Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

Czy wiemy jakie wyroby mleczne jemy?

28 sierpnia 2009
Zgodnie z najnowszymi wynikami kontroli przeprowadzonej przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych aż 36% opakowań przetworów mlecznych było nieprawidłowo oznakowanych. Producenci nadal również niechętnie przekazują prawdziwe informacje o rzeczywistej zawartości tłuszczu w poszczególnych produktach. Najwięcej nieprawidłowości w tym zakresie wykryto w przypadku śmietany.
Kontrolę przeprowadzono łącznie w 72 podmiotach. Badaniami pod względem oceny organoleptycznej, fizykochemicznej, parametrów mikrobiologicznych oraz znakowania objęto łącznie ponad tysiąc ton produktów.
Najmniej nieprawidłowości wykryto podczas oceny organoleptycznej 3,6%. Najczęściej dotyczyły one nieprawidłowego smaku i zapachu masła, obecności kropel wody czy nieprawidłowej konsystencji. Wzorowo w tym zakresie wypadło mleko i wyrabiane z niego napoje fermentowane, śmietanki, sery twarogowe oraz topione.
Dużo większa skala nieprawidłowości została za to wykryta w ocenie fizykochemicznej. Dotyczyła ona aż 20,7% badanych partii towaru. Głównie Inspektorzy stwierdzali zaniżoną bądź zawyżoną zawartość tłuszczu. Dotyczyło to całego wachlarza produktów z wyjątkiem serów topionych. Oprócz tego, produkty te wykazywały nieprawidłową zawartość wody oraz soli. Największe nieprawidłowości wykryto podczas kontroli oznakowania opakowań. Dotyczyło to ponad 36% skontrolowanych wyrobów. Inspekcja miała najwięcej zarzutów co do wprowadzania w błąd konsumentów np. co do składu produktu poprzez elementy graficzne. Za nieprawidłowe uznano także stosowanie niezrozumiałych skrótów („zaw.”, „przech.”, „energ.”) oraz nieścisłości w podawaniu informacji dotyczących wartości odżywczych produktów. Warto dodać, że w tym zakresie kontroli nie stwierdzono nieprawidłowości w przypadku opakowań serów topionych.
W związku z nieprawidłowościami wojewódzkie inspektoraty wydały 22 decyzje nakładające na producentów kary pieniężne, na łączną kwotę 16 200 zł.



POWIĄZANE

Związek Polskich Przetwórców Mleka zaprasza na bezpłatne szkolenie pt.: “Międzyn...

Zapraszamy do udziału w trzeciej edycji kampanii "Lowe Krowe"! Poprzednie edycje...

Sekretariat Prezesa Zarządu ZPPM, Pana Marcina Hydzika,  przesyłał do Pierwszego...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę