Adama_poleposition_15.03_30.04

Saletra amonowa

4 lutego 2004

Saletra amonowa  NH 4NO3 

Jest to najpopularniejszy i najcenniejszy oraz najtańszy jednoskładnikowy nawóz mineralny, powstający w wyniku neutralizacji kwasu azotowego amoniakiem. Ma postać granul o białym, perełkowatych lub innym zabarwieniu zależnym od rodzaju dodatków antyzbrylających (środki powierzchniowo czynne i dodatki do stopu).

Saletra amonowa jest produktem bardzo higroskopijnym, łatwo rozpuszczalnym w wodzie i mocno reaktywnym chemicznie, działa szybko dostarczając roślinie azot, który zawarty jest w dwóch formach. Pierwsza to szybko działająca forma azotanowa, druga to forma amonowa, zatrzymywana przez kompleks sorpcyjny gleby i udostępniona roślinie w dłuższym okresie po wysiewie, dlatego saletra amonowa nadaje się do zarówno do nawożenia przedsiewnego jak i pogłównego.
Układ taki zapewnia maksymalne zaopatrzenie rośliny w azot w każdych warunkach glebowych i we wszystkich technologiach upraw. Stosowanie saletry amonowej wpływa na poprawę wielkości i jakości plonu, wypełnienie ziarna, przedłużenie okresu wegetacji, wzrost masy nadziemnej części rośliny. Zwiększa zawartość, jakość aminokwasów i białek w roślinie oraz polepsza wartość technologiczną plonów.
Aby zapewnić optymalną skuteczność na glebach alkalicznych i świeżo wapnowanych, należy ją wymieszać z glebą.

Saletra amonowa może być stosowana pod wszystkie rośliny uprawne i na wszystkich glebach.

Saletrę amonową można mieszać bezpośrednio przed wysiewem z superfosfatem granulowanym, fosforanem amonu, nawozami potasowymi oraz większością nawozów wieloskładnikowych.

Parametry jakościowe

  • zawartość azotu całkowitego 34% ± 0,6
  • zawartość wody max 0,3%
  • granulacja 1-4 mm min 95%
  • zawartość substancji palnych w/p na węgiel max 0,2%
  • pH wodnego 10% roztworu min 4.5
  • sypkość min 92%

Przechowywanie
Saletrę amonową należy przechowywać w suchych, czystych i przewiewnych pomieszczeniach, o podłożu izolującym od wilgoci. Worki z saletrą należy układać poziomo na suchej, gładkiej, twardej powierzchni, najwyżej do wysokości 12 warstw. Wielkość jednej pryzmy nie może przekraczać 30 ton, a odległość między nimi powinna wynosić co najmniej 1 m.

W jednym pomieszczeniu nie należy przechowywać saletry w ilościach większych niż 300 ton. W pomieszczeniach tych nie wolno palić tytoniu ani używać światła z otwartym płomieniem, a przewody elektryczne powinny być dobrze zabezpieczone. W pomieszczeniach zamkniętych nie powinny znajdować się żadne materiały, które mogą reagować z saletrą amonową lub są palne, jak np.: środki ochrony roślin, tlenki metali, kwasy, sproszkowane metale, węgiel, drewno, trociny, słoma, materiały pędne, oleje i smary.

Saletrę amonową należy zabezpieczyć przed:
- działaniem wody i opadów atmosferycznych
- mechanicznym uszkodzeniem opakowania
- nagrzaniem powyżej 30oC.


POWIĄZANE

Na niektórych plantacjach pszenica ozima wchodzi już w fazę wegetacji, gdy powin...

Podstawowe czynniki sprzyjające rozwojowi uprawy kukurydzy to stosunkowo szybki ...

Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa mając na uwadze wiosenną inten...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę