Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Zapasy mięsa drobiowego się kończą

26 maja 2004

Zakłady drobiarskie, które przed 1 maja miały pełne magazyny, zdążyły je już opróżnić. Często po niskich cenach. Filety z kurczaków sprzedawano nawet po 2,80 euro za kilogram i to popsuło rynek. Teraz m.in. Niemcy nadal chcą kupować tak tanio i trzeba będzie poczekać zanim zaakceptują cenę przynajmniej o 10% wyższą.

W małych ubojniach i hurtowniach na południu kraju i w centrum już narzekają, że kurczaków wcale nie ma za dużo, dlatego i ceny rosną. Na razie najbardziej podrożały filety. Ale koniec komunii może skutecznie ograniczyć popyt na rynku krajowym.

Ceny skupu brojlerów w całym kraju są bardzo podobne, średnia to niecałe 3 zł za kilogram. O kilka groszy drożej jest na Pomorzu.

Od kilku dni tanieje soja, ale pasze jak były drogie tak są nadal. Wytwórcy tłumaczą, ze obniżki cen śruty sojowej skutecznie niweluje drożejąca kukurydza.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę