Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Wielkopolskie: samorząd regionu rozdał ponad pół tysiąca piskląt gęsi

20 maja 2015
Rolnicy, gospodarstwa agroturystyczne i koła gospodyń wiejskich otrzymały w Ostrzeszowie (Wielkopolskie) ponad pół tysiąca piskląt gęsi. Finansowana przez samorząd województwa akcja promuje spożycie gęsiny i tzw. przyzagrodowy chów tych ptaków.
Pisklęta podczas poniedziałkowego spotkania w ostrzeszowskim starostwie powiatowym rozdawał m.in. wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.

„Zależy nam, aby gęsina wróciła do Wielkopolski i chcemy promować hodowlę przyzagrodową. Ludzie wezmą po 5-10 pisklaków i często dokupują kolejne. Widzą to sąsiedzi i włączają się w akcję. Pisklęta rozdawaliśmy w Ostrzeszowie, gdyż co roku odbywa się tu festiwal pasztetników” – powiedział PAP Grabowski.

Wicemarszałek dodał, że gęsina była kiedyś w regionie bardzo popularna, a akcja rozszerza się. „W ubiegłym roku po odbiór piskląt przyjechali ludzie z Mieściska w powiecie wągrowieckim. W tym roku miejscowy wójt też rozdawał tam gęsi” – mówił.

Rozdawanie piskląt gęsi od 2012 r. organizuje Stowarzyszenie Ostrzeszowska Lokalna Grupa Działania (SOLGD). Jej celem jest zachowanie tradycji przyzagrodowego chowu polskiej białej gęsi owsianej. Jak przekazują organizatorzy, z rozdanych w poniedziałek piskląt wyhodowane zostaną gęsi, z których mięsa gospodynie przygotują potrawy na X Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi. Impreza odbędzie się pod koniec czerwca w Ostrzeszowie.

Łukasz Dominiak, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarstwa (KRD) powiedział PAP, że w Polsce produkuje się ok. 26 tys. ton gęsiny rocznie, a dla porównania łączna produkcja drobiu wynosi blisko 2 mln ton – są to dane za 2014 r.

„Większość gęsiny przeznaczona jest na eksport, głównie do Niemiec. Nasz krajowy rynek powoli powiększa się i dzięki akcjom promocyjnym i przystępnej cenie mięsa jemy coraz więcej gęsiny. Kurczak jest łatwiejszy w przygotowaniu, ale gęsina to mięso na specjalne okazje, np. Dzień Świętego Marcina i Boże Narodzenie - tę tradycję chcemy przywrócić” – mówił Dominiak.

Według informacji KRD, Wielkopolska jest jednym z regionów, który produkuje najwięcej gęsiny w Polsce.

Południowa Wielkopolska, a szczególnie rejon Ostrzeszowa i Ostrowa Wielkopolskiego, są tradycyjnym obszarem chowu gęsi w regionie.

 


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę