aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Uwaga hodowcy drobiu!

15 maja 2003

W związku z otrzymaniem przez Główny Inspektorat Weterynarii informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości (HPAI) w niektórych krajach Europy, Główny Lekarz Weterynarii wydał zakaz przywozu do Polski i przewozu przez terytorium Polski drobiu żywego, w tym strusi, mięsa, przetworów oraz jaj pochodzących z Holandii, Belgii i Niemiec.

Główny Lekarz Weterynarii wystosował następujące pisma do Wojewódzkich Lekarzy Weterynarii z prośbą o przekazanie informacji Granicznym Lekarzom Weterynarii:

1. Na podstawie informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości d. pomoru drobiu (Highly Pathogenic Avian Influenza) w Królestwie Niderlandów, otrzymanych od Komisji Europejskiej w Brukseli oraz Attache Rolnego Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, w dniu 3 marca 2003 roku, zostało przekazane wojewódzkim lekarzom weterynarii pismo Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWx.II.400/AI – 2/2003, wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących towarów:

  • drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków domowych i dzikich,
  • jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych i dzikich,
  • jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
  • mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze strusi,
  • przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi, z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
  • wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza, pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Królestwa Niderlandów.

2. Na podstawie informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków w Królestwie Niderlandów, otrzymanych od Komisji Europejskiej w Brukseli oraz Attache Rolnego Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, w dniu 17 kwietnia 2003 roku, zostało przekazane wojewódzkim lekarzom weterynarii pismo Głównego Lekarza Weterynarii nr GIWz.II-.400/AI – 14/2003, wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących towarów:

  • drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków domowych i dzikich,
  • jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych i dzikich,
  • jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
  • mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze strusi,
  • przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi, z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
  • wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza, pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Królestwa Belgii.

Ponadto restrykcje odnośnie obrotu drobiem i produktami pochodzącymi od drobiu, zostały wprowadzone przez Komisję Europejską decyzją komisji nr 2003/275/EC.

3. Dnia 9 maja 2003 roku, na podstawie informacji otrzymanej z Komisji Europejskiej w Brukseli, dotyczącej poważnego podejrzenia wystąpienia influenzy ptaków w Republice Federalnej Niemiec, Główny Lekarz Weterynarii wystosował pismo nr GIZ.II.400/AI – 17/2003 wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących towarów:

  • drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków domowych i dzikich,
  • jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków domowych i dzikich,
  • jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
  • mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze strusi,
  • przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi, z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
  • wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza, pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Republiki Federalnej Niemiec, do czasu potwierdzenia wystąpienia choroby.

Wszystkie wyżej wymienione informacje znajdują się na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii: www.wetgiw.gov.pl i są na bieżąco aktualizowane. 


POWIĄZANE

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych i Biuro Przedstawiciela Handlu USA po...

Sieci handlowe i producenci żywności wycofują jaja z chowu klatkowego. Już co tr...

Komisja ds. Konkurencji Republiki Południowej Afryki oraz niezależny organ podle...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę