Bank Gospodarki Żywnościowej podaje, że w ubiegłym tygodniu Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowała kolejny numer ukazującego się dwa razy w roku raportu Food Outlook. Według prognoz jej ekspertów w bieżącym roku na świecie zostanie wyprodukowane 101 mln t mięsa drobiowego.
Jednocześnie szacują, że w ubiegłym roku produkcja wyniosła 98 mln ton.
Oznacza to dosyć duży wzrost o 3,1 proc. Dla porównania produkcja wieprzowiny ma wzrosnąć o 0,9 proc. (do 110 mln t), a produkcja wołowiny spaść o 0,5 proc. (do 65 mln t). Gdyby wyobrazić sobie hipotetyczną sytuację, że w kolejnych latach utrzyma się dokładnie taka sama dynamika produkcji wszystkich gatunków mięsa, to już w 2015 r. światowa produkcja mięsa drobiowego przewyższyłaby produkcję wieprzowiny.
Większość planowanego na ten rok wzrostu produkcji przypadać będzie na kraje rozwijające się. Produkcja ma urosnąć w nich o 3,7 proc. w porównaniu ze wzrostem o 2,1 proc. w krajach rozwiniętych. W rezultacie ich udział w globalnej produkcji zwiększy się z 58 proc. w roku ubiegłym do 60 proc. w roku bieżącym.