Większość polskich gleb uprawnych jest uboga w dostępne dla roślin formy
fosforu, wapnia, magnezu, siarki. Z każdym plonem zbóż wynoszącym 3 tony ziarna
i 5,5 tony słomy z hektara, wywozimy z pola około 85 kg azotu, 40 kg fosforu,
100 kg potasu, 30 kg wapnia, 20 kg magnezu i 20 kg siarki. Warunkiem osiągnięcia
wysokich i wartościowych pod względem konsumpcyjnym, paszowym i technologicznym
plonów zbóż jest więc stosowanie dobrych nawozów wieloskładnikowych o
sprawdzonej jakości oraz składzie dostosowanych do konkretnych warunków
glebowych.
Azot (N) Wszystkie rośliny zbożowe silnie
reagują na nawożenie azotowe. Niedobór azotu w glebie sprawia, że rośliny są
blade, rosną wolno i słabo się krzewią, wykształcają małe kłosy o małym, źle
wykształconym ziarnie. W praktyce rolniczej często ma miejsce nadmierne
stosowanie tego składnika pokarmowego, przejawiające się ciemnym zabarwieniem,
zbyt bujnym wzrostem i silnym krzewieniem się zbóż, co jest szczególnie
niekorzystne w przypadku form ozimych, ponieważ zmniejsza się wtedy ich
odporność na wymarzanie. Wiosną i latem obserwuje się nadmierne wydłużanie się
źdźbeł, sprzyjające wyleganiu oraz występowaniu rdzy zbożowej i mączniaka. Okres
dojrzewania przenawożonych azotem zbóż wydłuża się.
Ujemnym skutkom
przenawożenia zbóż azotem zapobiega stosowanie nawozów kompleksowych. Zgodnie z
zaleceniami agrotechnicznymi nawozy stosuje się w przypadku w przypadku zbóż
jarych jesienią lub wiosnę po stopnieniu śniegu. Składniki tych nawozów (fosfor,
potas, wapń, magnez, siarka, bor, miedź oraz pozostałe mikroelementy) zapewniają
lepszą odporność roślin na wymarzanie, suszę, wyleganie, jak również ograniczają
częstość występowania chorób grzybowych. W efekcie zwiększa się plon słomy i
ziarna, które jest lepiej wykształcone, ma większą masę i optymalny skład
chemiczny.
Stosowanie nawozów wieloskładnikowych zapobiega występowaniu
chorób fizjologicznych, wynikających z niedoboru pierwiastków pokarmowych w
glebie.
Fosfor (P) Rośliny niedostatecznie zaopatrzone w
fosfor są drobne, niskie, ciemnozielone, nie krzewią się. Na starszych liściach
pojawia się purpurowoczerwone zabarwienie, po czym liście te zasychają,
przybierając ciemnobrunatny kolor. Zboża wykształcają małe kłosy, zawierające
źle wypełnione ziarna.
Potas (K) Brak potasu u zbóż objawia
się zwiędłym pokrojem roślin i ich szaroniebieskim zabarwieniem. Starsze liście
są pofałdowane, żółkną na szczycie i brzegach, zaś nerw główny długo pozostaje
zielony. Kłosy drobne, ziarno małe i pomarszczone.
Magnez
(Mg) Objawy niedoboru magnezu to „paciorkowatość” lub „pasiastość” liści
owsa i żyta, czyli nierównomierne rozłożenie zielonego barwnika pomiędzy
unerwieniem. U pszenicy i jęczmienia objawem braku magnezu jest silna chloroza
najstarszych liści, obejmująca początkowo szczyt i brzegi liścia, a następnie
jego całą powierzchnię, na której pojawiają się równocześnie rdzawe, zasychające
plamki.
Miedź (Cu) Owies i pszenica, rosnące na glebach
piaszczystych bądź torfowych są szczególnie wrażliwe na niedobór miedzi. Objawy
braku tego pierwiastka nazwano „chorobą nowin”. W kilka tygodni po wschodach
wierzchołki starszych liści bieleją, zaś młode liście silnie się skręcają i
zamierają, nie osiągając właściwych rozmiarów i kształtu. Całe źdźbła wraz z
wiechą (owies) lub kłosem (pszenica, żyto) są bladozielone i zdeformowane. Przy
słabszym deficycie miedzi zboża wolno rosną, mają „pasiaste” licie, zaś kłosy
wypełnione drobnym pośladem lub płone.
Mangan (Mn)
Charakterystyczne objawy niedoboru manganu najczęściej występują w postaci
szarobrunatnych lub jasnych smug pomiędzy unerwieniem w środkowej części blaszki
liściowej – „szara plamistość”. Następnie plamki te powiększają się, zlewają ze
sobą, a zmieniona chorobowo tkanka po pewnym czasie zamiera i wykrusza się,
przez co liście zginają się i wyglądają jak złamane. Objawy te spotyka się
najczęściej u owsa, rzadziej u innych zbóż.
Praktyka dowodzi, że racjonalne i
systematyczne stosowanie w uprawie zbóż nawozów gwarantuje właściwy wzrost
roślin, a równocześnie poprawia zasobność gleb w składniki pokarmowe i
korzystnie wpływa na ich strukturę.
7169829
1