Burak cukrowy oraz pastewny to rośliny o dużych wymaganiach pokarmowych. Z
pola o powierzchni 1 hektara wraz z plonem tych roślin wywozimy około 200-240 kg
azotu, 60-90 kg fosforu, 260-400 kg potasu, 160 kg wapnia, 100 kg sodu, 90 kg
magnezu i około 400 g boru. Naturalna zasobność gleb w składniki pokarmowe jest
zbyt mała w stosunku do wymagań buraków. Również nawozy organiczne nie pokrywają
w pełni tak dużego zapotrzebowania na niezbędne składniki mineralne. Przy
uprawie buraków niezbędne jest więc stosowanie nawozów mineralnych. Skład tych
nawozów powinien być szczególnie starannie dobrany do konkretnych warunków
glebowych oraz rzeczywistych potrzeb pokarmowych tej wymagającej rośliny.
Azot (N) Buraki pobierają azot w ilościach
proporcjonalnych do zawartości tego pierwiastka w glebie. Przy dużej podaży jego
pobieranie jest nadmierne w stosunku do rzeczywistych potrzeb rośliny.
Dojrzewanie roślin jest wówczas opóźnione, a straty przy oddychaniu korzeni w
pryzmach zwiększają się. W korzeniach obniża się ponadto zawartość cukru,
zwiększa się zaś ilość szkodliwego azotu i popiołu, tzw. melasotworów, co
podraża proces technologiczny. Stosowanie nadmiernych ilości azotu, nie
zrównoważonych odpowiednią ilością nawozów fosforowych powoduje wyraźne
zmniejszenie plonów korzeni oraz pogorszenie ich jakości.
Niedostateczna
zawartość azotu w glebie odbija się natomiast negatywnie na wzroście liści –
jest ich mniej, są one drobne i blade. Liście takie nie są zdolne do wytworzenia
odpowiednio dużej ilości asymilatów.
Fosfor (P) Nawet
bardzo duże dawki nawozów fosforowych, przewyższające fizjologiczne potrzeby
buraka, wpływają dodatnio na jakość korzeni – zawierają one więcej cukru, a
znacznie mniej szkodliwych związków azotowych, utrudniających procesy
technologiczne. W takich warunkach poprawia się również odporność buraków na
gnicie w kopcach.
Niedobór, a zwłaszcza brak fosforu obniża natomiast plon
świeżej oraz suchej masy liści i korzeni buraka, a także pogarsza jego jakość
technologiczną i biologiczną. Rośliny odczuwające deficyt fosforu mają
charakterystyczne „sztywne” i ciemnozielone, matowe liście. Często na
wierzchołkach i brzegach liści pojawia się rdzawobrunatne
zabarwienie.
Potas (K) Burak cukrowy może pobrać z gleby
duże ilości potasu, lecz nie pogarsza to w znaczący sposób jakości
technologicznej korzeni, a przeciwnie – nawet ją poprawia. Ponadto rośliny
obficie zaopatrzone w potas są bardziej odporne na suszę i choroby oraz gromadzą
w korzeniach więcej cukru. Rośliny odczuwające deficyt potasu mają wiotkie,
pofałdowane liście. Starsze, zewnętrzne liście są jaśniejsze od liści młodych, a
na ich powierzchni występują liczne nekrotyczne plamki. Brzegi i wierzchołki
tych liści zasychają.
Bor (B) Buraki cukrowe, pastewne oraz inne rośliny korzeniowe
mają duże zapotrzebowanie na bor, zaś większość gleb w Polsce wykazuje obecnie
znaczny deficyt tego pierwiastka. Do nawożenia buraków należy więc stosować
nawozy mineralne zawierające w swoim składzie bor. Niedobór tego mikroelementu
powoduje kędzierzawienie liści buraka. W okresie pełnego rozwoju liści,
najmłodsze, środkowe liście żółkną, zaś później brunatnieją i zamierają -
„zgorzel liści sercowych”. Objawy deficytu boru pojawiają się następnie w
korzeniach
w postaci zamierania i korkowacenia tkanki spichrzowej - „sucha
zgnilizna korzenia”.
Magnez (Mg) Gleby uprawne wykazują również znaczny deficyt
przyswajalnego magnezu, zaś burak cukrowy jest szczególnie wrażliwy na niedobór
tego składnika w glebie. Objawy braku magnezu obserwuje się na najstarszych,
zewnętrznych liściach buraków w postaci jasnozielonych, a następnie żółtawych
lub pomarańczowych plam pomiędzy unerwieniem – „marmurkowatość liści”. Liście te
są silnie pofałdowane, więdną, zasychają i szybko opadają. Objawom tym
towarzyszy zmniejszenie plonu nie tylko liści, lecz i
korzeni.
Siarka (S) Do prawidłowego wzrostu buraka
niezbędna jest również siarka, której deficyt występuje coraz częściej na
glebach nie zasilanych nawozami organicznymi. O niedoborze tego pierwiastka
świadczy jasne zabarwienie brzegów najmłodszych, środkowych liści buraka. Są one
blade, wyprostowane i sztywne, widoczna jest na nich ciemniejsza siateczka
unerwienia. Deficyt siarki wpływa szczególnie na pogorszenie się jakości
biologicznej i technologicznej buraka.
Oprócz opisanych powyżej
pierwiastków w żywieniu buraków niezbędne są również: miedź (Cu), cynk
(Zn), mangan (Mn) i sód (Na), które poprawiają wartość pokarmową buraków
cukrowych, zwiększając równocześnie zawartość cukru w korzeniach.
Nawozy
wieloskładnikowe zawierające odpowiednie i uzasadnione biologicznie ilości
składników pokarmowych są warunkiem obfitych plonów buraka cukrowego oraz ich
dobrej jakości.
7169713
1