Spadek podaży drobiu wywołał wzrost cen skupu. Polskie zakłady drobiarskie przygotowują się do znacznego zwiększenia eksportu po akcesji. Luka na rynku europejskim, jaka powstała z powodu wystąpienia grypy ptasiej w krajach azjatyckich, ułatwi ekspansję polskich eksporterów. Sprzyjać to powinno dalszemu wzrostowi cen drobiu w najbliższym czasie.
W marcu odnotowano wiosenną obniżkę cen jaj. Cena skupu spadła z 3460 zł/t w lutym do 3163 zł/t w marcu. Ceny skupu jaj wg kategorii wagowych spadły w marcu średnio od 1,9% do 16,9% i przedstawiały się następująco:
Staniały brojlery z 2890 do 2840 zł/t w końcu marca, zdrożały indyki z 4040 do 4350 zł/t, indyczki z 3770 do 4020 zł/t i kaczki z 3960 do 4220 zł/t. Na giełdach notowania cen mięsa drobiu utrzymywały się na stałym poziomie. Ceny kurczaków świeżych w marcu pozostały na poziomie sprzed miesiąca i wynosiły 4,20-4,50 zł/kg. Ceny kurczaków mrożonych w ciągu minionych miesięcy kształtowały się w granicach 4,40-4,80 zł/kg. Wzrosły natomiast ceny ćwiartek kurczaków z 3,50-4,00 zł/kg w lutym do 3,40-4,80 zł/kg w marcu. Nieco obniżyły się ceny filetów z kurczaka, odpowiednio z 10-11,20 zł/kg do 9,65-11,20 zł/kg. Udziec z indyka bez kości świeży w lutym i marcu kosztował 6,90-8,00 zł/kg, natomiast udziec z kością zdrożał z 4,50 zł/kg do 4,50-5,50 zł/kg.
Ceny skupu podstawowych produktów drobiarskich (zł/kg) | ||||||
Produkty | Luty 2004 r. | marzec 2004 | ||||
min-max | 06.03. | 13.03. | 20.03. | 27.03. | ||
Kurczęta | 2,73-3,01 | 2,76-2,92 | 2,88 | 2,85 | 2,87 | 2,84 |
Indyki | 3,80-4,20 | 3,99-4,41 | 4,11 | 4,12 | 4,20 | 4,35 |
Indyczki | 3,57-4,00 | 3,70-4,04 | 3,83 | 3,90 | 3,93 | 4,02 |
Kaczki | 3,89-4,20 | 4,18-4,39 | 4,20 | 4,32 | 4,18 | 4,22 |
Kury mięsne | 1,35-2,13 | 1,75-1,77 | 1,77 | 1,76 | 1,76 | - |