Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Ożywienie na rynkach światowych powduje wzrosty cen przetworów mleczarskich

3 grudnia 2015
W reakcji na ożywienie na rynkach światowych w ubiegłym miesiącu w Polsce przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich - informują eksperci BGŻ.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa we wrześniu, po dwóch miesiącach spadków, średnia cena sprzedaży artykułów monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej zwiększyła się o ponad 3% w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o około 13% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Drożały przede wszystkim artykuły stałe, tj. masło, mleko w proszku i sery, podczas gdy ceny przetworów płynnych pozostawały stabilne.

Zwyżkowe tendencje były z jednej strony wynikiem poprawy koniunktury na rynku globalnym, z drugiej zaś spadku podaży mleka w Polsce.

W okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. skup mleka wyniósł 5989,9 mln l. tj. był o około 2% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, choć już w III kwartale br. dynamika spadku stopniowo wyhamowywała. W rezultacie w sierpniu dostawy mleka do mleczarni zmniejszyły się o ponad 1% zarówno w relacji miesięcznej jak i wobec 2009 r., kształtując się na poziomie 788,1 mln l.

W tej sytuacji w okresie styczeń-sierpień br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej istotnie obniżyła się produkcja mleka w proszku - o prawie 20% r/r do 85,3 tys. t, serów dojrzewających - o 6,5% do 174,0 tys. t oraz masła - o prawie 5% do 109,0 tys. ton. W dalszym ciągu rośnie natomiast przetwórstwo mleka na jogurty - w pierwszych ośmiu miesiącach br. ich produkcja zwiększyła się o prawie 15% w relacji rocznej do 334,5 mln l - i sery świeże (o prawie 8% do 237,0 tys. ton).

Podobne tendencje przeważają na rynku wspólnotowym. W okresie styczeń-lipiec br. w krajach UE-27 silnie spadła produkcja zarówno odtłuszczonego mleka w proszku (o prawie 11% w relacji rocznej do 634 tys. t, w tym w tzw. nowych państwach członkowskich o prawie 26%) jak i masła (o ponad 5% r/r do 1,1 mln t). Coraz więcej wytwarza się natomiast produktów fermentowanych (wzrost o prawie 3% wobec 2009 r. do 4,8 mln t) i serów ogółem (wzrost o prawie 2% do 4,8 mln ton).

Sam skup mleka powoli odbudowuje się. Wśród największych unijnych producentów jego podaż zwiększyła się w Niemczech - o 0, 4% w okresie styczeń-lipiec br. do prawie 17 mln t - we Francji - o 0,1% do 14 mln t, Holandii - o 2,5% do 6,7 mln t i w Wielkiej Brytanii - o 1,2% do 8,1 mln ton.


POWIĄZANE

Po wybuchu choroby niebieskiego języka w Europie w 2023 r., wirus choroby niebie...

21 października br. OSM Piątnica rozpoczyna kampanię promującą śmietanę 18%. W s...

Pracownicy z terenów objętych powodzią zaczynają masowo sięgać po zwolnienia lek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę