Rada Ministrów wydała rozporządzenie w sprawie kwoty A i B cukru oraz kwoty A i B izoglukozy oraz w sprawie ustalenia ceny interwencyjnej cukru białego i ceny podstawowej buraków cukrowych.
W projekcie rozporządzenia dotyczącego kwot uwzględniono wielkości wynegocjowane przez Polskę z Unią Europejską. Zgodnie z zapisami uwzględnionymi w Narodowym Programie Przygotowania do Członkostwa w obszarze "rolnictwo" - rynek cukru nie przewidziano okresu przejściowego.
W związku z tym na kampanię cukrowniczą w roku 2004/2005 przewidziano następujące kwoty:
Kwota A
Cukier buraczany - 1580 tys. ton;
Izoglukoza - 24,911 tys. ton w przeliczeniu na suchą substancję zawartą w 42-proc. roztworze fruktozy.
Kwota B
Cukier buraczany - 91,926 tys. ton;
Izoglukoza - 1870 tys. ton w przeliczeniu na suchą substancję zawartą w 42-proc. roztworze fruktozy.
Wymienione wyżej kwoty mogą być zmniejszone poprzez zastosowanie wskaźników redukcji kwot, które są stosowane we wszystkich krajach Unii Europejskiej. W przypadku krajów kandydujących nie określono jednak wielkości tych wskaźników.Przepisy rozporządzenia dotyczyć będą 75 producentów cukru i wpłyną na wysokość dochodów ok. 100 tys. dostawców buraków cukrowych. Wysokość kwot produkcji ma duże znaczenie dla plantatorów, ponieważ otrzymują oni prawa do uprawy i dostawy buraków cukrowych, stąd wielkość tych kwot ma istotne znaczenie.
Kwota A cukru, przeznaczona na zaopatrzenie rynku krajowego, w 2004/2005 roku jest wyższa o 60 tys. ton od kwoty A ustalonej na kampanię 2003/2004. Oznacza to w praktyce zwiększenie produkcji i wzrost dochodów plantatorów buraków. Jeśli zaś chodzi o izoglukozę, to należy zaznaczyć, że producent może wyprodukować dowolną ilość izoglukozy C i syropów glukozowych, nie są one limitowane.
Na rok rozliczeniowy 2004/2005 w rozporządzeniu przyjęto wielkości obowiązujące w Unii Europejskiej. Sprawy te reguluje rozporządzenie 1260/2001 dotyczące wspólnej organizacji rynków w sektorze cukru.
W państwach UE do roku 2006 dla cukru białego cena interwencyjna wynosi 63,19 euro/100 kg. Tak skalkulowana cena gwarantuje uzyskanie dochodu zarówno przez plantatorów, jak i producentów cukru.
W UE przyjęto, że w latach 2001-2006 podstawowa cena dla buraków cukrowych o jakości standardowej (16 proc. zawartości cukru) wynosi 47,67 euro za tonę.
Ponieważ obecnie nie można określić kursu przeliczenia euro do złotego, cenę interwencyjną cukru białego ustalono w wysokości stanowiącej równowartość 63,19 euro za 100 kg, a cenę podstawową za tonę buraków cukrowych określono jako równowartość 47,67 euro wg średniego kursu NBP z 1 lipca 2004 r.
Zaproponowane w rozporządzeniu ceny są znacznie wyższe od obowiązujących w kampanii 2003/2004.