OPOLAGRA_2025

Ożywienie na rynkach światowych powduje wzrosty cen przetworów mleczarskich

3 grudnia 2015
W reakcji na ożywienie na rynkach światowych w ubiegłym miesiącu w Polsce przeważały wzrostowe tendencje cen zbytu przetworów mleczarskich - informują eksperci BGŻ.
Według danych Ministerstwa Rolnictwa we wrześniu, po dwóch miesiącach spadków, średnia cena sprzedaży artykułów monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej zwiększyła się o ponad 3% w relacji miesięcznej, kształtując się na poziomie o około 13% wyższym niż w analogicznym okresie ubiegłego roku. Drożały przede wszystkim artykuły stałe, tj. masło, mleko w proszku i sery, podczas gdy ceny przetworów płynnych pozostawały stabilne.

Zwyżkowe tendencje były z jednej strony wynikiem poprawy koniunktury na rynku globalnym, z drugiej zaś spadku podaży mleka w Polsce.

W okresie pierwszych ośmiu miesięcy br. skup mleka wyniósł 5989,9 mln l. tj. był o około 2% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, choć już w III kwartale br. dynamika spadku stopniowo wyhamowywała. W rezultacie w sierpniu dostawy mleka do mleczarni zmniejszyły się o ponad 1% zarówno w relacji miesięcznej jak i wobec 2009 r., kształtując się na poziomie 788,1 mln l.

W tej sytuacji w okresie styczeń-sierpień br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej istotnie obniżyła się produkcja mleka w proszku - o prawie 20% r/r do 85,3 tys. t, serów dojrzewających - o 6,5% do 174,0 tys. t oraz masła - o prawie 5% do 109,0 tys. ton. W dalszym ciągu rośnie natomiast przetwórstwo mleka na jogurty - w pierwszych ośmiu miesiącach br. ich produkcja zwiększyła się o prawie 15% w relacji rocznej do 334,5 mln l - i sery świeże (o prawie 8% do 237,0 tys. ton).

Podobne tendencje przeważają na rynku wspólnotowym. W okresie styczeń-lipiec br. w krajach UE-27 silnie spadła produkcja zarówno odtłuszczonego mleka w proszku (o prawie 11% w relacji rocznej do 634 tys. t, w tym w tzw. nowych państwach członkowskich o prawie 26%) jak i masła (o ponad 5% r/r do 1,1 mln t). Coraz więcej wytwarza się natomiast produktów fermentowanych (wzrost o prawie 3% wobec 2009 r. do 4,8 mln t) i serów ogółem (wzrost o prawie 2% do 4,8 mln ton).

Sam skup mleka powoli odbudowuje się. Wśród największych unijnych producentów jego podaż zwiększyła się w Niemczech - o 0, 4% w okresie styczeń-lipiec br. do prawie 17 mln t - we Francji - o 0,1% do 14 mln t, Holandii - o 2,5% do 6,7 mln t i w Wielkiej Brytanii - o 1,2% do 8,1 mln ton.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę