Buraki cukrowe
Ubiegłoroczna powierzchnia uprawy buraków cukrowych wyniosła 317,4 tys. ha, tj. o 15,7 tys. ha (o 4,7%) mniej niż w 2000 r. i o 78,0 tys. ha (o 19,7%) mniej od średniej z lat 1996-2000. Przebieg warunków agrometeorologicznych w ubiegłym roku był niekorzystny dla wzrostu korzeni buraków cukrowych i gromadzenia się cukru w korzeniach.
Produkcja buraków cukrowych
| Wyszczególnienie | 1996-2000a) | 2000 | 2001 | |
| w liczbach bezwzględnych | 2000=100 | |||
| Powierzchnia w tys. ha | 395,4 | 333,1 | 317,4 | 95,3 | 
| Plony z 1 ha w dt | 377 | 394 | 367 | 93,1 | 
| Zbiory w mln t | 14,9 | 13,1 | 11,7 | 88,7 | 
a) Przeciętne roczne.
Zbiory buraków cukrowych w 2001 roku określa się 
na blisko 11,7 mln t, tj. o 1,5 mln t (o 11,3%) mniej od zbiorów uzyskanych w 
roku 2000 i o 3,3 mln t (o 21,9%) mniej od średnich z lat 1996-2000.
O słabym 
plonowaniu buraków cukrowych zadecydowały niekorzystne warunki 
agrometeorologiczne w początkowej fazie rozwoju, jak i w okresie wzrostu roślin. 
Siewy buraków cukrowych z powodu nadmiaru wilgoci w glebie były wydłużone w 
czasie, a wschody niewyrównane. Wiele plantacji z powodu wymoknięcia roślin 
wymagało powtórnych siewów. W późniejszym okresie deszcze i nadmierna wilgotność 
gleby spowodowały nadmierny wzrost liści i na wielu plantacjach rozwój chorób 
grzybowych.
Plony buraków cukrowych w 2001 roku szacuje się na 367 dt/ha, tj. o 27 dt/ha (o 6,9%) mniej od uzyskanych w roku 2000 i o 10 dt/ha (o 2,7%) mniej od średniej z lat 1996-2000. Najwyższe plony, przekraczające 400 dt/ha uzyskano w województwach: zachodniopomorskim, opolskim, wielkopolskim, śląskim i podlaskim, a najniższe w świętokrzyskim, łódzkim i podkarpackim.
Największą produkcję buraków cukrowych odnotowano w województwie wielkopolskim (2,3 mln t), kujawsko-pomorskim (1,9 mln t) i lubelskim (1,7 mln t), a najmniejszą, poniżej 0,2 mln t, w: małopolskim, lubuskim i śląskim.
Według danych Cukrowniczej Izby Gospodarczej buraki cukrowe dla cukrowni zebrano z powierzchni 301,3 tys. ha. Do 30 listopada skupiono 10,8 mln t buraków, z czego przerobiono 10,0 mln t i wyprodukowano blisko 1,4 mln t cukru. Wskaźnik polaryzacji wyniósł 15,84% (w 2000 r. – 17,71%), a wydatek cukru 13,57% (w 2000 r. – 15,70%).