MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Lepiszcza

18 października 2002
Granulowanie stanowi dla wielu mieszanek zasadniczą część procesu technologicznego. Niektóre komponenty mieszanek utrudniają proces granulowania, zmniejszając trwałość granul, wydajność granulatora, powodując poślizg rolek. Do pasz niekorzystnie wpływających na proces granulacji należą m.in.: mleko w proszku, fosforany, kreda pastewna. Duży dodatek tłuszczu do niektórych pasz zmniejsza trwałość granul. Aby proces ten przebiegał prawidłowo stosowane są różne dodatki pełniące funkcję lepiszczy. Jednym z najstarszych dodatków o tym charakterze była melasa.

Zadaniem lepiszczy jest, oprócz poprawienia jakości granul, także: zwiększenie wydajności granulatora, trwałości matrycy, stopnia absorpcji granulatu dla pary wodnej i tłuszczu. Stosowane są w różnych dawkach, zwykle jednak nie przekraczających 2,5%. Wśród znanych na naszym rynku są lepiszcza ligninowe, zawierające w swoim składzie: ligninosulfoniany wapnia i sodu, a także odpowiednio spreparowaną skrobię oraz kwasy tłuszczowe.


POWIĄZANE

W odpowiedzi na wniosek Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych z 14 sierpnia 2024 ...

W najnowszym raporcie ESG można znaleźć szczegółowe informacje dotyczące m.in. d...

Komisja Europejska zezwoliła wzeszłym tygodniu, 26 stycznia 2024r. na stosowanie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę