Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Uwaga hodowcy drobiu!

15 maja 2003

W związku z otrzymaniem przez Główny Inspektorat Weterynarii informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości (HPAI) w niektórych krajach Europy, Główny Lekarz Weterynarii wydał zakaz przywozu do Polski i przewozu przez terytorium Polski drobiu żywego, w tym strusi, mięsa, przetworów oraz jaj pochodzących z Holandii, Belgii i Niemiec.

Główny Lekarz Weterynarii wystosował następujące pisma do Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii z prośbą o przekazanie informacji Granicznym Lekarzom Weterynarii:

1. Na podstawie informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości d. pomoru drobiu (Highly Pathogenic Avian Influenza) w Królestwie Niderlandów, otrzymanych od Komisji Europejskiej w Brukseli oraz Attache Rolnego Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, w dniu 3 marca 2003 roku, zostało przekazane wojewódzkim lekarzom weterynarii pismo Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWx.II.400/AI – 2/2003, wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących towarów:

  • drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków domowych i dzikich,
  • jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych i dzikich,
  • jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
  • mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze strusi,
  • przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi, z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
  • wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza, pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Królestwa Niderlandów.

2. Na podstawie informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków w Królestwie Niderlandów, otrzymanych od Komisji Europejskiej w Brukseli oraz Attache Rolnego Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, w dniu 17 kwietnia 2003 roku, zostało przekazane wojewódzkim lekarzom weterynarii pismo Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWz.II-.400/AI – 14/2003, wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących towarów:

  • drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków domowych i dzikich,
  • jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych i dzikich,
  • jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
  • mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze strusi,
  • przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi, z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
  • wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza, pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Królestwa Belgii.

Ponadto restrykcje odnośnie obrotu drobiem i produktami pochodzącymi od drobiu, zostały wprowadzone przez Komisję Europejską decyzją komisji nr 2003/275/EC.

3. Dnia 9 maja 2003 roku, na podstawie informacji otrzymanej z Komisji Europejskiej w Brukseli, dotyczącej poważnego podejrzenia wystąpienia influenzy ptaków w Republice Federalnej Niemiec, Główny Lekarz Weterynarii wystosował pismo nr GIZ.II.400/AI – 17/2003 wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących towarów:

  • drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków domowych i dzikich,
  • jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych i dzikich,
  • jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
  • mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze strusi,
  • przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi, z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
  • wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza, pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Republiki Federalnej Niemiec, do czasu potwierdzenia wystąpienia choroby.

Wszystkie wyżej wymienione informacje znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii: www.wetgiw.gov.pl i są na bieżąco aktualizowane. 


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę