Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Nieopłacalny chmiel

24 września 2003

Rolnicy z coraz mniejszym przekonaniem uprawiają chmiel. Browary domagają się nowych odmian, co podraża i tak wysokie już koszty. Tymczasem ceny skupu chmielu są takie same jak 10 lat temu.

W okresie prosperity przed pięćdziesięciu laty na Opolszczyźnie uprawiano kilkaset hektarów chmielu. Dziś zostały tylko cztery gospodarstwa w powiecie Nyskim. Producenci chmielu na Opolszczyźnie to pracownicy dawnych PGR-ów. Uprawiają chmiel przez sentyment, ale sentymenty się kończą i będą musieli go zaorać. Rolnicy mogą bowiem liczyć na dopłatę w wysokości 442 zł do hektara, w Unii plantatorzy dostają prawie 5 razy więcej. 
 
Część surowca pozostaje w kraju, zdecydowana większość trafia jednak za granicę, skąd wraca w postaci granulatów, bo browary nie kupują nieprzetworzonego chmielu.


POWIĄZANE

Analitycy Conab spodziewają się, że całkowite zbiory plonów w Brazylii w sezonie...

Post szacuje, że produkcja jabłek, gruszek i winogron stołowych w Chinach wzrośn...

Trwają żniwa kukurydziane. W regionach, w których rozpoczęły się najwcześniej, r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę