Buraki cukrowe
Ubiegłoroczna powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła 317,4 tys. ha, tj. o 15,7 tys. ha (o 4,7%) mniej niż w 2000 r. i o 78,0 tys. ha (o 19,7%) mniej od średniej z lat 1996-2000. Przebieg warunków agrometeorologicznych w ubiegłym roku był niekorzystny dla wzrostu korzeni buraków cukrowych i gromadzenia się cukru w korzeniach.
Produkcja buraków cukrowych
Wyszczególnienie |
1996-2000a) |
2000 |
2001 | |
w liczbach bezwzględnych |
2000=100 | |||
Powierzchnia w tys. ha |
395,4 |
333,1 |
317,4 |
95,3 |
Plony z 1 ha w dt |
377 |
394 |
367 |
93,1 |
Zbiory w mln t |
14,9 |
13,1 |
11,7 |
88,7 |
a) Przeciętne roczne.
Zbiory buraków cukrowych w 2001 roku określa się
na blisko 11,7 mln t, tj. o 1,5 mln t (o 11,3%) mniej od zbiorów uzyskanych w
roku 2000 i o 3,3 mln t (o 21,9%) mniej od średnich z lat 1996-2000.
O słabym
plonowaniu buraków cukrowych zadecydowały niekorzystne warunki
agrometeorologiczne w początkowej fazie rozwoju, jak i w okresie wzrostu roślin.
Siewy buraków cukrowych z powodu nadmiaru wilgoci w glebie były wydłużone w
czasie, a wschody niewyrównane. Wiele plantacji z powodu wymoknięcia roślin
wymagało powtórnych siewów. W późniejszym okresie deszcze i nadmierna wilgotność
gleby spowodowały nadmierny wzrost liści i na wielu plantacjach rozwój chorób
grzybowych.
Plony buraków cukrowych w 2001 roku szacuje się na 367 dt/ha, tj. o 27 dt/ha (o 6,9%) mniej od uzyskanych w roku 2000 i o 10 dt/ha (o 2,7%) mniej od średniej z lat 1996-2000. Najwyższe plony, przekraczające 400 dt/ha uzyskano w województwach: zachodniopomorskim, opolskim, wielkopolskim, śląskim i podlaskim, a najniższe w świętokrzyskim, łódzkim i podkarpackim.
Największą produkcję buraków cukrowych odnotowano w województwie wielkopolskim (2,3 mln t), kujawsko-pomorskim (1,9 mln t) i lubelskim (1,7 mln t), a najmniejszą, poniżej 0,2 mln t, w: małopolskim, lubuskim i śląskim.
Według danych Cukrowniczej Izby Gospodarczej buraki cukrowe dla cukrowni zebrano z powierzchni 301,3 tys. ha. Do 30 listopada skupiono 10,8 mln t buraków, z czego przerobiono 10,0 mln t i wyprodukowano blisko 1,4 mln t cukru. Wskaźnik polaryzacji wyniósł 15,84% (w 2000 r. – 17,71%), a wydatek cukru 13,57% (w 2000 r. – 15,70%).