławę. Za czasów PRL-u ananas był bardzo pożądanym owocem (podobnie jak wszystko czego nie było pod dostatkiem), teraz gdy mamy go w sklepach dostatek jedynym ograniczeniem w jego nabywaniu jest cena, ponieważ jest on jednym z droższych owoców.
Ogólnie wiadomo, że Krzysztof Kolumb odkrył Amerykę, ale kto wie, że odkrył on także (dla Europejczyków) ananasa. Stało się to w 1493 roku na wyspie Gwadelupa, gdzie ananas rósł dziko nad rzekami oraz był hodowany przez tubylców. Z czasem Portugalczycy przenieśli uprawę ananasa do Indii, Afryki Południowej, na Jawę i Filipiny, a już w XVII w. ananas był hodowany we wszystkich tropikalnych krajach.

   Jest wiele odmian ananasów, począwszy od malutkich (wielkości pięści dziecka), a skończywszy na okazach cztero kilogramowych.
Ananasów surowych nie należy myć bo szybko gniją. Przed spożyciem ananasa należy wykręcić mu czubek. Owoc ten kraje się w poprzek na krążki, które po obraniu ze skórki można już spożywać lub przetwarzać dalej. Nie należy spożywać ananasa wygryzając go ze skóry - ponieważ jest to owoc często spryskiwany (więc po co mamy zlizywać te chemikalia), a skóra ananasa może poranić dziąsła.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram ananasa):
Woda: 85 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13 g.
KJ = 230

Witaminy (mg/100 gram ananasa):
B
1: 0,08 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 20 mg. E: -. Karoten: 0,01 mg

Minerały (mg/100 gram ananasa):
Sód: 2,1. Potas: 170,0. Magnez: 17,0. Wapń 16,0. Fosfor: 9,0
Żelazo: 0,4. Jod: -

 Arbuz

arbuz   Młodsi Internauci mogą nie wiedzieć, że władze Polski Rzeczpospolitej Ludowej starały się jak ognia unikać w polskim słownictwie wyrazów obcego pochodzenia (zresztą z marnym skutkiem) i podobnie było z arbuzem, a właściwie z jego perską nazwą, którą chciano zastąpić polskim wyrazem: kawon. Całe szczęście nazwa ta nie przyjęła się w społeczeństwie polskim - lubującym się od prawieków w obcych słowach.
Inną ciekawostką, wartą wspomnienia jest to że, wyraz "arbuz" jest jednym z niewielu (kilkunastu) wspólnych słów Polsko - Tureckich.

W Europie arbuzy hoduje się w Hiszpani, Portugali, Włoszech, Chorwacji, Francji, Grecji, Bułgarii, Rumuni, Węgrzech oraz Ukraina. W Polsce hoduje się odmianę odporną na niskie temperatury.

Arbuz, owoc afrykańskiego pochodzenia, chociaż nie ma szczególnych wartości odżywczych, cieszy się ogromnym powodzeniem, być może dlatego że jest on czymś pomiędzy owocem a lemoniadą (zawiera bardzo dużo soku). Jedzenie go bez noża i talerza jest więc nie lada wyzwaniem. My polecamy spożywanie go na surowo, najlepiej po schłodzeniu.
W przeciwieństwie do swojego kuzyna: melona - arbuz występuje głównie w deserach, polecamy szczególnie sałatkę z arbuza.

Składniki odżywcze:
Likopen i glutation - naturalne związki biochemiczne, broniące komórki przed szkodliwymi cząsteczkami. Uważa się, że chronią przed chorobą wieńcową, zapaleniem oskrzeli, nowotworami, zaćmą, parkinsonizmem i starzeniem się organizmu.

Witaminy:
Witamina C w dużych ilościach.

Minerały:
Znaczne ilości żelaza i potasu.



 Banan

banan   Banany rosną na krzakach wyglądających jak drzewa, w kiściach osiągających nawet długość 3 metrów. Owoce te rosną tylko w klimacie tropikalnym.
Czy wiecie, że banany z botanicznego punktu widzenia są jagodami!

Od wyrazu banan powstało już wiele słów pochodnych, np. "bananowiec" to statek przystosowany i przewożący banany, a "bananojad" to barwny ptak afrykański którego podstawową dietę stanowią banany.

Banany mogą i smakują, to zrozumiałe, jednak ich prawdziwym fanom trzeba przypomnieć, że banan (wyjątkowo wśród owoców) jest tuczący! Owoce te zwierają ponad 3 razy więcej kalorii niż grejpfrut czy cytryna.
Banany mają również liczne wartości odżywcze, przykładowo mają wysoką zawartość potasu, fosforu i magnezu oraz są łatwo przyswajalne, stąd bananów obecność w wielu dietach pochorobowych oraz w różnych przetworach dla niemowlaków.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram banana):
Woda: 74 g. Tłuszcze: 0,14 g. Białka: 1,2 g. Węglowodany: 23 g.
KJ = 420 !

Witaminy (mg/100 gram banana):
B
1: 0,044 mg. B2: 0,057 mg. B6: 0,37. C: 12 mg. E: 0,45.
Karoten: 0,04 mg

Minerały (mg/100 gram banana):
Sód: 1,0. Potas: 390,0. Magnez: 36,0. Wapń 8,7. Fosfor: 28,0
Żelazo: 0,55. Jod: -

Borówka

borówka   A dokładniej mówiąc borówki brusznice, bowiem nasza "borówka" z przydomkiem bagienna oznacza łochynia, zaś regionalnie - przydomkiem "czernica" - również czarne jagody. Nam chodzi jednak o te pierwsze zwane także jako "gogodze" - niewielkie, lekko gorzkie czerwone jagody rosnące na malutkich krzewinkach, mocno przetrzebianych z okazji Wielkanocy (kiedy to pełnią obowiązki bukszpanu), a także - w ciągu prawie całego roku - na herbatki i wywary, które są znanym ludowym środkiem na przeziębienia, reumatyzm itp.

Same borówki natomiast , czyli owoce,. są w medycynie ludowej stosowane przeciwko przypadłościom żołądkowym, szczególnie biegunkom.

Borówek nie należy spożywać na surowo, ale w stanie przetworzonym mogą mogą pełnić dodatek do surówek jak i mięs, ale również jako smakowity deser.


Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram banana):
Woda: 87 g. Tłuszcze: 0,05 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 9,9 g.
KJ = 190

Witaminy (mg/100 gram banana):
B
1: 0,01 mg. B2: 0,02 mg. B6: 0,01. C: 12 mg. E: -.
Karoten: 0,004 mg

Minerały (mg/100 gram banana):
Sód: 2,0. Potas: 72,0. Magnez: 5,5. Wapń 14,0. Fosfor: 9,7
Żelazo: 0,5. Jod: 0,003


Brzoskwinia

brzoskwinia   Brzoskwinia była owocem znanym już w starożytnej Persji. Dzięki wyprawom Aleksandra Wielkiego trafiła ona do Greków, a później do Rzymian, a tam osiągała tak zawrotne ceny, że tylko prawdziwi milionerzy mogli sobie na nią pozwolić. Wierzono także, że brzoskwinie sprowadzane z Persji są trujące i dopiero przesadzanie ich na żyzną glebę Cesarstwa Rzymskiego pozwala je spożywać bez ryzyka śmierci.
W starożytnych Chinach natomiast otaczano brzoskwinie czcią i traktowano jak relikwię. Rysunki tych owoców zdobiły ściany świątyń.

Ponieważ meszek pokrywający brzoskwinię przeszkadzał niektórym ludziom, specjaliści od hodowli roślin wyhodowali łysą brzoskwinię, czyli nektarynę. Smak, kolor, kształt ma identyczny jak oryginalna brzoskwinia, jest jednak nieznacznie droższa.
Warto jeszcze wspomnieć, że skóra nektaryny nie jest tak ciężko strawna jak skóra brzoskwini.
Brzoskwinia liczy sześć gatunków.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram brzoskwini):
Woda: 88 g. Tłuszcze: 0,1 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 11,0 g.
KJ = 190

Witaminy (mg/100 gram brzoskwini):
B
1: 0,027 mg. B2: 0,05 mg. B6: 0,026. C: 15 mg. E: -.
Karoten: 0,073 mg

Minerały (mg/100 gram brzoskwini):
Sód: 1,3. Potas: 200,0. Magnez: 9,2. Wapń 7,8. Fosfor: 23,0
Żelazo: 0,48. Jod: 0,001


Cytryna

cytryna   Kiedyś ciekawski poeta pytał "Znaszli ten kraj, gdzie cytryna dojrzewa?", ale ojczyzną cytryny nie są słoneczne Włochy lecz Himalaje lub Iran. We Włoszech zaś pierwsze drzewko cytrynowe posadzono stosunkowo późno, bo dopiero w IV w. Ale nawet wtedy nie doceniano jej wartości smakowych, na początku używana była tylko jako środek przeciw molom, które podjadały starożytnym Rzymianom ich słynne togi.

Cytryny rosną na drzewach o wysokości zazwyczaj do 5 metrów, gałęzie są z kolcami. Owoce (czyli cytryny) nawet dojrzałe są zielone, barwę żółtą uzyskują dzięki poddaniu ich działaniu etylenu.

Obecnie najwięcej plantacji cytryn mają takie kraje jak Stany Zjednoczone,  Włochy, Meksyk, Grecja i Hiszpania.

Warto wiedzieć, że dzięki sporej zawartości witaminy C (tylko czerwone porzeczki mają jej więcej, wśród owoców) cytryna działa antyprzeziębieniowo i antygrypowo.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram cytryny):
Woda: 90,2 g. Tłuszcze: 0,6 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 7,1 g.
KJ = 130

Witaminy (mg/100 gram cytryny):
B
1: 0,05 mg. B2: 0,02 mg. B6: 0,06. C: 53 mg. E: -.
Karoten: 0,003 mg
Minerały (mg/100 gram cytryny):
Sód: 2,7. Potas: 150,0. Magnez: 9,0. Wapń 11,0. Fosfor: 16,0
Żelazo: 0,45. Jod: 0,07


Czereśnia

czereśnia   Czereśnie rosły dziko w Europie od niepamiętnych czasów. Lukullus, jeden z wodzów armii starożytnego Rzymu w I w. naszej ery przywiózł z jednej z wypraw, do Rzymu drzewko czereśniowe. Czereśnie bardzo szybko zadomowiły się w Cesarstwie Rzymskim.
Polskie słowo "czereśnia" pochodzi od nazwy oryginalnej łacińskiej "xerasa".

Czereśnie są dobre dla reumatyków oraz osób chorych na serce. Należy jednak pamiętać, że nie są to owoce szczególnie łatwo strawne, dlatego osoby mające problemy z żołądkiem powinni spożywać je po uprzednim ugotowaniu. Ci natomiast, którzy mogą się rozkoszować czereśniami na surowo nie powinni zapominać o konieczności umycia ich przed jedzeniem.
Owoce te rosną w zwartych drzewostanach, dorastających do 20 - 25 m wysokości, tworząc długi, strzelisty pień i wąską, stożkowatą koronę. Drzewa czereśni samotnie rosnące mają krótki pień i szeroką, regularną koronę.
Czereśnie używane są do produkcji konfitur, napojów, win, koncentratów.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram czereśni):
Woda: 83,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,9 g. Węglowodany: 15,0 g.
KJ = 270

Witaminy (mg/100 gram czereśni):
B
1: 0,039 mg. B2: 0,042 mg. B6: 0,045. C: 15 mg. E: -.
Karoten: 0,014 mg

Minerały (mg/100 gram czereśni):
Sód: 2,7. Potas: 230,0. Magnez: 11,0. Wapń 17,0. Fosfor: 20,0
Żelazo: 0,35. Jod: -


Grejpfrut

grejpfrut   Grejpfrut jest w pewnym sensie sierotą. Wiadomo, że należy do rodziny owoców cytrusowych i jest spokrewniony z rzadko dziś uprawianymi pampelmusami, ale dokładnie nie wiadomo skąd pochodzi. Przypuszcza się, że powstał jako mutacja pampelmusy w Zachodnich Indiach. Pierwsza wzmianka o grejpfrutach na Puerto Rico jest datowana na rok 1750. Po stu latach trafił do Kalifornii, Arizony i na Florydę, później zaś do Europy Południowej, gdzie zaczęto grejpfruty uprawiać w latach dwudziestych naszego stulecia.

Jako, iż owoce te rosną w kiści jak winogrona, mało pomysłowi Anglosasi nazwali go "grapefruit" czyli mniej więcej "winogronowy owoc", a Polacy, tym razem mniej pomysłowi od Anglosasów, przejęli to słowo, spolszczając pisownię.

Grejpfrut występuje w wielu dietach, ponieważ jest owocem niezwykle zdrowym i niskokalorycznym, wpływa m.in. dobrze na trawienie oraz pobudza krążenie krwi.
Owoc ten spożywa się najczęściej wyjadając łyżeczką miąższ (często z cukrem).
Grejpfruty w puszkach można stosować do sałatek tak samo jak surowe.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram grejpfruta):
Woda: 89,0 g. Tłuszcze: 0,2 g. Białka: 0,7 g. Węglowodany: 9,8 g.
KJ = 130

Witaminy (mg/100 gram grejpfruta):
B
1: 0,05 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: 45 mg. E: -.
Karoten: 0,003 mg

Minerały (mg/100 gram grejpfruta):
Sód: 2,0. Potas: 180,0. Magnez: 10,0. Wapń 20,0. Fosfor: 17,0
Żelazo: 0,25. Jod: 0,001

Gruszka

gruszka   Gruszki przybyły ze starożytnej Persji przez Armenię i Małą Azję do Grecji, gdzie już na tysiąc lat przed naszą erą należały do ulubionych owoców. Z Grecji grusza trafiła do Rzymu. Tutaj zaś miała silne poparcie, sam Juliusz Cezar zarządził, aby posadzić ją w zdobytej Anglii. Z czasem grusza przekroczyła Alpy i dotarła do nas, gdzie spotkała swoje krewniaczki: gruszki leśne i ulęgałki.

Zarówno w literaturze, historii, kulinariach a nawet religii - grusza ustępowała zawsze miejsca jabłku. Oblecenie już te zaległość nadrabia, choć nie idzie jej lekko, bo jabłko nie zasypia gruszek w popiele i prezentuje coraz to nowe odmiany, mimo to równouprawnienie tego owocu, to nie - jak się mówi - gruszki na wierzbie, lecz realna i niedaleka przyszłość

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram gruszki):
Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,3 g. Białka: 0,5 g. Węglowodany: 13,0 g.
KJ = 230

Witaminy (mg/100 gram gruszki):
B
1: 0,03 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,015. C: 7 mg. E: -.
Karoten: 0,0053 mg

Minerały (mg/100 gram gruszki):
Sód: 2,1. Potas: 130,0. Magnez: 7,8. Wapń 10,0. Fosfor: 15,0
Żelazo: 0,26. Jod: -

Jabłko

jabłko   Jabłko odegrało niewdzięczna rolę w knowaniach przebiegłego węża - szatana oraz lekkomyślnej Ewy, która uległa jego namowom - ale to tylko uproszczenie! W Biblii słowo "jabłko" nie pada w tym kontekście ani razu. Jest tam mowa o "owocu" z drzewa, najwyraźniej nasi przodkowie uznali słowo "owoc" za zbyt abstrakcyjne i postanowili je słuchaczowi zbliżyć podkładając pod niego konkretny owoc.

Jabłko było zawsze symbolem miłości i płodności. Tu i ówdzie do dziś zachował się zwyczaj obdarowywania się przez zakochanych tym owocem. Złote jabłko zaś oznaczało (i nadal oznacza) dobry interes czyli coś na czym można dobrze zarobić.

Wyraz "jabłko" używa się w wielu przysłowiach i powiedzeniach, np. "amator kwaśnych jabłek" lub "stłuc na kwaśne jabłko", "jabłko padające niedaleko od jabłoni".

Czy wiesz, że w Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców, obfitujących w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram jabłek):
Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,3 g. Węglowodany: 13,0 g.
KJ = 230

Witaminy (mg/100 gram jabłek):
B
1: 0,04 mg. B2: 0,03 mg. B6: 0,05. C: ~16 mg. E: 0,57.
Karoten: 0,016 mg
Minerały (mg/100 gram jabłek):
Sód: 3,0. Potas: 140,0. Magnez: 6,4. Wapń 7,0. Fosfor: 12,0
Żelazo: 0,48. Jod: -

Śliwka

sliwka   Śliwki to najstarsze znane rośliny użytkowe. Teofrast wspomina w swoich księgach o licznych śliwkach w Tebach i Memfis, a zwłaszcza w Damaszku, stąd tez śliwki eksportowano w miodzie i suszone.
Następnie owoce te była adoptowane przez starożytnych Rzymian. Wergiliusz pisał, że mieli dosyć własnych śliwek i podobno od importowanych nie były gorsze.

Medycyna ludowa stosowała śliwki jako środek odwadniający w dietach związanych z gośćcem, chorobami nerek, reumatyzmem, a także przy przeczyszczaniu - o tym szczególnie powinny pamiętać osoby lubiące się zajadać śliwkami w dużych ilościach.
Nie wskazane jest spożywanie śliwek przez cukrzyków oraz osób z nadwagą.

Na stole naszych babć zawsze były śliwki marynowane, które i do mięsa psują, i do sałaty, a i korniszona lub grzyba marynowanego zastąpiły, teraz niestety takie śliwki popadły w zapomnienie.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram śliwki):
Woda: 84,0 g. Tłuszcze: 0,17 g. Białka: 0,6 g. Węglowodany: 15,0 g.
KJ = 250

Witaminy (mg/100 gram śliwki):
B
1: 0,072 mg. B2: 0,043 mg. B6: 0,045. C: 6 mg. E: -.
Karoten: 0,035 mg

Minerały (mg/100 gram śliwki):
Sód: 1,7. Potas: 220,0. Magnez: 10,0. Wapń 14,0. Fosfor: 18,0
Żelazo: 0,44. Jod: -


Truskawka

truskawka   To paradoksalne rośliny, które są zarazem stare i młode. Ich tradycja sięga czasów starożytnych, pisali o nich tacy twórcy jak Owidiusz i Wirglusz ... z tym, że wychwalali nie naszą truskawkę, tylko jej prababkę poziomkę! Lecz nazwa oficjalna truskawki, która można odnaleźć w encyklopedii: to poziomka ananasowa.
W XVIII wieku udało się otrzymać z amerykańskich odmian poziomki naszą obecną truskawkę, różniąca się od pierwowzoru smakiem, wielkością oraz aromatem.
Truskawka podbiła Europę i natychmiast podjęto dalsze starania jej ulepszania, które są tak skutecznie, że obecnie trudno wyliczyć wszystkie truskawkowe odmiany.

Jako ciekawostkę warto dodać, że w starych czasach (dla niektórych lepszych) uważano, że truskawki są dobre tylko dla mężczyzn, a kobietą przynoszą nieszczęście.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram truskawek):
Woda: 90,0 g. Tłuszcze: 0,4 g. Białka: 0,8 g. Węglowodany: 7,5 g.
KJ = 150

Witaminy (mg/100 gram truskawek):
B
1: 0,03 mg. B2: 0,05 mg. B6: -. C: 60 mg. E: 0,22.
Karoten: 0,0083 mg

Minerały (mg/100 gram truskawek):
Sód: 2,5. Potas: 150,0. Magnez: 15,0. Wapń 26,0. Fosfor: 29,0
Żelazo: 0,96. Jod: -


Wiśnia

wiśnia   Jak pisał japoński poeta, dusza Japonii wyraża się w tchnieniu kwiatów dzikiej wiśni o wschodzie słońca. Miał on niewątpliwie rację , bowiem dla Japończyka, czyli mieszkańca Krainy Kwitnącej wiśni, najważniejszy w wiśni jest właśnie kwiat, a owocu on już wcale nie ogląda ani nie je.

W polskiej medycynie ludowej, natomiast wykorzystywano ogonki i liście z których robiono napary stosowane na katar, kaszel i inne symptomy przeziębienia. Z pestek wiśni wyciskano również olejek, który działa rozkurczowo.

Z samych zaś owoców można robić konfitury, inni zaprawiali je w czekoladzie, a jeszcze inni robili wiśniówkę lub wiśniaka - czyli dla każdego coś miłego z wiśni się zda zrobić.

Woda, tłuszcze, węglowodany, białka (g/100 gram wiśni):
Woda: 85,0 g. Tłuszcze: 0,5 g. Białka: 0,9 g. Węglowodany: 13,0 g.
KJ = 250

Witaminy (mg/100 gram wiśni):
B
1: 0,03 mg. B2: 0,13 mg. B6: -. C: 20 mg. E: -.
Karoten: 0,005 mg

Minerały (mg/100 gram wiśni):
Sód: 2,0. Potas: 114,0. Magnez: 8,0. Wapń 8,0. Fosfor: 7,0
Żelazo: 0,6. Jod: -


POWIĄZANE

Uprawa grochu jest prosta. Nie wymaga dużych nakładów. Pozytywnie wpływa na zdro...

Jakie sposoby produkcji owoców są najbardziej popularne w Polsce? Jakie są różni...

W Polsce produkuje się nawet 75 proc. światowych zasobów aronii. Popularność teg...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę