W dniach 22-23 września br. firma Cedrob zorganizowała spotkanie dla producentów drobiu. W Szczyrku, spotkało się 20 przedstawicieli branży drobiarskiej współpracujących z ciechanowskim producentem. W spotkaniu uczestniczyli również przedstawiciele firmy Cedrob oraz ekspert – prof. Stanisław Wężyk.
Producenci drobiu z województw podlaskiego, mazowieckiego, świętokrzyskiego, łódzkiego, małopolskiego, spotkali się pod koniec września w Szczyrku. Spotkanie zorganizowane zostało przez firmę Cedrob, która zaprosiła reprezentantów branży, by w profesjonalnym gronie omówić sytuację na polskim rynku drobiarskim.
Obecni goście, niemal z całej Polski, mieli okazję wysłuchać prelekcji prof. Stanisława Wężyka z Instytutu Zootechniki Balice, Prezesa Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz
w Poznaniu. Ekspert w ciekawy sposób omówił sytuację na polskim rynku drobiarskim.
W czasie wystąpienia przedstawione zostały perspektywy, a także zagrożenia dla producentów drobiu w kraju. Po wykładzie prof. Wężyk odpowiedział na lawinę pytań. Goście byli szczególnie zainteresowani praktycznymi poradami dotyczącymi produkcji drobiu. Interesowały ich innowacyjne rozwiązania na fermach, a także wyniki najnowszych badań. Prof. Wężyk chętnie wyjaśniał zebranym gościom ich wątpliwości, a po oficjalnej części spotkania aktywnie uczestniczył w indywidualnych rozmowach
z producentami. Prof. Wężyk podsumował spotkanie: „Cieszy mnie, iż polscy producenci drobiu są tak otwarci na wiedzę – uczą się chętnie i szybko. Tego typu spotkania są dla mnie niezmiernie istotne, ponieważ pozwalają mi na kontakt z profesjonalistami, którym zależy zarówno na wynikach, jak i jakości. Polski rynek produkcji drobiu rozwija się niezmiernie szybko, rosną wymagania względem produktów, więc spotkania i rozmowy są najlepszym sposobem, by wspólnie pracować nad satysfakcjonującym efektem”.
Spotkania przedstawicieli firmy Cedrob ze współpracującymi z firmą producentami mają swoją długą tradycję. Firma od lat zaprasza polskich drobiarzy do uczestnictwa w rozmowach poświęconych najlepszym praktykom produkcji drobiu. Aleksander Ancipiuk, producent drobiu z Białegostoku uczestniczył w spotkaniu po raz szósty: ”Zawsze chętnie biorę udział w tego typu spotkaniach. Nie tylko zdobywam nową wiedzę, ale mam również szansę podzielić się doświadczeniami z zakresu produkcji drobiu z innymi producentami. Inicjatywy podobne do spotkań firmy Cedrob są niezwykle cenne dla reprezentantów branży.”
Pod koniec września goście firmy Cedrob mieli również szansę wziąć udział w lokalnych atrakcjach - zwiedzić Muzeum Koronki w Koniakowie, a także uczestniczyć w tradycyjnym góralskim redyku. Na koniec spotkania, hodowcy odwiedzili żywiecki browar, by zobaczyć nowoczesne metody produkcji piwa.
CEDROB S.A. to lider w produkcji mięsnej i przetworów drobiowych będący jednocześnie największą firmą w branży z rodzimym kapitałem. Początki firmy sięgają 1991 roku. W strukturze CEDROB S.A. funkcjonują:* Zakłady Produkcyjne w Ciechanowie i Niepołomicach koło Krakowa * Zakłady Wylęgu Drobiu w Mławie i Pawłowie * Wytwórnia Pasz w Gumowie * Sklepy firmowe * Fermy hodowlaneSiedzibą spółki jest Ciechanów, gdzie prowadzony jest ubój, rozbiór drobiu oraz przetwórstwo mięsa. Ofertę handlową uzupełnia zakład w Niepołomicach, specjalizujący się w wytwarzaniu wysokiej jakości produktów z drobiu grzebiącego i wodnego, w szczególności gęsi. Różnorodność działalności poszczególnych zakładów sprzyja samowystarczalności oraz zachowaniu bezpieczeństwa i wysokiej jakości produktów. Zakłady produkcyjne wchodzące w skład CEDROB S.A. wdrożyły system HACCP, standard IFS oraz standard BRC, które są certyfikowane.
7297700
1