MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Znakowanie jaj

12 września 2005

Koniec ze znakowaniem kurzych jaj. Dotyczy to jednak tylko małych producentów, którzy utrzymują nie więcej niż 50 kur niosek. Z takiej decyzji ministerstwa rolnictwa niezadowoleni są właściciele dużych ferm.

Sposób chowu, identyfikacja zakładu oraz kraj, z którego pochodzi towar. Takie informacje choć zakodowane, znajdują się na jajach przeznaczonych do sprzedaży. Do tej pory obowiązek znakowania dotyczył wszystkich producentów. Teraz, zdjęto go z tych, którzy utrzymują nie więcej niż 50 kur niosek. Pod warunkiem, że jaja sprzedawane będą bezpośrednio na terenie powiatu, w którym zostały wyprodukowane lub powiatów przyległych.

"Posiadacze małych ilości kur, jeżeli wprowadzają sami do sprzedaży te jaja, nie będą musieli znakować, z tym, że w miejscu sprzedaży musi być informacja: nazwisko producenta, numer weterynaryjny i wszystkie informacje, które pomogą z identyfikować producenta" - przypomina Halina Rutkowska z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Zdaniem właścicieli kurzych ferm, taka identyfikacja będzie utrudniona. A pojawienie się na rynku jaj bez oznakowania wprowadzi bałagan. "Na rynku polskim nie powinno być towaru nieoznakowanego. Jajka nieoznakowane będą furtką do wprowadzenia także jajek fermowych, nieoznakowanych na rynek polski. A to grozi bałaganem, z tego względu, że w sprzedaży znajdą się jaja niewiadomego pochodzenia" - twierdzi Sylwester Gajewski właściciel fermy w Gruszczycach w woj. łódzkim.

Dlaczego Polska wystąpiła do Komisji Europejskiej o zdjęcie obowiązku znakowania kurzych jaj przez najmniejszych producentów? Chodziło o to, by mali gospodarze nie byli zmuszeni do kupowania maszyn do stemplowania jaj numerem identyfikacyjnym.

Zdaniem drobiarzy, ten problem rozwiązałyby pieczątki. A tak, ponad 1/4-tą jaj na polskim rynku trudno będzie zidentyfikować. Jak mówi Sylwester Gajewski, 25% jaj na rynku polskim nie ma swojego źródła pochodzenia. Dlatego ustalenie choroby lub przyczyny choroby będzie niemożliwe.

Produkcja jaj spożywczych w Polsce od wielu lat wzrasta. Około 73% towaru pochodzi z dużych ferm. Reszta z typowych, rozdrobnionych gospodarstw wiejskich.


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę