Polska Izba Mleka odpowiadając na zapotrzebowanie przemysłu mleczarskiego, jak również swoich członków wydała w 2013 roku „Przewodniki Mleczarskie”. Wydanie ich możliwe było dzięki finansowaniu z Funduszu Promocji Mleka Opracowane zostały dwie oddzielne publikacje: „Przewodnik po znakowaniu produktów mlecznych” oraz „Przewodnik dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych w mleczarstwie”.
- „Przewodnik po znakowaniu produktów mlecznych” to obszerna publikacja w formie podręcznika, w której bardzo szczegółowo omówione zostały najważniejsze kwestie związane z zasadami znakowania, oświadczeniami żywieniowymi, znakowaniem wartością odżywczą i jej obliczaniem, znakowaniem w zakresie substancji dodatkowych, aromatów i enzymów. Tematy te wielokrotnie pojawiały się w trakcie szkoleń, konferencji, jak również dyżurów eksperckich dotyczących znakowania żywności, realizowanych przez Polską Izbę Mleka od 5 lat. Novum stanowi natomiast nieporuszana do tej pory tematyka dotycząca znakowania żywności genetycznie modyfikowanej. Natomiast „Przewodnik dobrych praktyk higienicznych i produkcyjnych w mleczarstwie” tematycznie skierowany jest do działających na rynku podmiotów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo w zakresie produkcji i przetwórstwa mleka, czyli producentów, przetwórców, służb weterynaryjno – sanitarnych. Omówiono w nim potencjalne zagrożenia związane z produkcją i przetwórstwem mleka, jak również określono działania prewencyjne i środki, jakie należy podejmować, aby zapobiegać tym zagrożeniom, które mogą pojawić się na każdym etapie produkcji i dystrybucji – informuje Polska Izba Mleka.