Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sytuacja na rynku drobiu

15 grudnia 2005

Sprzedający z szaleństwem w oczach poszukują kogoś, kto kupiłby ich drób. Ale tym, czego na rynku jest dziś najwięcej, bynajmniej nie są zamówienia. Zarówno pośrednicy, jak i zakłady produkcyjne prześcigają się w szukaniu nabywców i w obniżaniu cen.

Problem z upłynnieniem towaru mają nie tylko małe firmy, ale także duże renomowane zakłady. I jeśli cokolwiek sprzedają, to tylko na eksport. Chętnie zaopatrują się u nas Niemcy, Francuzi i Anglicy. Poza tym nikt nie szuka nawet mięs drobnych do produkcji wędlin.

Kurczaki – oferty sprzedaży - zakłady produkcyjne:
skrzydełka 2,25–3,50 zł/kg
ćwiartki 3,30–3,60 zł/kg
tuszki 3,50–3,70 zł/kg
filety z piersi 10,80–11,00 zł/kg

Czas, kiedy kilogram filetów z kurczaka kosztował 15 złotych minął. Ceny ćwiartek powoli zrównują się z cenami skrzydełek. A kolejne spadki to tylko kwestia czasu.

Indyki – oferty sprzedaży - zakłady produkcyjne:
skrzydełka 2,80–3,50 zł/kg
podudzia 3,50–4,20 zł/kg
udźce bez kości 7,80–8,00 zł/kg
filety z piersi 10,80–11,50 zł/kg

Duże zakłady produkcyjne mają problemy ze sprzedażą mięsa indyczego. Żeby sprzedać udźce z indyka producenci muszą je trybować z kości. Świadczy to o braku ofert kupna, bo nawet przy średnim popycie nikt tego nie robi.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę