OPOLAGRA_2025

Ostatnia szansa dla polskich mleczarni

3 marca 2004

Minister rolnictwa Wojciech Olejniczak rozmawiał w środę w Brukseli z unijnym komisarzem ds. sanitarno-weterynaryjnych i ochrony zdrowia Davidem Byrnem o „ostatniej szansie” dla polskich zakładów przetwórstwa mleka i mięsa.

Na wstawiennictwo polskiego rządu i łaskawość Komisji Europejskiej liczy prawdopodobnie 90 proc. istniejących obecnie zakładów, bo z szacunkowych danych wynika, że zaledwie 10 proc. już dziś spełnia wymogi UE. Jednak Komisja Europejska liczy na stanowczość Polski w zamykaniu niedostosowanych zakładów, bo w przeciwnym razie będzie zmuszona chronić swój rynek przed produktami gorszej jakości i uniemożliwić import z Polski.

Specjalista ds. weterynaryjnych w Polskim Przedstawicielstwie przy UE Jan Prandota potwierdza, że Komisja i Polska chcą znaleźć kompromis. Również rzeczniczka komisarza Byrna Beate Gminder powiedziała, że choć nie jest zupełnie wykluczone zastosowanie przez Komisję klauzul ochronnych wobec jednolitego rynku UE przed produktami z Polski, to Bruksela stara się porozumieć z polskimi władzami.

Skala problemu jest jednak ogromna. W Wielkopolsce, która nie należy do najgorszych regionów, na ogółem 560 zakładów przetwórstwa mleka i mięsa, działających pod koniec 2003 r., w lutym zaledwie 48 spełniało normy stawiane przez UE, 8 starało się o przyznanie im takiej kategorii, ponad 100 zakładów zadeklarowało, że postara się dostosować w pełni przed 1 maja 2004 r., 80 zakładów poprosiło o dodatkowy czas na przygotowanie, a 220 zakładów poddało się walkowerem i nie podjęło żadnych wysiłków.

W najtrudniejszej sytuacji są więc te zakłady, które zadeklarowały, że będą w pełni gotowe w dniu wejścia Polski do UE, a już dziś wiedzą, że będą miały z tym kłopoty. Rozwiązania proponowane przez stronę polską to albo przyznanie im dodatkowego czasu na zakończenie przygotowań, albo rezygnacja z tego typu działalności, która sprawia największe trudności.

W przypadku zakładów przetwórstwa mięsnego jest to najczęściej proces uboju zwierząt. Wiele zakładów jest natomiast w stanie zająć się jedynie przetwórstwem mięsa. Na kłopoty z pozyskiwaniem spełniającego normy surowca skarżą się również zakłady mleczarskie. Nawet te, które odpowiadają normom technologicznym UE, mogą mieć zakaz eksportu do Unii, jeśli będą produkować z surowca gorszej jakości.


POWIĄZANE

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, jeden z wiodących producentów serów dojrzewających...

Przyspieszone tempo wdrażania regulacji CSRD (Corporate Sustainability Reporting...

Małgorzata Cebelińska, Wiceprezes Zarządu Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol, wzię...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę