MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Wykorzystanie krajowych komponentów białkowych w żywieniu świń

24 stycznia 2002

Dr Ryszard Kujawiak

Wykorzystanie krajowych komponentów białkowych w żywieniu świń

Wykład wygłoszony na konferencji „Nowoczesne technologie w rolnictwie" podczas Dożynek 2001 pod patronatem Prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego, 7-8 wrzesień 2001, Spała

Racjonalne żywienie świń polega na dostarczeniu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w ilościach odpowiadających zapotrzebowaniu. Należy przy tym dążyć, aby żywić ekonomicznie, a to oznacza, że nie wszystkie komponenty mogą być stosowane w dowolnej ilości.

Należy pamiętać, że o opłacalności decyduje nie cena 1 kg paszy, lecz koszt produkcji 1 kg żywca. Dlatego nie należy za wszelką cenę dążyć do zbyt dużego udziału komponentów białkowych w dawce. Bowiem nie ilość, a jakość białka decyduje o jego wykorzystaniu. Dlatego Sano od samego początku było zwolennikiem ograniczonego udziału białka w mieszankach, gdyż nadmiar białka wydalany jest w postaci mocznika i amoniaku oraz wymaga więcej energii potrzebnej do jego przetworzenia. A energii w dawkach na ogół brakuje. Dodatek aminokwasów egzogennych: lizyny, treoniny i metioniny podnosi wartość biologiczną i wykorzystanie białka.

Tabela 1. Skład chemiczny (w %) nasion strączkowych wartość energetyczna 1 kg

Nasiona Sucha masa Popiół surowy Białko ogólne Włókno surowy Tłuszcz surowy Bezazot wyciąg Świne EM (MJ)
Bobik 88,0 3,7 26,8 7,3 1,3 48,9 12,8
Groch 88,0 2,9 20,9 6,0 1,4 56,8 13,9
Peluszka 88,0 3,0 22,0 6,9 1,6 54,5 13,5
Łubin żółty 88,0 4,4 38,5 13,5 4,6 27,0 12,3
Łubin wąskolistny 88,0 3,7 31,5 14,7 4,4 33,7 11,9
Łubin biały 88,0 3,6 33,6 8,9 9,9 32,0 13,0

Tabela 2. Skład nasion, makuchu i śruty rzepakowej 00, % suchej masy 

Składniki Nasiona Makuch Śruta
Białko 20-24 31-35 37-43
Tłuszcz 44-50 12-22 2-5
Włókno 7-10 9-12 11-14
Popiół 4-5 5-6 7-8,5
Związki bezazotowe wyciągowe 16-20 25-27 32-34
Energia brutto, MJ/kg s.m. 27-29 20-22 18-20
Energia metaboliczna MJ/kg s.m. dla świń 20-24 14-17 11-12

Nasiona roślin strączkowych (bobik, łubiny, groch, peluszka) posiadają z reguły 2-4 razy więcej białka niż zboża. Ponadto charakteryzują się większą zawartością lizyny, a mniejszą aminokwasów siarkowych (metionina). Nasiona strączkowych różnią się między sobą wartością pokarmową (tab. 1). Wspólna cechą nasion strączkowych jest większa zawartość włókna, które głównie limituje ich wartość energetyczną. Niestety nasiona roślin strączkowych posiadają tez substancje antyżywieniowe, takie jak alkaloidy, taniny, hemaglutyniny, inhibitory proteaz, które ograniczają ich zastosowanie w żywieniu zwierząt. 

Rzepak, którego uprawa jest w Polsce bardzo popularna, po przetworzeniu w zakładach tłuszczowych daje surowiec stosowany w żywieniu zwierząt. Z tłoczenia na zimno otrzymuje się makuch, natomiast po ekstrakcji tłuszczu za pomocą rozpuszczalników organicznych pozostaje śruta poekstrakcyjna. Prażenie nasion i testowanie śruty prowadzi do odgoryczenia śruty i do inaktywacji enzymu myrozynazy powodującej rozkład glukozynolanów do substancji szkodliwych dla zwierząt (ITC, VOT), które mogą powodować powiększenie tarczycy, uszkodzenie narządów wewnętrznych (wątroba, nerki, jądra) oraz prowadzą do pogorszenia wykorzystania i spożycia paszy. Odmiany rzepaku uprawiane w Polsce, tak zwane „00" (dwuzerowe), charakteryzują się bardzo małą zawartością glukozynolanów (do 30 mmoli/g) oraz niskim udziałem niepożądanego, źle metabolizowanego przez komórki mięśni kwasu erukowego (do 2%). Skład chemiczny i wartość energetyczną nasion rzepaku i pochodnych podano w tabeli 2.

Tabela 3. Przykładowe receptury (%) dla prosiąt

  Pre-Prestarter Prestarter Starter JB
Soja poekstrakcyjna - 25 17,5
Pszenica 40 40 40
Jęczmień 20 25 32,5
Pre Kern 40 40 - -
Suggi - 10 10
EM MJ 14,5 13,5 13,5
Białko 19,0 19,0 17,0
Lizyna 1,40 1,30 1,15
Witamina A 20.000 20.000 20.000
Witamina D 3.000 2.000 2.000
Witamina E 160 120 120

Tabela 4. Przykładowe receptury (%) na tucz

  jedn. Grower I (25-50 kg) Finiszer (50-110 kg)
Soja poekstr. % 10 10 10      
Rzepak poekstr. % 5     12,5    
Groch/bobik %   5     15  
Łubin %     5     12,5
Jęczmnień % 60 60 60 42,5 40 42,5
Pszenica/pszenżyto % 22 22 20 42,5 42,5 42,5
Aminogold % 3 3 3 2,5 2,5 2,5
Energia metab. MJ 12,8 12,9 12,9 12,7 12,8 12,7
Białko ogólne % 15,6 15,0 15,8 14,0 13,5 14,5
Lizyna % 0,90 0,88 0,90 0,78 0,78 0,78
Witamina A j.m 12.000 12.000 12.000 10.000 10.000 10.000
Witamina D3 j.m. 2.000 2.000 2.000 1.650 1.650 1.650
Witamina E mg 150 150 150 120 120 120

Tabela 5. Wyniki tuczu świń żywionych poekstrakcyjną śrutą rzepakową 

Pozycja

Grupy

Soja Rzepak Rzepak +3% oleju Rzepak +6% oleju
masa początkowa (kg) 38,3 39,9 40,7 39,7
masa końcowa (kg)  110,2 111,2 111,3 111,9
średni przyrost dzienny (g) 762 756 790 821
pożycie paszy/kg przyrostu 3,44 3,49 3,28 3,15

Najlepszej paszy pod względem strawności, zawartości składników pokarmowych i energii wymagają prosięta, którym z roślinnych komponentów białkowych należy podawać jedynie poekstrakcyjną śrutę sojową. Nasiona roślin strączkowych krajowych oraz nasiona, makuch i śruta rzepakowa ze względu na obecność większej ilości włókna i substancji antyżywieniowych nie są zalecane w żywieniu prosiąt. Mieszanki przeznaczone dla prosiąt (tab. 3) powinny bowiem charakteryzować się większą ilością energii (> 13 MJ /kg) oraz aminokwasów (lizyna 1,1-1,4%).

W żywieniu tuczników należy dążyć do maksymalnych przyrostów, gdyż kiedy uda się nam je zwiększyć o 100 g, to na tuczniku będzie można zarobić dodatkowo 10 zł. Dzięki właściwemu, zbilansowanemu żywieniu można także podnieść mięsność świń. To w 3-4 miesięcznym okresie tuczu żywienie, a nie genetyka decyduje, czy tuczniki uzyskają ok. 60% mięsności, czy też tylko 40%. W mieszance na pierwszy okres tuczu (tab. 4) powinny być stosowane tylko najlepsze komponenty, a więc nasiona strączkowych i śruta rzepakowa mogą być podawane tylko w ograniczonym zakresie (najlepiej nie więcej niż 5%). Natomiast w drugim okresie tuczu można zastosować już większe ich udziały np. groch do 25%, bobik, peluszka, łubin słodki, śruta rzepakowa do 15%. Konieczne jest przy tym stosowanie premiksów z dodatkiem brakujących aminokwasów (lizyny, metioniny, treoniny) oraz podnoszenie wartości energetycznej mieszanek np. poprzez dodatek tłuszczu (tab. 5). Również patrząc z ekonomicznego punktu korzystne jest stosowanie wraz z nasionami roślin strączkowych i śrutą rzepakową antybiotykowych stymulatorów wzrostu takich jak np. flawomycyna czy salinomycyna. Poprawiają one przyrosty i wykorzystanie paszy, a tym samym zwiększają ekonomikę produkcji tucznika o ok. 25 zł.

Nie ma natomiast jednoznacznych opinii na temat stosowania poekstrakcyjnej śruty rzepakowej w żywieniu loch. Większość badań (m.in. AR Kraków) wykazuje, że nie ma ona żadnego negatywnego wpływu na rozród, natomiast niektóre doświadczenia skłaniają do ostrożności w tym względzie.
Reasumując stwierdzić można, że krajowe komponenty białkowe mogą być stosowane tylko w ograniczonym zakresie w żywieniu świń. Jedynie w drugiej fazie tuczu i w żywieniu loch niskoprośnych można je stosować jako główne źródło białka bez potrzeby użycia importowanej śruty sojowej, czy innych komponentów białkowych. 


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę