W związku z otrzymaniem przez Główny Inspektorat Weterynarii
informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o wysokiej zjadliwości
(HPAI) w niektórych krajach Europy, Główny Lekarz Weterynarii wydał zakaz
przywozu do Polski i przewozu przez terytorium Polski drobiu żywego, w tym
strusi, mięsa, przetworów oraz jaj pochodzących z Holandii, Belgii i
Niemiec.
Główny Lekarz Weterynarii wystosował następujące pisma do Wojewódzkich
Lekarzy Weterynarii z prośbą o przekazanie informacji Granicznym Lekarzom
Weterynarii:
1. Na podstawie informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków o
wysokiej zjadliwości d. pomoru drobiu (Highly Pathogenic Avian Influenza) w
Królestwie Niderlandów, otrzymanych od Komisji Europejskiej w Brukseli oraz
Attache Rolnego Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, w dniu 3 marca 2003
roku, zostało przekazane wojewódzkim lekarzom weterynarii pismo Głównego Lekarza
Weterynarii nr GIWx.II.400/AI – 2/2003, wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących
towarów:
- drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków
domowych i dzikich,
- jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków
domowych i dzikich,
- jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
- mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze
strusi,
- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi,
z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co
najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
- wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym
strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców
niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza,
pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od
strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Królestwa
Niderlandów.
2. Na podstawie informacji o wystąpieniu przypadków influenzy ptaków w
Królestwie Niderlandów, otrzymanych od Komisji Europejskiej w Brukseli oraz
Attache Rolnego Ambasady Królestwa Niderlandów w Polsce, w dniu 17 kwietnia 2003
roku, zostało przekazane wojewódzkim lekarzom weterynarii pismo Głównego Lekarza
Weterynarii nr GIWz.II-.400/AI – 14/2003, wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących
towarów:
- drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków
domowych i dzikich,
- jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków
domowych i dzikich,
- jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
- mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze
strusi,
- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi,
z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co
najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
- wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym
strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców
niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza,
pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od
strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Królestwa
Belgii.
Ponadto restrykcje odnośnie obrotu drobiem i produktami pochodzącymi od
drobiu, zostały wprowadzone przez Komisję Europejską decyzją komisji nr
2003/275/EC.
3. Dnia 9 maja 2003 roku, na podstawie informacji otrzymanej z Komisji
Europejskiej w Brukseli, dotyczącej poważnego podejrzenia wystąpienia influenzy
ptaków w Republice Federalnej Niemiec, Główny Lekarz Weterynarii wystosował
pismo nr GIZ.II.400/AI – 17/2003 wprowadzające zakaz przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez jej terytorium następujących
towarów:
- drób żywy, w tym strusie, oraz inne gatunki ptaków
domowych i dzikich,
- jaja wylęgowe drobiu, w tym strusi i innych ptaków
domowych i dzikich,
- jaja konsumpcyjne drobiu, w tym strusi,
- mięso drobiu oraz podroby drobiowe, w tym także ze
strusi,
- przetwory z mięsa drobiowego, w tym także ze strusi,
z wyjątkiem przetworów poddanych obróbce termicznej w temperaturze, co
najmniej 72 st. Celsjusza wewnątrz bloku mięsnego,
- wszystkie surowce niejadalne w stanie surowym, pochodzące od drobiu, w tym
strusi, oraz innych ptaków domowych i dzikich, z wyjątkiem surowców
niejadalnych poddanych obróbce termicznej w temperaturze 133 st. Celsjusza,
pod ciśnieniem 3 barów i w czasie 20 minut, pochodzących od drobiu, w tym od
strusi oraz innych ptaków domowych i dzikich, pochodzących z Republiki
Federalnej Niemiec, do czasu potwierdzenia wystąpienia choroby.
Wszystkie wyżej wymienione informacje znajdują się na stronie internetowej
Głównego Inspektoratu Weterynarii: www.wetgiw.gov.pl i są na bieżąco
aktualizowane.
6699427
1