Koniec ze znakowaniem kurzych jaj. Dotyczy to jednak tylko małych producentów, którzy utrzymują nie więcej niż 50 kur niosek. Z takiej decyzji ministerstwa rolnictwa niezadowoleni są właściciele dużych ferm.
Sposób chowu, identyfikacja zakładu oraz kraj, z którego pochodzi towar. Takie informacje choć zakodowane, znajdują się na jajach przeznaczonych do sprzedaży. Do tej pory obowiązek znakowania dotyczył wszystkich producentów. Teraz, zdjęto go z tych, którzy utrzymują nie więcej niż 50 kur niosek. Pod warunkiem, że jaja sprzedawane będą bezpośrednio na terenie powiatu, w którym zostały wyprodukowane lub powiatów przyległych.
"Posiadacze małych ilości kur, jeżeli wprowadzają sami do sprzedaży te jaja, nie będą musieli znakować, z tym, że w miejscu sprzedaży musi być informacja: nazwisko producenta, numer weterynaryjny i wszystkie informacje, które pomogą z identyfikować producenta" - przypomina Halina Rutkowska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Zdaniem właścicieli kurzych ferm, taka identyfikacja będzie utrudniona. A pojawienie się na rynku jaj bez oznakowania wprowadzi bałagan. "Na rynku polskim nie powinno być towaru nieoznakowanego. Jajka nieoznakowane będą furtką do wprowadzenia także jajek fermowych, nieoznakowanych na rynek polski. A to grozi bałaganem, z tego względu, że w sprzedaży znajdą się jaja niewiadomego pochodzenia" - twierdzi Sylwester Gajewski właściciel fermy w Gruszczycach w woj. łódzkim.
Dlaczego Polska wystąpiła do Komisji Europejskiej o zdjęcie obowiązku znakowania kurzych jaj przez najmniejszych producentów? Chodziło o to, by mali gospodarze nie byli zmuszeni do kupowania maszyn do stemplowania jaj numerem identyfikacyjnym.
Zdaniem drobiarzy, ten problem rozwiązałyby pieczątki. A tak, ponad 1/4-tą jaj na polskim rynku trudno będzie zidentyfikować. Jak mówi Sylwester Gajewski, 25% jaj na rynku polskim nie ma swojego źródła pochodzenia. Dlatego ustalenie choroby lub przyczyny choroby będzie niemożliwe.
Produkcja jaj spożywczych w Polsce od wielu lat wzrasta. Około 73% towaru pochodzi z dużych ferm. Reszta z typowych, rozdrobnionych gospodarstw wiejskich.