Abstrakt
Zapotrzebowanie na białko zwierzęce dla
rozwijającej się populacji ludzkiej jest motorem
intensyfikacji produkcji
zwierzęcej. Intensyfikacja ta polega na lepszym wykorzystaniu pasz
podawanych zwierzętom. Jedną z dróg lepszego wykorzystania pasz jest
stymulowanie procesów
bakteryjnych w przewodzie pokarmowym zwierząt.
Osiągnąć to można podając zwierzętom specjalnie spreparowane materiały paszowe i
dodatki paszowe. Zarówno materiały paszowe, jak i dodatki paszowe powinny
spełniać kilka warunków, z których najważniejsze to: zwiększanie produkcji
zwierząt, poprawa ich stanu zdrowia, brak
negatywnego wpływu na środowisko
oraz jakość i bezpieczeństwo produktów zwierzęcych dla
konsumentów.
Celem niniejszego opracowania jest:
-
scharakteryzowanie aktualnie rozpoznanych w nauce i praktyce rolniczej
oddziaływań
produktów paszowych (materiałów paszowych i dodatków paszowych)
stosowanych na
skalę masową w chowie i hodowli zwierząt gospodarskich na
środowisko, szczególnie tych
oddziaływań, które mogą pogarszać jakość
środowiska;
- zaproponowanie na podstawie rozpoznania tych
oddziaływań minimalnego zakresu badań,
jakim należy poddać materiały paszowe
i dodatki paszowe dla stwierdzenia, czy stwarzają
one zagrożenie dla
środowiska, oraz wskazanie, jakie warunki muszą one spełniać, aby
uznać je
za całkowicie bezpieczne dla środowiska.
Na podstawie przeprowadzonych
badań za najgroźniejsze skutki stosowania pasz i dodatków
paszowych uznano
zmiany ilościowe i jakościowe flory i fauny glebowej (szczególnie wzajemnych
proporcji bakterii i grzybów glebowych), zmniejszenie różnorodności
biologicznej fauny glebowej i
flory naczyniowej, wzrost udziału gatunków
ruderalnych we florze, ulatnianie się azotu amonowego z
gleby i spowolnienie
procesów rozkładu materii organicznej; w ekosystemach wodnych również
spowolnienie rozkładu materii organicznej, zmiany stosunków troficznych w
zespołach drobnych
bezkręgowców wodnych, oraz pogorszenie się jakości
wody.
Na tle przepisów UE i przepisów krajowych przedstawiony został
sposób testowania materiałów
paszowych i dodatków paszowych pozwalający
jednoznacznie (wedle aktualnego stanu wiedzy)
wskazać, które materiały
paszowe i dodatki paszowe są przyjazne dla środowiska, a które nie
powinny
być dopuszczone do powszechnego użytkowania w hodowli i chowie zwierząt.
Proces testowania podzielono na etapy. Po każdym z nich badane materiały
paszowe i dodatki
paszowe mogą być bądź dopuszczone do użytku, bądź też
poddane dalszym etapom badań, zgodnie z
zaproponowanym przez Dyrektywę Unii
Europejskiej postępowaniem wg schematu tzw. drzewa
decyzyjnego?.
Wysunięto postulat badania wpływu na środowisko nie tylko nowowprowadzanych
do użytku
materiałów paszowych i dodatków paszowych , ale i tych tradycyjnie
stosowanych od dawna,
ponieważ przedtem nie były one nigdy poddawane
procedurze takiej oceny, a długotrwałe ich
stosowanie może powodować
kumulację negatywnych skutków w środowisku.
Przedstawiono wzór
sprawozdania i raportu, jaki powinien być sporządzony po przeprowadzeniu
trójstopniowego badania materiału paszowego lub dodatku paszowego dla oceny
jego wpływu na
środowisko. Postulowane jest stworzenie banku danych o
wpływie konkretnych materiałów
paszowych i dodatków paszowych na środowisko
w celu uniknięcia powtarzania kosztownych i
długotrwałych badań. Wskazano na
konieczność kontynuowania badań podstawowych z tego zakresu
w celu
wypracowania odpowiednich instrumentów monitoringu stanu środowiska znajdującego
się
pod presją intensywnej produkcji roślinnej i zwierzęcej.
1. Dlaczego stosowane są materiały paszowe i dodatki paszowe
1.1. Zwiększanie produkcji zwierzęcej
Produkcja
własnego ciała , oprócz ruchu i rozmnażania jest fundamentalnym aspektem
życia. Wzrost każdego organizmu zależy od przetwarzania i przyswajania
pokarmu,
szczególnie białek, oraz podtrzymywania odporności immunologicznej
(Pierzynowski et
al.1993, 1995, Radberg et al. 2001, 2002, Puchła et al.
2002).
Ilość i jakość zjadanego pożywienia od dawna wiązano ze wzrostem
zwierząt, ale dopiero
w połowie zeszłego stulecia zauważono współzależność
pomiędzy ilością zjadanego
pożywienia, efektywnością jego przetwarzania
(konwersji) w ciało zwierzęcia i wzrostem
zwierzęcia. Ilościowe i jakościowe
zasady konwersji materii i energii w organizmach zwierząt
opracowane zostały
w czasach Międzynarodowego Programu Biologicznego (lata
sześćdziesiąte i
początek siedemdziesiątych XX wieku). Prace Kleibera (1968), Phillipsona
(1969), Petrusewicza i Macfadyena (1970) stworzyły zręby bioenergetyki
zwierząt, ale
również teoretyczne podstawy optymalizacji żywienia zwierząt.
Dzisiaj wiemy, że białko pokarmowe musi być nie tylko strawione i
przyswojone, ale musi
również zaspakajać potrzeby pokarmowe flory
bakteryjnej przewodu pokarmowego
zwierzęcia oraz być źródłem peptydów
regulacyjnych, np. immunomodulacyjnych czy
antybakteryjnych i antywirusowych
(Puchała et al. 2002, Radberg et al. 2002).
Gdyby udało się chociaż część
tych peptydów zwolnić z roli regulatorów, to mogły by one
zostać
wykorzystane przez organizm do syntezy jego białek. I właśnie jest celem tak
zwanej
produkcji zwierzęcej. Dlatego też w żywieniu zwierząt stosuje się
materiały paszowe, dodatki
paszowe i premiksy. Cel ten jednak nie powinien
być osiągany za cenę degradacji środowiska
oraz pogorszenia jakości lub
bezpieczeństwa produktów zwierzęcych.
1.2. Materiały paszowe, dodatki
paszowe, premiksy
Materiały paszowe, dodatki paszowe, premiksy jako
środki żywienia zwierząt zostały
zdefiniowane przez ustawę z dnia 13 czerwca
2003 r. o zmianie ustawy o środkach
żywienia zwierząt oraz o zmianie
niektórych ustaw (Dz. U. Nr 122 poz. 1144):
- materiały paszowe są to
produkty pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego w stanie
naturalnym, świeże
lub konserwowane albo przetworzone, oraz inne substancje organiczne, a
także
substancje nieorganiczne, zawierające lub nie zawierające dodatki paszowe,
przeznaczone do bezpośredniego żywienia zwierząt lub do sporządzania
mieszanek
paszowych albo premiksów;
- dodatki paszowe to substancje
przetworzone lub nieprzetworzone, także mikroorganizmy
tworzące kolonie,
oraz ich mieszaniny dodawane do pasz w celu: a. poprawy cech materiałów
paszowych, mieszanek paszowych lub środków spożywczych pochodzenia
zwierzęcego lub
b. zaspokojenie potrzeb żywieniowych zwierząt lub
doskonalenia produkcji zwierzęcej, w
szczególności w wyniku wpływu na florę
żołądkowo-jelitową lub na strawność paszy, lub c.
wprowadzenia do pasz lub
premiksów składników pokarmowych umożliwiających
osiągnięcie szczególnych
celów żywieniowych zwierząt lub zaspokojenie szczególnych
potrzeb
żywieniowych zwierząt w danym okresie, lub d. zapobieganie szkodliwemu
wpływowi odchodów zwierzęcych na środowisko, lub zmniejszenia tego wpływu
albo
poprawę warunków środowiska, w którym są utrzymywane zwierzęta ( z
wyłączeniem
dodatków paszowych używanych w przetwórstwie pasz dla
osiągnięcia celów
technologicznego podczas ich obróbki lub podczas podawania
ich procesowi przetwórczemu,
w wyniku których może powstać niezamierzona,
ale technicznie niemożliwe do uniknięcia
pozostałość tych dodatków lub ich
pochodnych w paszy, jeżeli nie przedstawia ona
zagrożenia dla zdrowia i nie
ma technologicznego wpływu na produkt końcowy);
- premiksy to mieszaniny
dodatków paszowych z materiałami paszowymi.
Pasze stosowane w hodowli
zwierząt - materiały paszowe i mieszanki paszowe - nazwane
dalej "paszami",
to przede wszystkim uzyskane w procesach technologicznych produkty
wzbogacone o białka lub jego prekursory: białko uzyskiwane z mikroorganizmów
należących
do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów; produkty uboczne
uzyskane w procesie
wytwarzania aminokwasów w drodze fermentacji; aminokwasy
i ich sole; hydoksyanalogi
aminokwasów; niebiałkowe związki azotowe.
Dodatki paszowe, nazywane dalej "dodatkami" obejmują substancje, które nie
są
niezbędne dla życia i prawidłowego rozwoju zwierząt, ale wprowadzone do
diety poprawiają
jej smakowitość, wspomagają procesy trawienia i wchłaniania
składników pokarmowych oraz
korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowotny
zwierząt. Brak tych substancji w żywieniu
zwierząt wysoko produkcyjnych może
stanowić barierę pełnego wykorzystania ich
możliwości produkcji i rozrodu. W
miarę pełny spis stosowanych w hodowli zwierzęcej
dodatków, opis ich
działania i zastosowania można znaleźć w opracowaniach: Kotarbińska,
Grela
(1995), "Antimicrobial feed additives" (1997), Piva (1998). Do najważniejszych z
nich należą antybiotyki, probiotyki, przeciwutleniacze i enzymy, a także
aminokwasy,
minerały, detoksykanty, ekstrakty roślinne i ziołowe (saponiny,
garbniki, terpeny, glikozydy,
alkaloidy - patrz Fritz, Grela 1995).
Obecnie wszystkie te substancje (dodatki) nazywane są
antybakteryjnymi
promotorami wzrostu (AGP - Antimicrobial Feed Promoters).
1.3.
Przyczyny stosowania pasz i dodatków
Rolnictwo i jego zaplecze naukowe
starają się intensyfikować produkcję roślinną i
zwierzęcą aby zaspokoić
zapotrzebowanie na żywność, szczególnie na białko zwierzęce dla
wciąż
będącej w fazie wzrostu populacji ludzkiej. Ta intensyfikacja rolnictwa, a
szczególnie
chowu konwencjonalnego i intensywnego, nie jest obojętna dla
środowiska i niesie ze sobą
bardzo konkretne zagrożenia dla gleby, wody i
powietrza (Williams 1995) chociażby dlatego,
że wymagała i nadal wymaga
stosowania różnych "przyspieszaczy" i "poprawiaczy"
procesów wzrostu roślin
i zwierząt. I tak stosowanie antybiotyków w chowie trzody chlewnej,
zmniejsza śmiertelność prosiąt o połowę, natomiast zwiększa przyrosty
ciężaru ciała o16%, a
wykorzystanie paszy o 7% (Tywończuk, Lipiński 1995).
Zaprzestanie stosowania
antybiotyków spowodowałoby wzrost śmiertelności,
spadek produkcji, wzrost zużycia pasz.
A to oznaczałoby wzrost cen
wieprzowiny o 8,2%, drobiu o 3,4%, jaj o 11,2%. Te 3,4%
wzrostu w przypadku
drobiu to 29 mln euro rocznie (Thomke, Elvinger 1998).
Szwedzki raport
"Antimicrobial feed additives" podaje szczegółowe analizy ekonomiczne
dotyczące wpływu dodatków paszowych na ceny i opłacalność produkcji prosiąt,
wieprzowiny, jaj i wołowiny. Z analiz tych wynika, że stosownie optymalnych
ilości
dodatków zwiększa rentowność produkcji zwierzęcej o kilka-kilkanaście
procent.
Ważnym aspektem stosowania dodatków jest zmniejszanie ilości
wydalanego przez
zwierzęta amoniaku i metanu. Miliony ton tych gazów
produkowane przez zwierzęta
hodowlane (w skali całego globu) i ulatujące w
powietrze to nie tylko straty azotu zawartego
w paszy, który zamiast budować
białko zwierzęce ulotnił się, to również wzrost efektu
cieplarnianego.
Należy pamiętać, że bilans końcowy metanu i amoniaku jest determinowany
technologią produkcji zwierzęcej i sposobem zagospodarowania odchodów
zwierzęcych, w
tym szczególnie gnojówki i gnojowicy. I tak na przykład ilość
amoniaku produkowanego w
oborach bezściołowych jest wyższa niż w oborach
konwencjonalnych, na przykład
głębokich, nadmierne stosowanie gnojówki i
gnojowicy może w pewnych warunkach
sprzyjać procesom redukcyjnym w glebie
generującym większe ilości metanu.
Innym aspektem działania pasz i dodatków
są działania synergistyczne: chociaż każdy ze
składników paszy czy dodatku
może być dla środowiska obojętny, lub nawet genetycznie
pochodzić z tego
środowiska, jak np. antybiotyki występujące w warunkach naturalnych w
glebie,
to po przejściu przez przewód pokarmowy zwierzęcia mogą one może stać się groźne
dla środowiska.
Negatywny wpływ intensywnej produkcji rolnej na gleby w
wyniku nadmiernego
nawożenia, szczególnie płynnymi nawozami organicznymi
(gnojówka, gnojowica) oraz na
środowisko wodne (akwakultury, marikultury)
jest powszechnie znany (patrz Pinowski 1986).
Powszechne stosowanie
biologicznie aktywnych pasz i dodatków może wywierać dodatkowe
niepożądane
skutki, co jest dla hodowców, ale i dla ciał prawodawczych w dziedzinie
ochrony środowiska zagadnieniem nowym i trudnym. Jeszcze w roku 1995
"Prognoza
ostrzegawcza zmian środowiskowych warunków życia człowieka w
Polsce na początku XXI
wieku. Ekspertyza" jako jedyne zagrożenia wynikające
z intensywnej hodowli zwierząt
wymienia przeazotowanie gleb pod wpływem
gnojowicy (Brogowski, Nalborczyk 1995) i
wzrost ilości metanu produkowanego
przez zwierzęta (Kędziora 1995).
Tymczasem w roku 1992 ukazała się praca
Levy'ego (Levy 1992) o znamiennym tytule:
"Paradoks antybiotyków: jak
cudowne leki niszczą swoją legendę", gdzie autor zwraca
uwagę na
niebezpieczeństwa dla ludzi i środowiska związane ze stosowaniem antybiotyków
w rolnictwie. W publikacji tej opisane są procesy uodparniania się bakterii
(w tym również
bakterii chorobotwórczych) na działanie antybiotyków pod
wpływem... antybiotyków
dostających się do środowiska z odchodami zwierząt.
Spowodowało to zainteresowanie
tematyką zagrożeń ze strony dodatków
paszowych dla środowiska oraz ludzi (patrz na
przykład: Gavalchin, Katz
(1994), Perez-Trallero, Ziggoraga (1995), Levy (1998), Taljański-
Zygmunt et
al. (1998), Wegener et al. (1998) Opaliński et al. (1998), Halling-Soerensen et
al.
(1998), Opaliński et al. (in press), Dmowska et al. (in press).
Zagrożenia te okazały się tak istotne, że w roku 1999 zaczęto wycofywać
szereg
antybiotyków z użycia jako dodatki paszowe i poszukiwać zamienników
naturalnych.
Wycofywanie antybiotyków jako dodatków paszowych zbiegło się z
wypracowaniem w Unii
Europejskiej standardów produkcji zwierzęcej metodami
ekologicznymi (Rozporządzenie
Rady 1804/1999/UE).
W ostatnim czasie
zaczynają pojawiać się głosy, że przyczyną selekcji szczepów bakterii
odpornych na antybiotyki może być nierozważne stosowanie antybiotyków w
lecznictwie
ludzi i zwierząt (Isaacson,Torrence 2002).
1.4. Cel pracy
Celem niniejszego opracowania jest scharakteryzowanie aktualnie
rozpoznanych w nauce
oraz w konwencjonalnej i intensywnej praktyce rolniczej
oddziaływań produktów paszowych
(materiałów paszowych i dodatków paszowych)
stosowanych na skalę masową w chowie i
hodowli zwierząt gospodarskich na
środowisko, szczególnie tych oddziaływań, które mogą
potencjalnie zagrażać
naturalnemu funkcjonowaniu środowiska, przede wszystkim gleby i
wód
powierzchniowych.
Na podstawie rozpoznania tych oddziaływań zaproponowano
niezbędny zakres badań,
jakim należy poddać materiały paszowe i dodatki
paszowe dla stwierdzenia, czy stwarzają
one zagrożenie dla środowiska, oraz
wskazano, jakie warunki muszą one spełniać, aby uznać
ich stosowanie za
całkowicie bezpieczne dla środowiska.
Na podstawie danych literaturowych
oraz badań własnych zostały przedstawione drogi
oddziaływania materiałów
paszowych i dodatków paszowych na ludzi obsługujących
zwierzęta, na
zwierzęta hodowlane oraz na środowisko - ekosystemy glebowe, wodne i
naziemne.
Istotnym novum opracowania jest zwrócenie uwagi na
oddziaływania materiałów
paszowych i dodatków paszowych na środowisko po ich
przejściu przez przewód pokarmowy
zwierząt, czyli na naturalny sposób
oddziaływania tych substancji na środowisko.
Bezpośrednie oddziaływanie
materiałów paszowych i dodatków paszowych na środowisko ma przecież charakter
incydentalny (wypadki rozsypania, rozlania, zawilgocenia czy
zapalenia tych
substancji, odciek soków z kiszonki) i ma tak niewielki zasięg, że może być
całkowicie pominięty, oczywiście za wyjątkiem materiałów i pasz stosowanych
w hodowli
organizmów wodnych, akwakultur i marikultur.
Drogi
oddziaływania materiałów paszowych i dodatków paszowych na środowisko (a co
za tym idzie sposoby badania tego oddziaływania) ilustruje rys. 1.
Zaproponowany sposób testowania materiałów paszowych i dodatków paszowych
pozwala
jednoznacznie (wedle aktualnego stanu wiedzy) wskazać, które
materiały paszowe i dodatki
paszowe są przyjazne dla środowiska, a które nie
powinny być dopuszczone do
powszechnego użytkowania w hodowli i chowie
zwierząt. Został on przygotowany zgodnie
z duchem aktualnych przepisów Unii
Europejskiej i może stanowić podstawę do dyskusji na
temat aktualnych
przepisów krajowych.
Podstawą do rozważań na temat badania wpływu materiałów
paszowych i dodatków
paszowych na środowisko i sposobów oceny tego wpływu
jest przegląd dostępnych w
literaturze informacji na ten temat i
konfrontacja tych informacji z wynikami własnych badań.
2. Jak działają pasze i dodatki na ludzi, zwierzęta i środowisko
2.1. Rozpoznane skutki oddziaływania pasz i dodatków na
środowisko
W tabeli I zebrano dostępne w literaturze dane dotyczące
oddziaływania pasz i dodatków
na ludzi obsługujących zwierzęta hodowlane,
same zwierzęta oraz na środowisko. Wbrew
oczekiwaniom literatura na ten
temat jest niezwykle uboga. W przypadku badań wpływu na
środowisko są to
wyłącznie dane dotyczące oddziaływania pojedynczych składników pasz
lub
dodatków dodawanych bezpośrednio do środowiska - gleby lub wody, często w
dawkach
przekraczających dawki, jakich można spodziewać się w przypadku
stosowania nawozu.
Zupełnie brak danych o oddziaływaniu tych składników po
przejściu przez przewód
pokarmowy zwierząt ? a to jest przecież główna droga
przedostawania się tych substancji do
środowiska.
W tabeli I wpływ pasz
i dodatków na środowisko podzielono na trzy kategorie:
oddziaływania
bezpośrednie, mające znaczenie tylko w przypadku hodowli ryb, akwakultur i
marikultur, oraz pośrednie, kiedy substancje te dostają się do środowiska po
przejściu przez
przewód pokarmowy zwierząt i albo zostają rozproszone w tym
środowisku (nawożenie
obornikiem pól, na pastwiskach, spływ do wód
powierzchniowych), albo skoncentrowane
(przechowywanie: zbiorniki gnojowicy,
laguny itp.).
Z przeglądu tego wynika, że najwięcej informacji, a więc i
badań, dotyczy oddziaływania
pasz i dodatków na zwierzęta, co jest
oczywiście zrozumiałe ? substancje te przeznaczone są
dla zwierząt. Badań
nad wpływem pasz i dodatków na środowisko, szczególnie po ich
przejściu
przez przewód pokarmowy zwierząt jest bardzo mało (często ich wyniki nie są
publikowane, tak, że w literaturze bardzo trudno się ich doszukać).
Z
drugiej strony z szeregu publikacji wnioskować można o groźnych dla środowiska
(a
więc dla nas wszystkich) następstwach niekontrolowanego stosowania pasz i
dodatków,
szczególnie tych biologicznie czynnych (Levy 1992, 1995, 1998, van
Gool 1993, Nijsten et
al. 1996, Antimicrobial feed additives1997,
Bergogne-Berezin 1997, Salyers 1996, Ozanne et
al. 1987, Parsonnet, Kass
1987, Weber, Rutala 1997, Taljański-Zygmunt et al. 1998, Witte
1998). Szereg
z cytowanych prac opublikowanych było w "Science" i w "Nature", a i tytuły
były groźne, np. "Antybiotyki w żywieniu zwierząt. Dymiąca strzelba" (Sun,
1984 - i to w
"Nature", najpoważniejszym periodyku naukowym!).
2.2. Negatywne skutki działania pasz (po ich przejściu przez przewód
pokarmowy)
na agrocenozy
Nieco lepiej poznane są oddziaływania na
środowisko pasz i premiksów.
O widocznym wpływie pasz na środowisko możemy
mówić w przypadku stosowania pasz
wysokobiałkowych, takich jak: białko
uzyskiwane z mikroorganizmów należących do grup
bakterii, drożdży, glonów i
grzybów; produkty uboczne uzyskane w procesie wytwarzania
aminokwasów w
drodze fermentacji; aminokwasy i ich sole; hydoksyanalogi aminokwasów. .
Rozwój przemysłowych ferm świńskich w latach siedemdziesiątych w Polsce
pociągnął za
sobą badania nad wpływem gnojowicy na pola uprawne, wody
powierzchniowe i ekosystemy
narażone na oddziaływania tych ferm, na przykład
w gminie Łomianki w otulinie
Kampinoskiego Parku Narodowego (Pinowski 1986).
Ponieważ w fermach tych stosowano na
szeroką skalę materiały paszowe i
dodatki paszowe, opisany w literaturze (patrz Pinowski
1986) wpływ nawozu,
gnojówki i gnojowicy na środowisko można w pewnym stopniu
traktować jako
wpływ pasz na stan środowiska, chociaż w tamtych czasach nikt nie myślał o
stosowaniu nawozu, gnojówki czy gnojowicy jako o sposobie dyspersji
szkodliwych dla
środowiska substancji.
Okazało się, że nawóz, a
szczególnie gnojowica pochodząca od zwierząt karmionych
materiałami
paszowymi powoduje poważne zmiany w środowisku, to jest na polach.
Efekty te znane są od wielu lat i w odczuciu rolników, ale również ośrodków
decyzyjnych
nie są traktowane jako poważne zagrożenia dla środowiska.
Zakłócenia różnorodności
biologicznej, zmiana funkcjonowania ekosystemu
glebowego, czy nawet zanieczyszczenia
wody pitnej przez pasze i dodatki
pochodzące z kału zwierząt nie były dotychczas traktowane
jako czynniki w
poważnym stopniu degradujące środowisko.
Tymczasem nauka poszła w las -
w Polsce, w Wieckowicach, znowu otwarto fabrykę
świń, tym razem znacznie
większą, firmy Smithfield Foods z Virginii, USA. Jej właściciel,
Joseph W.
Luther III, twierdzi, że zamieni Polskę w "stan Iowa Europy", gdzie świń jest
pięciokrotnie więcej, niż ludzi. A co z gnojowicą?
2.4. AGP
(Antibiotic Growth Promoters) - paszowe dodatki antybakteryjne
Celem
stosowania zarówno mieszanek paszowych, jak i dodatków paszowych jest
optymalizacja procesów trawienia i wchłaniania składników pokarmowych.
Mechanizm
działania dodatków paszowych polega, między innymi, na
stymulowaniu rozwoju grup
organizmów syntetyzujących związki niezbędne dla
zwierzęcia ? gospodarza (np. witaminy z
grupy B), hamowaniu rozwoju
drobnoustrojów konkurujących ze zwierzęciem-gospodarzem
o pokarm, głównie o
białko, peptydy, aminokwasy egzogenne, witaminy, oraz na obniżaniu
aktywności immunogennej.
Pewne grupy ?szkodliwych? bakterii jelitowych
uszkadzają ścianki jelita swymi
metabolitami, aktywują przez to układ
immunologiczny jelita i w efekcie powodują wzrost
grubości jego ścian. Ich
eliminacja pod wpływem dodatków powoduje zmniejszenie grubości
ścian jelita
i nakładów energetycznych na jego regenerację oraz redukcję struktur
limfatycznych. Dzięki temu białka nie użyte do budowy jelita służą do budowy
innych
struktur ciała zwierzęcia, np. mięśni. Bezpośredni wpływ antybiotyków
paszowych na układ
odpornościowy jelita wydaje się być bezsporny, aczkolwiek
badania takie nigdy nie były
prowadzone.
Działanie większości dodatków
paszowych - od antybiotyków poprzez minerały i metale,
witaminy,
probiotyki i żywe kultury mikroorganizmów do ziół i wyciągów roślinnych daje się
sprowadzić do opisanego działania antybakteryjnego.
Po odkryciu
działania antybiotyków w latach czterdziestych bardzo szybko okazało się, że
mogą one służyć nie tylko ludziom, ale i zwierzętom. Jako dodatek paszowy
zaczęto je
stosować najpierw w Stanach Zjednoczonych - już w roku 1949
w żywieniu trzody chlewnej
(Stokestad, Jukes 1949), a w roku 1953 w Europie
(Jonson, Jacobsson 1973, Smith, Tucker
1978, 1980).
Korzystny wpływ
antybiotyków nie tylko na zdrowie, ale i na rozwój zwierząt
zaobserwowany
został pod koniec lat czterdziestych (Stokestad, Jukes 1949, 1950; Snelling
1952), dzisiaj dodawanie antybiotyków do pasz zwierzęcych ("feed promoters",
"feed
additives", "antibacterial feed additives", "antimicrobial growth
promoters") stało się
powszechną praktyką na całym świecie. W Unii
Europejskiej jest ono regulowane Dyrektywą
70/524/EEC. O skali zjawiska
niech świadczy fakt, że w roku 1984 w Szwecji zużyto aż
50,5 t antybiotyków
jako dodatków do pasz (Wierup et al. 1987), a i dzisiaj używa się
niewiele
mniej - przeszło 20 ton w roku 1996 (Government Official Reports 1997).
Te
tony antybiotyków "zwierzęcych" (avilamycyny, bacytracyny, flavomycyny,
ardacyny, avoparcyny, spiromycyny, tylozyny, virginiamycyny, carbadoxu,
olaquindoxu -
patrz Government Official Reports 1997, Tywończuk, Lipiński
1995) po przejściu przez
przewody pokarmowe krów, świń, owiec, koni, kur i
ryb trafiają do środowiska: do gleby, do wód powierzchniowych, a nawet do wód
podziemnych. Źródła dopływu oraz mechanizmy
dopływu AGP do środowiska
ilustruje schemat Halling-Soerensena et al. (1998) (rys. 2),
który jako
najważniejsze źródła dopływu AGP pochodzenia weterynaryjnego wymienia
hodowlę rybacką, hodowlę zwierząt i zastosowania terapeutyczne w hodowli
zwierząt.
2.5. Wpływ AGP na środowisko - źródła literaturowe
Zainteresowania producentów AGP i antybiotyków ("ludzkich" i
"zwierzęcych"),
farmaceutów, producentów pasz dla zwierząt jak i hodowców
zwierząt kończyły się i kończą
na efektach ekonomicznych - dalszy los AGP po
ich pasażu przez organizm (przewód
pokarmowy zwierzęcia) dotychczas nikogo
nie interesował. Van Gool (1993) pisze wręcz, że
w literaturze brak jest
jakichkolwiek danych na temat wpływu poszczególnych grup AGP na
środowisko.
Późniejszy o 4 lata raport rządu szwedzkiego (Governmental Official Report
1997) wymienia już 4 publikacje opisujące zmiany mikroflory glebowej pod
wpływem
antybiotyków dostających się wraz z odchodami zwierząt produkcyjnych
do gleby, natomiast
raport ten koncentruje się głównie na problemie
zagrożenia dla ludzi i zwierząt ze strony
antybiotykoopornych szczepów
bakterii wyselekcjonowanych pod wpływem antybiotyków.
Problem ten - wzrost odporności mikroorganizmów na antybiotyki -
pojawił się pod
koniec lat sześćdziesiątych, kiedy wielkie fermy zwierzęce,
gdzie używano antybiotyków
jako AGP, okazały się być źródłami opornych na
antybiotyki patogenów, bakterii Salmonella
tuphimurium. Odkrycie to
zaowocowało rekomendacją Komitetu Swann'a do rządu
brytyjskiego z września
1969 roku, aby antybiotyki stosowane w "ludzkiej" terapii nie były
stosowane
jako dodatki paszowe w hodowli zwierząt. W latach siedemdziesiątych
rekomendacja ta zaczęła obowiązywać w całej Unii Europejskiej, a w latach
1997 i 1999
szereg antybiotyków weterynaryjnych zostało wycofanych jako AGP
w krajach Unii
(karbadox, avoparcyna, tylozyna, spiromycyna, virginiamycyna,
bacytracyna). Ale badania
nad opornością bakterii wywołaną antybiotykami
stosowanymi w hodowli zwierząt ciągle
trwają (Witte 1997, 2000).
Dotychczasowa wiedza na temat wpływu AGP stosowanych w żywieniu zwierząt na
środowisko daje się sprowadzić do kilku prostych stwierdzeń: powodują one
zakłócenia
równowagi ekologicznej w glebie (van Gool 1993), polegające
głównie na przebudowie
równowagi pomiędzy bakteriami i grzybami glebowymi,
powodują ucieczkę azotu z gleby
(Opaliński et al. 1998, Dmowska et al. in
press). Dalsze zmiany w środowisku mogą być
tylko przewidywane jako
następstwa opisanych wyżej procesów prowadzących do
wyjałowienia gleby,
ucieczki soli pokarmowych do wód gruntowych (a więc eutrofizacji tych
wód) i
spadku produkcji pierwotnej (Opaliński et al. 1998).
Półokres biodegradacji
większości AGP, w tym antybiotyków w glebie, w 20oC, jest
stosunkowo długi i
wynosi 2-3 tygodnie (Bewick 1978, Jagnow 1978, Bewick, Tribe 1980,
Gavalchin, Katz 1994).
Dopływ AGP do gleby nie jest też obojętny dla
ludzi. Ich obecność w środowisku w
dawkach znacznie niższych od dawek
terapeutycznych stosowanych w medycynie i
weterynarii (efekt rozcieńczenia)
indukuje powstanie antybiotykoopornych szczepów bakterii,
mogących stanowić
zagrożenie dla ludzi i zwierząt (Perez-Trallero, Ziggoraga 1995, Richter
et
al. 1996, McDonald, Jarvis 1997, Governmental Official Report 1997).
2.6.
Wpływ AGP na środowisko - prace eksperymentalne
Podsumowując -
wpływ AGP na środowisko jest tematem zupełnie nowym, zarówno w
Kraju, jak i
na świecie. Dotychczas uchodził on uwadze naukowców jako typowy temat
"ekotonowy" - znajdujący się na pograniczu różnych dziedzin wiedzy -
farmakologii,
weterynarii, medycyny, ekologii i dlatego nie przyciągał
należnego mu zainteresowania.
Program Visby, jego część zatytułowana
"Environmental Impact of Animal Breeding, Food
Production and
Human/Veterinarian Medicine" (Visbyprogrammet 390/4968/1997 no 39),
jasno
postawił problem: co roku do środowiska - do gleby i do wód powierzchniowych - w
niekontrolowany sposób wraz z wydalinami ludzi i zwierząt hodowlanych
dostają się tysiące
ton antybiotyków, cytostatyków, cynku, miedzi,
substancji hormonalnych. Wiele z nich,
szczególnie cytostatyki i
antybiotyki, może wpływać ma genomy organizmów ("gene
toxicants") i
podwyższać częstość mutacji (w tym również kancerogennych), a więc stać się
niebezpiecznym "czynnikiem przyspieszającym ewolucję".
Mechanizm
działania AGP na środowisko i jego skutki przedstawili Opaliński et al. (1998)
(rys.3). na podstawie wyników prac eksperymentalnych Opalińskiego i
Dmowskiej
(Opaliński et al. in press, Dmowska et al. in press) oraz wyników
uzyskanych w ramach
projektu badawczego KBN 6 P04G 05016 "Wpływ antybiotyków
paszowych i cytostatyków
na środowisko. Badania polowe laboratoryjne".
Skutki działania pasz i dodatków paszowych zawierających AGP na
środowisko
można scharakteryzować w następujący sposób (jako AGP
potraktowano wszystkie
rodzaje dodatków i składników pasz mające na celu
ułatwienie trawienia i przyswajania
pokarmu, oraz selekcyjne działanie na
mikroflorę bakteryjną oraz mające działanie
immunomodulacyjne):
- AGP
(ich pochodne i metabolity) zawarte w naturalnym nawozie dostające się do
gleby i do wód powierzchniowych wywierają silny wpływ na strukturę i
funkcjonowanie biocenoz glebowej i wodnej: na zespoły mikroorganizmów
glebowych (grzyby i bakterie), na strukturę troficzną mezofauny glebowej, na
różnorodność biologiczną i produktywność roślin naczyniowych, na bilans
azotowy gleby i tempo rozkładu materii organicznej w glebie i w wodzie, na
bilans
energetyczny makrofauny wodnej;
- Wpływ ten najsilniej
manifestuje się po upływie około 3 tygodni od pojawienia się
AGP w
środowisku, jednak zmiany wywołane działaniem AGP widoczne są po 12, a
nawet
po 40 tygodniach (rys.4), co oznacza, że obejmują one nie tylko cały sezon
wegetacyjny, ale praktycznie cały rok;
Biomasa mikroorganizmów (mg C /
100 g gleby)
- Wydaje się, że podstawowy mechanizm działania AGP na
środowiska glebowe i
wodne polega na zmianie równowagi (proporcji
ilościowych) pomiędzy grzybami i
bakteriami glebowymi. Zahamowanie rozwoju
bakterii powoduje zajęcie ich niszy
ekologicznej przez grzyby (glebowe i
wodne). Zjawisko to najsilniej uwidacznia się
około 12 tygodnia działania
antybiotyku, potem słabnie;
- Zachwianie równowagi pomiędzy grzybami a
bakteriami glebowymi i wodnymi
powoduje spadek tempa rozkładu materii
organicznej w glebie i w wodzie, spadek
tempa rozkładu celulozy i spadek
tempa procesów nitryfikacyjnych w glebie;
- Wtórnym efektem działania AGP na
biocenozę glebowa są zmiany struktury troficznej
mezofauny glebowej
(nicienie, wazonkowce). Pomimo wzrostu ilościowego bazy
pokarmowej zwierząt
grzybożernych (grzybów glebowych), ich liczebność
praktycznie nie zmienia
się, natomiast pod wpływem AGP silnie wzrasta liczebność
nicieni
roślinożernych. Jest to o tyle zrozumiałe, że AGP stymulują wzrost roślin
(patrz niżej, punkt 7), a wiec bazy pokarmowej nicieni roślinożernych.
Ponieważ
nicienie te są głownie pasożytami roślin, zjawisko zmiany stosunków
troficznych w
zespole nicieni glebowych pod wpływem AGP może być zjawiskiem
groźnym dla
rolnictwa, tym bardziej, ze efekt zmiany struktury troficznej
zespołu tych zwierząt po
jednorazowym zastosowaniu AGP trwa praktycznie
przez cały rok, nie wygasza go
nawet sezon zimowy;
- Zmiany liczebności,
a przede wszystkim struktury troficznej mezofauny glebowej
(nicienie,
wazonkowce) pod wpływem AGP są często bezkierunkowe i szybko
zmieniają się w
czasie, a więc są bardzo trudne do interpretacji. Jednak ich skala
ilościowa
i czasowa wskazują na głębokie zmiany, jakie zachodzą w ekosystemie
glebowym
pod wpływem tego czynnika. Należy pamiętać, że po wypadnięciu z
biocenozy
jednego lub więcej gatunków, ich miejsce mogą zająć gatunki o zupełnie
innej
niszy funkcjonalnej, które mogą zmienić funkcjonowanie całej biocenozy na
długi czas;
- Gwałtowny wzrost biomasy roślin, szczególnie roślin
jednoliściennych pod wpływem
AGP jest trudny do interpretacji i wymaga
dodatkowych badań, tym bardziej, że
stymulujący wpływ antybiotyków na
jednoliścienne może mieć znaczenie praktyczne;
- Zaobserwowany spadek
różnorodności gatunkowej i wzrost biomasy roślin pod
wpływem AGP jest bardzo
podobny w swych symptomach do objawów eutrofizacji
środowiska, jego
przenawożenia. Mechanizm działania tego zjawiska jest trudny do
wyjaśnienia
na obecnym etapie badań. Zjawisko to może być jednak groźne dla
pastwisk, a
szczególnie dla ?wysp śródpolnych? w rolnictwie wielkoobszarowym,
gdzie
wyspy te maja być refugiami roślinności naturalnej i miejscami zachowania
różnorodności gatunkowej (patrz np. Ryszkowski, Bałazy 1999, Dąbrowska-Prot
2000). Dopływ AGP z pól może całkowicie niweczyć ekologiczną rolę wysp
śródpolnych;
- AGP dostające się do gleby powodują wypadanie gatunków
typowo łąkowych, a
stymulują rozwój gatunków ruderalnych. Jest to kolejne
zagrożenie dla różnorodności
biologicznej zarówno łąk, pastwisk, jak i
wspomnianych wyżej wysp
środowiskowych. Wypadanie gatunków łąkowych i
dominacja gatunków ruderalnych
prowadzi do degradacji łąk i pastwisk oraz do
pogorszenia ich jako bazy pokarmowej
dla bydła;
- W środowisku wodnym
pod wpływem działania AGP zahamowane zostaje tempo
rozkładu martwej materii
organicznej. Proces ten jest spotęgowany przez zmianę
spektrum pokarmowe
detritusofagów. Przestawiając się na zjadanie peryfitonu
przestają oni
naruszać strukturę martwych liści spadających do wody i przez to
utrudniają
(opóźniają) ich udostępnienie innym detritofagom i generalnie rozkład
materii organicznej w wodzie ulega spowolnieniu. Może to powodować nie tylko
zmniejszenie tempa krążenia pierwiastków biofilnych, ale przede wszystkim
może
powodować kumulację materii organicznej w zbiornikach wodnych, ich
wypłycanie i
stymulować procesy beztlenowe w osadach, co również pogarsza
jakość wody w
śródpolnych zbiornikach służących często jako wodopoje dla
bydła;
- Wieloletnie nawożenie pól i naturalne nawożenie łąk w może
potęgować wymienione
efekty - zanikający po 6-12 tygodniach efekt
wpływu AGP zostaje podtrzymany
przez kolejne dawki nawozu z AGP, niektórych
zmian wywołanych obecnością AGP
nie niweluje nawet sezon zimowy;
2.7.
Obrona AGP
Przedstawione dane dotyczące działania antybiotyków paszowych
wskazują na ich
negatywny wpływ na środowisko. Jednak należy również zwrócić
uwagę na kilka
zastanawiających faktów:
1. Stężenie antybiotyków
paszowych w dodatkach paszowych może wynosić 50 ppm, to
jest 50 miligramów
na kilogram. Mikrobiolodzy wahają się, czy to wystarczy do indukcji
oporności bakterii na antybiotyki paszowe. Z resztą od końca lat
sześćdziesiątych ostro
rozgraniczono "antybiotyki ludzkie" i "antybiotyki
paszowe";
2. W Unii Europejskiej wprowadzono zakaz stosowania antybiotyków
paszowych (na
razie siedmiu) w hodowli trzody chlewnej. Natomiast te same
antybiotyki mogą być
stosowane w chowie drobiu (brojlerów), bydła mlecznego
i opasowego. W dodatkach paszowych dla brojlerów jest kilkakrotnie więcej
antybiotyków niż w dodatkach dla świń, nie
mówiąc o kokcidiostatykach
podawanych brojlerom, mających własności bakteriostatyczne.
Znaczne ilości
monenzyny stosuje się w żywieniu bydła mlecznego. Antybiotyk ten ogranicza
rozwój niepożądanych grup bakterii w żwaczu, co stwarza w nim sprzyjające
warunki dla
fermentacji węglowodanów, ich wykorzystania i zwiększenia
produkcji mleka.
A więc antybiotyki paszowe dla drobiu i bydła - tak, a
dla świń - nie. Argument, że setki
tysięcy kurczaków stłoczonych na
przemysłowych fermach drobiowych padło by następnego
dnia po zaprzestaniu
podawania antybiotyków, a krowy dawały by mniej mleka, nie jest
argumentem
rzeczowym. Czy antybiotyki podawane kurom i krowom nie uodparniają
bakterii,
a te same antybiotyki podawane świniom - uodparniają? Jedynym argumentem
może być podobieństwo flory bakteryjnej przewodu pokarmowego świni i
człowieka, ergo ?
bakterie uodpornione na antybiotyki w przewodzie
pokarmowym świni mogą trafić do
przewodu pokarmowego człowieka i nie dać się
zwalczyć antybiotykami. W przypadku krów
i kur takiej możliwości nie
ma - zbyt odlegle są ich flory bakteryjne przewodu pokarmowego
od flory
bakteryjnej naszego przewodu pokarmowego. Ale bakterie mogą przekazywać sobie
informacje genetyczną, w tym również oporność na antybiotyki. A więc
argument o
podobieństwie flor upada.
Z przedstawionych wyżej sposobów
oddziaływania AGP, a generalnie pasz i dodatków
wynika, że przed
wprowadzeniem do powszechnego użytku każdy rodzaj materiału
paszowego i
dodatku paszowego przeznaczonego dla rolnictwa i hodowli wszystkich
rodzajów
zwierząt (ryb, drobiu, bydła, trzody chlewnej) powinien być poddany
wielostronnej
analizie. Analiza taka powinna obejmować nie tylko przydatność
w hodowli oraz wpływ na
zdrowie zwierząt, na zdrowie ludzi obsługujących
produkcję zwierzęcą, ale również na stan
środowiska zarówno przed spożyciem
przez zwierzęta (nie zjedzone pozostałości,
przypadkowe przedostanie się do
środowiska, np. pasze pochodzące z organizmów
zmodyfikowanych genetycznie
(GMO i GMM) jak i po przejściu przez przewód pokarmowy
zwierząt (kał,
obornik, gnojówka, gnojowica).
Dobrze byłoby, gdyby takie "wstępne" badania
były przeprowadzone przez producenta
paszy czy dodatku i ich wyniki były
umieszczone na specjalnych ulotkach na opakowaniach -
tak jak to jest w
przypadku leków sprzedawanych w aptekach, lub w iternecie.
3. Jak
badane są skutki działania pasz i dodatków na środowisko
(w świetle danych
literaturowych oraz polskich i unijnych przepisów)
3.1. Badanie
pasz i dodatków
Przed dopuszczeniem do stosowania pasz i dodatków,
szczególnie tych nowo
pojawiających się na rynku, powinny być przeprowadzone
badania i analizy nie tylko ich
przydatności w produkcji zwierzęcej i
bezpieczeństwa konsumentów, ale również ich
wpływu na środowisko. Ponieważ
wpływ pasz i dodatków na środowisko jest zagadnieniem
nowym, przynajmniej w
aspekcie wpływu ich pozostałości i metabolitów na strukturę i
funkcjonowanie
ekosystemów narażonych na wpływ tych substancji - gleby, wód
powierzchniowych i biocenoz naziemnych, należałoby przeprowadzić odpowiednie
badania,
ale już tylko pod kątem wpływu na środowisko, nie tylko pasz i
dodatków
nowowprowadzanych na rynek, ale również w stosunku do pasz i
dodatków będących już w
powszechnym użytku.
Właściwie badania takie
powinny obejmować całość zagadnienia przydatności i
bezpieczeństwa
stosowania pasz i dodatków i być prowadzone według planu postępowania
zbliżonego do planu przyjętego dla substancji chemicznych wprowadzanych na
rynek zgodnie
z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 18 lutego 2003 w
sprawie szczegółowych
danych wymaganych w dokumentacji przedstawianej przez
zgłaszającego substancję nową,
niezbędnych do oceny ryzyka stwarzanego przez
taka substancję dla zdrowia człowieka i
środowiska (Dz.U.nr 50 poz.437).
Aby uwzględnić wymagania ochrony środowiska, kroki mające temu służyć
powinny być
przedsięwzięte już na etapie planowania nowych pasz i dodatków,
opracowania ich
technologii i procesu produkcyjnego. Równie ważne jest
poznanie - i to droga
eksperymentalną - zmian i przekształceń pasz
i dodatków oraz pod ich wpływem zmian i
przekształceń innych auto- i
allochtonicznych substancji (i organizmów!) znajdujących się w
przewodzie
pokarmowym zwierząt hodowlanych. Bo dopiero te przekształcone, a czasem
nowopowstałe czynniki razem, synergistycznie, działają na środowisko (Rys.
5).
Badania pasz i dodatków powinny obejmować:
- Ocenę paszy i
dodatków jako pożywienia dla zwierząt, w tym:
identyfikację składników paszy
i dodatków, ocenę procesu ich wytwarzania, badanie ich
wartości odżywczej;
- Ocenę bezpieczeństwa pasz i dodatków dla kontaktujących się z nimi ludzi,
w tym:
badania toksykologiczne (tolerancja układowa i systemowa), środki
ostrożności przy
stosowaniu pasz i dodatków;
- Ocenę bezpieczeństwa
przechowywania i transportu pasz i dodatków, w tym:
magazynowanie,
transport, przypadkowe przedostanie się pasz i dodatków do środowiska
(gleby, wody), szczególnie tych zawierających organizmy modyfikowane
genetycznie
(GMO), skutki spalenia (pożar), zalania (powódź) materiału,
likwidacja pozostałości -
szczególnie w przypadku obecności GMO w paszach i
dodatkach, likwidacja opakowań;
- Badania wpływu pasz i dodatków na karmione
zwierzęta, w tym: badania toksykologiczne
(wielkość dopuszczalnej dawki),
badania mikrobiologiczne (wpływ na florę jelitową), badania
farmakologiczne
(pozostałość w ciele, kale, moczu), badania mutagenności
- Badania jakości
produktów zwierzęcych, w tym:
wyznaczenie wartości dopuszczalnego dziennego
spożycia (ADI) i najwyższego
dopuszczalnego stężenia pozostałości (NDSP)
poszczególnych składników dodatku lub
paszy przechodzących do tkanek
zwierzęcia, określenie okresu karencji dla dodatku lub paszy
(na podstawie
określenia wartości NDSP);
- Losy nie zjedzonych resztek pasz i
dodatków - wpływ na otoczenie i środowisko, w tym
na inne zwierzęta
gospodarskie (np. drób) w gospodarstwach niespecjalistycznych;
- Badanie
wpływu pasz i dodatków (metabolitów, produktów pośrednich itp.) po przejściu
przez przewód pokarmowy na środowisko, w tym:
stymulacja metanogenezy,
stymulacja produkcji amoniaku, wpływ nawozu (kał, mocz),
oddziaływanie wody
używanej do zabiegów higienicznych;
- Badania środowisk narażonych na wpływ
pasz i dodatków, w tym:
pastwisk (wypas zwierząt), pól (nawożenie), wód
powierzchniowych (rowy, zbiorniki
śródpolne, drobne cieki), studzien i ujęć
wody pitnej.
W Tabeli IV przedstawiono rodzaje badań (i ich
uzasadnienie), jakim poddane powinny
być pasze i dodatki przy dopuszczeniu
ich (szczególnie nowych pasz i dodatków) do obrotu
w rolnictwie i hodowli
zwierząt. Wyniki tych badań powinny decydować o przydatności i
bezpieczeństwie stosowania pasz i dodatków.
Interesujące nas
zagadnienie: potencjalne zagrożenia dla środowiska związane z
wykorzystaniem
pasz i dodatków, mieszczą się w trzech omawianych w Tabeli IV
punktach:
- bezpośredni wpływ pasz i dodatków przypadkowo dostających
się do środowiska;
- wpływ nie zjedzonych resztek pasz i dodatków
dostających się do środowiska;
- wpływ pasz i dodatków (ich pochodnych
i metabolitów) na środowisko po ich przejściu
przez przewód pokarmowy
zwierząt.
3.2. Czy każda pasza i dodatek musza być badane pod kątem
wpływu na środowisko?
Ponieważ problem negatywnego oddziaływania pasz i
dodatków na środowisko pojawił
się w literaturze i praktyce stosunkowo
niedawno, a burzliwy rozwój nowych technologii ich
produkcji i stosowanych
komponentów (na przykład Organizmy Modyfikowane Genetycznie
- GMO) oraz
zaostrzanie kryteriów ochrony środowiska w Polsce i w Unii Europejskiej
powodują, że nasza dotychczasowa wiedza na temat oddziaływania na środowisko
pasz i
dodatków paszowych, nawet tych stosowanych w rolnictwie i hodowli od
lat, jest nie
wystarczająca, jeżeli nie wręcz żadna.
Według Ustawy Prawo
ochrony środowiska z dnia 27 kwietnia 2000 r. (Dz. U. nr 62,
pozycja 627)
pasze i dodatki nie powinny wpływać na stan równowagi w ekosystemach
glebowych i wodnych. Ich wytwarzanie i stosowanie powinno odbywać się
zgodnie z Ustawą
o środkach żywienia zwierząt z dnia 23 sierpnia 2001
(Dziennik Ustaw nr 123, poz.1350) i
powinno spełniać kryteria Ustawy o
warunkach zdrowotnych żywności i żywienia z dnia 11
maja 2001 r. (Dziennik
Ustaw nr 135, poz.1145).
Analiza składu pasz i dodatków podawana przez
producenta wraz z opisem działania
poszczególnych składników na zdrowie
zwierząt, ludzi i na środowisko jest konieczna, ale nie
wystarczająca. O ile
może ona wystarczyć do oceny paszy lub dodatku pod kątem ich wpływu
na
zwierzęta i ludzi, to przy ocenie wpływu na środowisko jest mało znacząca,
ponieważ do
środowiska dostają się nie tylko resztki ich składników, ale
głównie metabolity, pochodne i
substancje zupełnie nowe, powstałe w
przewodzie pokarmowym zwierzęcia, najczęściej pod
wpływem metabolizmu flory
bakteryjnej przewodu pokarmowego.
Teoretycznie wszystkie typy pasz i
dodatków powinny więc przejść badania pod kątem
ich wpływu na środowisko.
Badania te powinny mieć charakter stopniowy, aby w drodze
eliminacji
dopuszczać do użytku pasze i dodatki spełniające kryteria kolejnych poziomów
badań, a badaniom na kolejnym poziomie poddawać tylko te pasze i dodatki,
które nie
spełniły wymagań (kryteriów) stopnia poprzedniego.
3.3. Wielostopniowa metoda badania wpływu pasz i dodatków na
środowisko
Idea takiego właśnie wielostopniowego badania wpływu pasz na
środowisko
przedstawiona została w Dyrektywie Komisji 2001/79/EC Wspólnoty
Europejskiej z dnia 17
września 2001 r. ustalającej wytyczne oceny dodatków
paszowych w żywieniu zwierząt
(Official Journal of The European Community
L.267/1).Takie kilkustopniowe badanie i
podejmowanie decyzji nazwano
"drzewem decyzyjnym" (decission tree) (rys.6). Dyrektywa
ta i jej drzewo
decyzyjne odnosi się tylko do pozostałości dodatków paszowych w środowisku
i
nie podejmuje problematyki funkcjonowania dodatków w biocenozach.
Pasze i
dodatki, które nie spełniają kryteriów postawionych w kolejnych etapach badań
mogą być odrzucone, jako zbyt uciążliwe dla środowiska, lub też dopuszczone
do użytku pod
pewnymi rygorami, jak np. małej skala użytkowania, specjalnego
traktowania (utylizacji)
odchodów zwierząt, wyznaczenia czasu karencji i
terminów stosowania lub obszarów, gdzie
mogą lub nie mogą być stosowane.
Od badań takich mogą być zwolnione pasze i dodatki stosowane w małej skali,
to jest w
hodowlach specjalnych, o charakterze hobbystycznym lub zamkniętym,
np. w akwarystyce,
hodowli psów lub zwierząt
laboratoryjnych.
4. Jak powinny być badane skutki działania pasz
i dodatków na
środowisko (propozycja metodologii badania wpływu pasz i
dodatków na
środowisko)
4.2.Dlaczego proponuje się nową
metodologię badania wpływu pasz i dodatków na
środowisko
Analiza prac
dotyczących oddziaływania składników pasz i dodatków na środowisko
(patrz
tabele I i IV) wskazuje, że przy ich realizacji oparto się na pewnych przyjętych
a priori
założeniach, a mianowicie: 1. substancje opuszczające przewód
pokarmowy zwierzęcia są
tożsame z substancjami podanymi zwierzęciu jako
pasze lub dodatki i tylko one opuszczają
przewód pokarmowy; 2. w związku z
tym wystarczy badać wpływ poszczególnych substancji
(składników) na
środowisko; 3. środowiskiem jest biotop, oddziaływania na biocenozę są
wtórne.
W świetle przeprowadzonych badań nad wpływem dodatków paszowych
(antybiotyków)
na organizmy zwierząt i na środowisko założenia te okazały
się błędne: przewód pokarmowy
opuszczają nie tylko substancje podane
zwierzętom, ale głownie ich pochodne, pozostałości,
metabolity oraz
substancje powstałe de novo w przewodzie pokarmowym pod wpływem
podanych
substancji, np. biologicznie aktywne peptydy. Substancje te razem,
synergistycznie
oddziałują na środowisko w sposób odmienny niż każda z nich
osobno. Badanie ich poziomu
w środowisku może prowadzić do opacznych
wniosków. Ponadto nie znając ich metabolitów
fizjologicznych nie można ich
wykryć w środowisku.
Biotop jest najmniej wrażliwym elementem ekosystemu.
Najbardziej wrażliwymi na
wpływ czynników zewnętrznych elementami ekosystemu
są nie pH, kompleks sorpcyjny czy
skład granulometryczny, ale struktura i
funkcjonowanie biocenoz: liczebność i różnorodność
biologiczna mikroflory,
mikrofauny, mezofauny i flory naczyniowej, ich podział na grupy
funkcjonalne
(troficzne), aktywność biologiczna (tempo metabolizmu, rozrodczość).
Dyrektywa Komisji 2001/79/WE z dnia 17 września 2001 ustalająca wytyczne
oceny
dodatków stosowanych w żywieniu zwierząt (OJ EU L 267/1) bagatelizuje
oddziaływania
dodatków na środowisko (punkt 4.5), tak samo traktując
bezpośrednie działania dodatku po
jego przypadkowym przedostaniu się do
środowiska, jak i jego działanie pośrednie, po
przejściu przez przewód
pokarmowy zwierząt hodowlanych (punkt 4.5.1.(b)). Ponadto
proponuje ona
badanie wpływu poszczególnych składników, a nie całego kompleksu
substancji
opuszczających przewód pokarmowy organizmu, co oznacza, że nie chodzi tu o
badania polowe, a o laboratoryjne badania toksykologiczne (punkt
4.5.2.1.(b)).
Zaproponowane w Dyrektywie testy (np. LC50 dla 50% dawki
letalnej dla dżdżownic) dla
oszacowania wpływu nawozu (lub dodatku) od
zwierząt karmionych z użyciem dodatku na
środowisko pochodzą z wytycznych
OECD dla testowania środków chemicznych i nie mają
nic wspólnego z badaniami
ekologicznych i biologicznych skutków oddziaływania pasz i
dodatków po ich
przejściu przez przewód pokarmowy zwierząt na środowisko. To tak, jakby
na
podstawie testów laboratoryjnych wpływu benzyny na dżdżownice wnioskować o
wpływie
transportu samochodowego na ekosystem glebowy.
Podsumowując:
Dyrektywa 2001/79/EC proponuje z jednej strony bardzo dobrą
metodologię
badań wpływu dodatków na środowisko (?drzewo decyzyjne?- badania
wielostopniowe, pozwalające po kolejnych stopniach zwalniać poszczególne
dodatki od
dalszych, kosztownych badań), jednak proponuje zastosowanie metod
badawczych
nieadekwatnych do postawionego pytania, pytania o wpływu fekaliów
zwierząt karmionych z
użyciem dodatków paszowych (AGP) na środowisko. Na
takie pytania mogą odpowiedzieć
tylko ekologiczne badania polowe (lub w
pewnych warunkach wazonowe). W badaniach
porównywany będzie efekt działania
na strukturę i funkcjonowanie ekosystemu glebowego
lub wodnego fekaliów
zwierząt karmionych z użyciem handlowego dodatku paszowego z
efektem
działania fekaliów zwierząt karmionych bez użycia tego dodatku. Tylko na
podstawie tak zaprojektowanych i przeprowadzonych badań można wnioskować o
rzeczywistym wpływie testowanego środka (dodatku, paszy) na środowisko, na
żywy,
funkcjonujący ekosystem.
Usprawiedliwieniem dla postanowień
Dyrektywy 2001/79/EC jest brak w Unii
Europejskiej regulacji dotyczących
badań ekologicznych gleby. Ich brak wynika głownie z
trudności metodycznych.
Ale sytuacja powoli się zmienia, czego dowodem są na przykład
próby
kodyfikacji badań glebowych, również pod kątem jej struktury ekologicznej i
funkcjonowania, na przykład przez Holenderski Instytut Standaryzacji (NEN
2003),
Europejską Agencję Środowiska EEA (?Environmental Indicators?) czy
niemiecki Institut
fuer Laendliche Srukturforschung (Development of national
indicators for soil protection in
Germany). Niektóre z tych propozycji idą
jeszcze dalej, proponując ocenę jakości środowiska
glebowego w sposób
przypominający ocenę ?goods and services? środowiska, eksponowaną
prze
Szósty Program Ramowy Unii Europejskiej. Można się więc spodziewać, że wkrótce
Dyrektywa 2001/79/EC ulegnie nowelizacji.
Rozporządzenie Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 września 2003 r. w sprawie
zakresu badania
produktów podlegających wpisowi do rejestru produktów (Dz. U. Nr 174
poz.
1688) w części C punkt 5. powtarza główne tezy Dyrektywy 2001/79 EC, ponadto
zawęża zakres badań toksykologicznych tylko do znanych substancji (?w
przypadku
substancji czynnych określonych chemicznie? ? vide część C punkt
5) powracając do
sformułowań Dyrektywy Komisji 94/40/EWG (?tam, gdzie
substancja aktywna jest
określona chemicznie? ? rozdział IV punkt 2).
Niestety, w większości przypadków nie znamy
metabolitów, pochodnych i
produktów powstałych w przewodzie pokarmowym zwierząt pod
wpływem działania
dodatków i dostających się do środowiska i w związku z tym
przeprowadzenie
na nich testów toksykologicznych jest raczej trudno wykonalne.
4.2.
Proponowana metodologia badania wpływu pasz i dodatków na środowisko
Po
analizie dostępnej literatury dotyczącej wpływu pasz i dodatków na środowisko,
przepisów krajowych i dyrektyw unijnych oraz na podstawie wniosków
wypływających z
przeprowadzonych eksperymentów polowych zaproponowano
oryginalną, ekologiczną
metodę oceny zagrożeń dla środowiska ze strony pasz
i dodatków dostających się do
środowiska po przejściu przez przewód
pokarmowy zwierząt.
Opis tej metody zaczyna się od zdefiniowania obszarów,
które powinny być objęte
badaniami, następnie spośród najnowszych zaleceń
metodycznych badania gleb (?program
maksimum?) i własnych prac
doświadczalnych wybrano szereg wskaźników optymalnych dla
oceny zmian
ekologicznych zachodzących w środowisku pod działaniem pasz i dodatków po
ich przejściu przez przewód pokarmowy zwierząt hodowlanych (program
?niezbędnego
minimum?). Następnie przedstawiono trzystopniową metodę badania
wpływu pasz i
dodatków po ich przejściu przez przewód pokarmowy zwierząt na
środowisko glebowe i
wodne, sposób przedstawiania wyników i sposób ich
wykorzystania.
4.3. Obszary objęte badaniami
Badania dotyczące
bezpieczeństwa użycia pasz i dodatków (substancji czynnych,
nośników,
stabilizatorów, zanieczyszczeń technologicznych itp., ich pochodnych,
metabolitów lub innych substancji powstałych w przewodzie pokarmowym
zwierząt na
skutek stosowania dodatku) obejmują przede wszystkim ocenę
ryzyka ujemnych skutków dla
środowiska po ich wydaleniu wraz z kałem i
moczem zwierząt do środowiska.
W przypadku wielu pasz i dodatków czynnikami
oddziaływującymi negatywnie na
środowisko będzie szereg substancji
działających synergicznie, lub też będą to substancje
powstałe w przewodzie
pokarmowym (np. peptydy, polipeptydy). Ocena bezpieczeństwa ich stosowania
będzie polegała na ocenie oddziaływania na środowisko kału i mocz zwierząt
(nawozu), a nie przez poszczególne składniki dodatków wydalane z kałem i
moczem.
Dodatki i pasze po przejściu przez przewód pokarmowy zwierząt
trafiają do gleby i wód
powierzchniowych (patrz tab. V). Są to właśnie te
miejsca, w których powinny być
prowadzone badania wpływu pasz i dodatków na
środowisko.
4.4. Jakie badania powinny być prowadzone (program
maksimum)
Najważniejszą kwestią we wszelkiego typu badaniach jest dobór
odpowiednich
wskaźników (indykatorów), które udzielą jednoznacznych
odpowiedzi na zadawane pytania.
W badaniach nad jakością środowiska
glebowego dobry wskaźnik powinien być
reprezentatywny dla badanego
zagadnienia i podawać syntetyczny wynik pomiarów wielu
parametrów mierzonych
zgodnie z zasadami statystyki (Gabrielsen, Bosch 2002).
Holenderski Instytut
Normalizacji (NEN) podaje listę standardowych wskaźników ISO
stosowanych w
badaniach jakości gleby (NEN 2003). Wskaźników tych jest 116, podzielone
zostały na pięć rozdziałów: definicje terminów używanych w badaniach gleby,
metody
zbierania próbek gleby, metody chemiczne badania jakości gleby,
metody biologiczne
badania jakości gleby, metody fizyczne badania jakości
gleby oraz szacowanie jakości gleby.
W tabeli VI zestawiono 23 wybrane
wskaźniki mające zastosowanie w badaniach wpływu
pasz i dodatków na
glebę.
4.5. Niezbędny zakres badań (program minimum)
Spośród
wymienionych w tabeli VI wskaźników wybrano niezbędne minimum, jakie jest
potrzebne dla stwierdzenia, czy zastosowane w hodowli pasze i dodatki nie
będą wywierały
negatywnego wpływu na środowisko. Uzupełniono je wskaźnikami
dotyczącymi jakości
wody i procesów, jakie przebiegaj w zbiornikach wodnych
pod wpływem pasz i dodatków.
Wskaźniki te pogrupowano nieco inaczej niż w
propozycji NEN:
a. wskaźniki (badania) mikrobiologiczne mające na celu
stwierdzenie:
- zmiany stosunku liczebności (biomasy) grzybów i bakterii w
glebie i wodzie;
- zmiany liczebności mikroorganizmów wywołujących choroby
odzwierzęce w glebie i
wodzie;
- wzrost oporności na antybiotyki
mikroorganizmów w glebie i wodzie;
b. wskaźniki hydro-geo-chemiczne mające
na celu stwierdzenie:
- zmiany tempa rozkładu materii organicznej w glebie i
wodzie;
- zmiany tempa procesów denitryfikacji w glebie i wodzie;
-
zmiany tempa wydalania dwutlenku węgla i pobierania tlenu przez próbki gleby i
wody;
c. wskaźniki faunistyczne majce na celu stwierdzenie:
- zmiany
liczebności poszczególnych grup troficznych mezofauny glebowej, a w
przypadku środowisk wodnych flory i poszczególnych grup troficznych fauny
planktonowej;
- zmiany liczebności makrofauny glebowej (nie dotyczy
środowisk wodnych);
d. wskaźniki fitosocjologiczne mające na celu
stwierdzenie:
- zmiany różnorodności gatunkowej roślin naczyniowych;
-
zmiany udziału gatunków ruderalnych w całkowitej liczbie gatunków roślin
naczyniowych;
- zmian biomasy nadziemnych części roślin naczyniowych;
- zmiany stosunku liczebności gatunków jednoliściennych do dwuliściennych;
e. badania trwałości i odwracalności zmian wymienionych w punktach a), b),
Punktem odniesienia (kontrolą) dla wszystkich wymienionych badań są
analogiczne
badania przeprowadzone z użyciem kału i moczu (nawozu, gnojowicy
etc.) zwierząt
karmionych tą samą paszą, ale bez badanego dodatku (w
przypadku badania wpływu dodatku
paszowego). W przypadku badania materiału
paszowego kontrolę powinien stanowić nawóz,
gnojowica lub kał zwierząt
karmionych paszą naturalną charakterystyczną dla danego
gatunku, to jest
paszą nie zawierającą zarówno dodatków paszowych oraz białka
uzyskiwanego z
mikroorganizmów należących do grup bakterii, drożdży, glonów i grzybów;
produktów ubocznych uzyskanych w procesie wytwarzania aminokwasów w drodze
fermentacji; aminokwasów i ich soli; hydoksyanalogów aminokwasów;
niebiałkowych
związków azotowych.
Dawki nawozów kontrolnych muszą być
zastosowane w dawkach równoważnych pod
względem suchej masy oraz poziomu
azotu, fosforu oraz potasu. Przyjęcie jako zasady
konieczności zastosowania
równoważnej pod względem masy oraz zawartości składników
nawozowych dawek
kału i moczu oraz nawozów organicznych wyeliminuje możliwość
pojawienia
istotnych zmian w aktywności biologicznej gleb oraz w strukturze zespołów
organizmów glebowych w wyniku wprowadzenia różnych ilości substancji
organicznych jak
również różnych ilości składników mineralnych. Wprowadzenie
do gleb różnych ilości
substancji organicznej, jak również różnych ilości
nawozowych może wywołać pewne
zmiany zarówno w składzie ilościowym jak i
jakościowym zespołów drobnoustrojów oraz w
ich aktywności biologicznej.
Badań potwierdzających bezpieczeństwo stosowania dodatków i pasz mających na
celu
ochronę środowiska można zaniechać w przypadku dodatków i pasz
stosowanych w układach zamkniętych i w małych ilościach, np. w hobbystycznch
hodowlach psów, kotów,
chomików, myszy, ptaków, gadów i płazów; w hodowlach
zwierząt laboratoryjnych.
W przypadku, gdy pasze lub dodatki są naturalnymi
substancjami takimi jak białka,
aminokwasy, węglowodany, tłuszcze, enzymy,
witaminy czy dodatki mineralne, nie będzie
zachodziła konieczność
prowadzenia badań. Przyjęcie jako zasady możliwości wyłączenia z
badań
naturalnych substancji organicznych wynika z faktu, iż w warunkach naturalnych
takie
substancje występują w pokarmie zwierząt i procesy ich degradacji i
transformacji w
przewodzie pokarmowym zwierząt, w glebie lub wodzie są
procesami naturalnymi
prowadzonymi przez enzymy trawienne w organizmie albo
przez edafon glebowy lub wodny.
Przyjęcie za kryterium dopuszczające do
stosowania dodatków mineralnych
dopływających wraz z odchodami lub nawozami
organicznymi do środowiska na poziomie
dawek stosowanych dla celów
nawozowych wynika z faktu, iż w tym zakresie
przeprowadzone dotychczasowe
badania nie wykazały negatywnych skutków dla środowiska.
Jednocześnie w
oparciu o istniejący stan wiedzy można stwierdzić, że obserwujemy ujemny
bilans mikroelementów oraz pierwiastków śladowych w glebach użytkowanych
rolniczo (np.
Zn) i dodatkowy dopływ tej kategorii substancji nie spowoduje
negatywnych skutków, lecz
pokryje ubytki tych elementów wynoszonych ze
środowiska wraz z plonami.
Przyjęcie minimalnych stężeń w środowisku wynika
z obserwacji wpływu substancji
biologicznie czynnych stosowanych w
rolnictwie (herbicydów, fungicydów doglebowych),
których zauważalne
oddziaływanie odnotowywane było przy stężeniach powyżej 10 mg/kg.
Przyjęcie
stężeń minimalnych 10 ? 100-krotnie niższych wydaje się być wystarczającą
gwarancją bezpieczeństwa.
Badania bezpieczeństwa stosowania dodatków i
pasz należy prowadzić etapami. Na
poszczególnych etapach należy określić,
które pasze i dodatki można dopuścić do stosowania
bez dalszych testów, a
które wymagają kolejnych etapów procedury badawczej, w wyniku
których
sprecyzowany zostanie ich stopień szkodliwości dla środowiska i podjęta zostanie
decyzja o dopuszczeniu do użycia. Taki tryb postępowania przy badaniu wpływu
dodatków i
pasz na środowisko zaproponowany został w Dyrektywie Komisji
2001/79/EC z dnia 17
września 2001 r. w punkcie 4.5 tej
Dyrektywy.
4.6. Wielostopniowa metoda badania wpływu pasz i
dodatków na środowisko
Etapy badania wpływu pasz i dodatków na
środowisko powinny obejmować analizę
danych producenta o składzie paszy i
dodatku oraz trzy etapy badań terenowych i
laboratoryjnych
(rys.7).
4.6.1. Etap wstępny - analiza danych producenta
Analiza
paszy czy dodatku pod kątem ich bezpieczeństwa dla środowiska powinna
zaczynać się od przestudiowania danych producenta o składzie i działaniu
oraz skutkach
stosowania danego produktu. Dane te powinny być zawarte w
?monografii produktu?,
przygotowanej zgodnie ze wspomnianą wyżej Dyrektywą
Unii Europejskiej (2001/79/WE),
której należy żądać od producenta.
Analizując skład paszy i