Według danych WAPA (Światowe Stowarzyszenie Producentów Jabłek i Gruszek), stan zapasów jabłek w unijnych magazynach (na dzień 1 grudnia 2015 r.) wynosił ok. 5 mln ton i był o 1,4% niższy w porównaniu z zeszłorocznym rekordem w wysokości 5,12 mln ton. W grudniu ub.r. największe ilości jabłek przechowywano w Polsce –1,5 mln ton oraz we Włoszech –1,49 mln ton.
Należy przy tym podkreślić, iż zapasy w Polsce były pod koniec minionego roku na rekordowo wysokim poziomie, o 2,4% wyższym niż w grudniu 2014 r. i o 21% wyższym niż w grudniu 2013 r. Wpływ na to miały takie czynniki jak: dobre zbiory jabłek w Polsce w 2015 r. (3,15 mln ton, wobec 3,195 mln ton w 2014 r.), znaczny spadek eksportu (o 27% w pierwszym półroczu 2015 r. do 599,3 tys. ton) głównie do Rosji z uwagi na embargo, a także mniejsza sprzedaż do przetwórstwa.
Wzrost rezerw odnotowano również we Francji (+14,8% do 626 tys. ton) i Czechach (+12% do 56tys. ton). W skali roku grudniowe zapasy jabłek znacznie obniżyły się natomiast we Włoszech (-7,1% do 1,49 mln ton), Niemczech (-8,5% do 385 tys. ton) i Hiszpanii (-11,4% do 201 tys. ton).
Najwięcej w unijnych magazynach przechowywano jabłek odmiany Golden Delicious–1,32 mln ton (z czego 705 tys. ton we Włoszech), a także Idareda–419 tys. ton, Gali –416 tys. ton i Jonagolda–350 tys. ton. W polskich magazynach dominował Idared –370 tys. ton, były to najwyższe zapasy tej odmiany w całej UE.
FAMMU/FAPA na podst. WAPA