Ptak_Waw_CTR_2024

Nieopłacalny chmiel

24 września 2003

Rolnicy z coraz mniejszym przekonaniem uprawiają chmiel. Browary domagają się nowych odmian, co podraża i tak wysokie już koszty. Tymczasem ceny skupu chmielu są takie same jak 10 lat temu.

W okresie prosperity przed pięćdziesięciu laty na Opolszczyźnie uprawiano kilkaset hektarów chmielu. Dziś zostały tylko cztery gospodarstwa w powiecie Nyskim. Producenci chmielu na Opolszczyźnie to pracownicy dawnych PGR-ów. Uprawiają chmiel przez sentyment, ale sentymenty się kończą i będą musieli go zaorać. Rolnicy mogą bowiem liczyć na dopłatę w wysokości 442 zł do hektara, w Unii plantatorzy dostają prawie 5 razy więcej. 
 
Część surowca pozostaje w kraju, zdecydowana większość trafia jednak za granicę, skąd wraca w postaci granulatów, bo browary nie kupują nieprzetworzonego chmielu.


POWIĄZANE

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...

Rzepak ozimy w okresie jesiennym wymaga nawożenia dolistnego, które jest uzupełn...

Skończyły się żniwa kukurydzy kiszonkowej, rozpoczyna się zbiór odmian zbieranyc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę