Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Strusie w dół

26 stycznia 2006

Spada eksport mięsa strusiego. Jeżeli nasi hodowcy nie zwiększą produkcji to grozi nam utrata zachodnich rynków zbytu. A nasze miejsce bardzo szybko zajmie konkurencja. 

Niemcy, Belgia, Holandia i Szwajcaria. To nasi najwięksi odbiorcy strusiego mięsa. Dzięki nim w ubiegłym roku sprzedaliśmy 12 tysięcy ptaków, czyli prawie całą krajową hodowlę. W tym roku sprzedaż będzie jeszcze mniejsza i wyniesie około 9 tysięcy sztuk.

- Jeśli w najbliższym czasie nastąpią przerwy w regularnej dostawie mięsa do krajów Europy Zachodniej, to boję się, że możemy stracić dobre kontrakty, o które tak zabiegaliśmy od 2004 roku. – mówi Jarosław Olaf Horbańczuk Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt w Jastrzębcu

Wiosną sytuacja być może zacznie się stabilizować. Wszystko dzięki większej liczbie strusi pochodzących z nowoczesnych gospodarstw, które zapewnią systematyczne dostawy. - Robią to fermy wyspecjalizowane, funkcjonujące kilka lat na rynku strusiarskim. – mówi Piotr Siwierski z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Większy popyt w Europie dostrzegli nasi najwięksi konkurenci. RPA, Izrael i Australia już zaczynają produkować więcej. Jednak naszym atutem nadal jest bliskość odbiorców, niski koszt produkcji i coraz bardziej zaawansowana technologia hodowli.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę