Chów bydła mlecznego jest w Polsce jedną z podstawowych gałęzi produkcji
rolniczej, która wraz z żywcem wołowym i cielęcym stanowi 26% produkcji końcowej
rolnictwa polskiego. Chowem krów mlecznych zajmuje się 1,2 mln gospodarstw, z
czego blisko 500 tys. sprzedaje mleko zakładom mleczarskim.
Struktura pogłowia
krów w Polsce nie jest korzystna. Około 70% dostawców posiada 1-2 krowy, około
25% dostawców ma 3-5 krów, a około 5% dostawców ma 6-10 krów. Tylko mały
procent (około 0,5%) rolników jest właścicielami więcej niż 10 krów.
W 1997 roku (po raz pierwszy od 1989 r.) zahamowana została tendencja spadkowa
pogłowia krów, a nawet zaznaczył się ich niewielki, ale systematyczny wzrost. Zmiany
pogłowia krów są zróżnicowane terytorialnie. Najwięcej bydła przybywa w
makroregionach północno-wschodnim, północnym i środkowym, a więc na
obszarach o największej towarowej produkcji mleka, gdzie warunki
przyrodniczo-gospodarcze są bardziej sprzyjające dla produkcji mleczarskiej i
jest wiele mleczarni o dobrej kondycji finansowej.
Wzrosła liczba stosunkowo dużych
gospodarstw, specjalizujących się w chowie bydła mlecznego i osiągających
wysoką jakość mleka, dla których jest to produkcja opłacalna i stanowiąca
podstawowe źródło utrzymania.
Jedną z wielu przeszkód rozwoju polskiego sektora mleczarskiego jest sezonowość w produkcji mleka. To powoduje, że mleczarnie nie w pełni wykorzystują własne moce produkcyjne, w efekcie czego zwiększają się koszty produkcji, a tym samym słabnie konkurencyjność na rynkach krajowych i zagranicznych.
Jednym z głównych problemów strukturalnych sektora mleczarskiego jest duża
ilość podmiotów zajmujących się przetwórstwem mleka - około 300 spółdzielni
mleczarskich i około 50 zakładów prywatnych i firm z udziałem kapitału
zagranicznego. Znaczna część tych mleczarni jest zbyt słaba, aby mogła konkurować z dużymi
przedsiębiorstwami w Unii Europejskiej. W perspektywie przystąpienia Polski do
UE koncentracja mleczarni wydaje się konieczna.
W okresie modernizacji i konsolidacji mleczarń, małe zakłady przetwórcze z
przestarzałym wyposażeniem, nie posiadające zaplecza surowcowego będą musiały
ulec likwidacji. Natomiast podmioty intensywnie rozwijające się powinny
kontynuować inwestycje modernizacyjne, dostosowując ofertę rynkową do
zmieniającego się popytu i wzrastającej konkurencji na rynku mleczarskim.
Przetwórstwo mleka w bliższej i dalszej perspektywie będzie wymagało
wytwarzania produktów mleczarskich po wysokiej jakości i konkurencyjnych
cenach. Nieodwracalny jest zatem proces koncentracji, specjalizacji i
modernizacji przetwórstwa.
Silnym zmianom ulega struktura produkcji przemysłu mleczarskiego. W ostatnich latach produkcja prawie wszystkich produktów mleczarskich zaczęła wzrastać, co pokazuje tabela.
Produkcja podstawowych produktów mleczarskich (tys. ton)
Produkt | 1990 | 1991 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 |
Mleko spożywcze | 2036,6 | 1420,1 | 1311,6 | 1260,6 | 1263,9 | 1300,0 |
Napoje mleczne | 67,3 | 67,3 | 119,5 | 149,6 | 200,0 | 250,0 |
Mleko w proszku ogółem | 217,0 | 206,5 | 151,2 | 168,9 | 156,0 | 160,0 |
w tym mleko pełne | 42,8 | 59,1 | 39,2 | 40,5 | 35,7 | 37,0 |
mleko odtłuszczone | 174,2 | 147,4 | 112,0 | 128,4 | 120,3 | 123,0 |
Sery twarogowe | 185,8 | 166,3 | 186,4 | 197,5 | 206,0 | 222,0 |
Sery dojrzewające | 125,8 | 110,5 | 129,5 | 122,2 | 133,2 | 140,0 |
Sery topione | 15,2 | 15,2 | 29,0 | 29,6 | 36,6 | 43,0 |
Śmietana | 219,9 | 155,1 | 166,9 | 174,7 | 182,2 | 190,0 |
Masło | 271,6 | 191,2 | 119,8 | 122,9 | 129,3 | 137,0 |
Lody | 29,4 | 29,4 | 50,0 | 74,8 | 150,0 | 150,0 |
Kazeina | 38,2 | 21,0 | 3,0 | 3,1 | 1,9 | 2,0 |
Obok produkcji napojów mlecznych, deserów oraz serów, których produkcja
dynamicznie wzrasta, zaczyna zwiększać się również produkcja masła i mleka
spożywczego. Znaczącej poprawie uległa jakość produkowanych wyrobów oraz
atrakcyjność i zróżnicowanie opakowań jednostkowych, dzięki czemu następuje
rozszerzenie oferty rynkowej i dostosowanie struktury produkcji do oczekiwań
konsumentów.
Mleczarnie, zarówno spółdzielcze, jak i spółki kapitałowe, osiągają powyższe
efekty dzięki nawiązaniu ścisłej współpracy z producentami mleka w dążeniu
do poprawy jakości surowca oraz unowocześnienia bazy surowcowej.
Mleczarnie kredytując zakup urządzeń do schładzania i udoju mleka, zakup jałowic
hodowlanych oraz świadcząc doradztwo w zakresie technologii chowu bydła
mlecznego, wspierają procesy restrukturyzacji branży mleczarskiej.
Najważniejszymi problemami wymagającymi rozwiązania przed wejściem do Unii
Europejskiej są:
1. zrównanie standardów jakościowych produkowanego mleka i produktów
mleczarskich. Przy tym nie dotyczy to wyłącznie jakości produktów finalnych,
ale oznacza przestrzeganie standardów jakościowych wymaganych przez prawo UE
na całej "drodze mlecznej": od pozyskiwania surowca, poprzez jego
skup i przerób, aż po sprzedaż produktów finalnych konsumentom.
Wymaga to:
- przyspieszenia restrukturyzacji bazy surowcowej, tak aby możliwe było
osiągnięcie parametrów jakościowych skupowanego mleka wymaganych przez UE;
- unowocześnienia skupu mleka oraz zorganizowania sieci laboratoriów,
tak aby była możliwa ciągła, indywidualna kontrola jakości skupowanego
mleka;
2. dostosowanie systemu interwencji na rynku mleka do wymogów UE, a więc
rozbudowa obecnego systemu i dostosowanie instytucji prowadzących interwencję
na rynku mleka.
3. opracowanie modelu i budowa sprawnego aparatu umożliwiającego
skuteczne administrowanie kwotami mlecznymi oraz kontrolę ich wykorzystania.
Są to bardzo trudne problemy wymagające dużych nakładów inwestycyjnych ze strony producentów i podmiotów zajmujących się przetwórstwem. Przyspieszenie obecnego tempa modernizacji branży mleczarskiej, co wydaje się niezbędne w perspektywie wejścia do UE, bez dodatkowego wsparcia finansowego tych procesów będzie możliwe z uwagi na niską rentowność branży mleczarskiej.
Równie ważnym przedsięwzięciem jest budowa sprawnego aparatu
administracyjnego działającego na obszarze regulacji rynku mleczarskiego. Jest
to bardzo kosztowne przedsięwzięcie wymagające przygotowania, znacznych środków
finansowych na wyposażenie techniczne i zaangażowania bardzo licznego
personelu.
Integracja polskiego sektora mleczarskiego z rynkiem i strukturami mleczarskimi
Unii Europejskiej wskazuje na szereg trudności w tym procesie, a z drugiej
strony potrzebę pilnych działań w tym zakresie.
Jest to o tyle istotne, że istnieje poważna szansa podniesienia konkurencyjności
polskiego sektora mleczarskiego poprzez integrację struktur i konsolidację rynków.
Biorąc pod uwagę potencjał i znaczenie sektora mleczarskiego w polskim
rolnictwie, istnieje szansa uzyskania istotnych korzyści w skali całej
gospodarki oraz zysków dla poszczególnych firm mleczarskich w Polsce.
Integracja Polski z Unią Europejską i uzyskanie pełnego członkostwa stanowi
strategiczny cel oraz najwyższy priorytet dla polskiej polityki zagranicznej i
gospodarczej. Wśród sektorów, w których dostosowania będą najbardziej
potrzebne, a jednocześnie powinny przynieść znaczne korzyści obydwu stronom,
jest rolnictwo. Mleczarstwo zajmuje ważną pozycje w sektorze rolnym i
żywnościowym. Integracja polskiego sektora mleczarskiego z rynkiem i
strukturami mleczarskimi UE wskazuje na szereg trudności w tym procesie, a z
drugiej strony na potrzebę pilnych działań dostosowawczych.
W tym zakresie wymagane są szczegółowe przygotowania i wszechstronne działania
pozwalające rozwiązać liczne problemy już na etapie dostosowań.
Wprowadzenie w życie regulacji UE będzie wymagało wielu inwestycji, które
pozwolą przystosować warunki produkcji i przetwórstwa mleka do standardów
UE.
Rynek Unii Europejskiej narzuca normy jakościowe, sanitarne i higieniczne, które
będą również odnosić się do polskiego sektora mleczarskiego. W związku z
powyższym konieczne jest dostosowanie tego sektora do wymogów Unii.