Rozpoczęcie hodowli strusi, tak jak i każde inne przedsięwzięcie gospodarcze musi być dokładnie przemyślane.
Naszym celem może być hodowla ptaków tylko dla własnej przyjemności. W tym przypadku nie ogranicza nas praktycznie nic. Więcej >>>
Zawarcie umowy ubezpieczenia powinno być poprzedzone przeprowadzeniem badania stanu zdrowia ubezpieczonych ptaków (zaświadczenie lekarskie) i oględzinami warunków chowu zalecanymi przez Polski Związek Hodowców Strusi. Więcej >>>
Mięso pozyskiwane ze strusia zwane strusiną. Zaletą strusiny jest jej niska kaloryczność oraz mała zawartość tłuszczu, niewielka zawartość cholesterolu – zbliżona do mięsa indyczego, a dużo mniejsza niż w wieprzowinie, baraninie, czy wołowinie oraz korzystny profil kwasów tłuszczowych. Więcej >>>
Nie można ukrywać, iż problemy zdrowotne dotyczą strusi tak samo jak innych stworzeń. Niemniej ogromna większość zagrożeń, dotyczy strusi bardzo młodych (do 1 miesiąca) lub wręcz będących dopiero co po wykluciu. Jest pewne, iż odpowiednie przygotowanie pomieszczeń, jak i wybiegów oraz dbałość o podstawową higienę potrafi zminimalizować występowanie jakichkolwiek schorzeń czy urazów. Więcej >>>
Polski Związek Hodowców Strusi powstał w 1995 roku i liczy ponad 100 członków.
Więcej >>>
Książka "CHÓW STRUSI" (w tym wyd. II z lutego 2000 r.) ma już wyczerpany nakład i nie będzie on powtórzony. Książkę tę zastępuje pozycja "STRUSIE", autorstwa także doc. dr hab. Jarosława Olava Horbańczuka. Więcej >>>
Naukowcy przypuszczają, iż struś wywodzi się z Azji. Przyjmuje się, iż jego narodziny miały miejsce ok. 40–55 milionów lat temu. Więcej >>>
Czy wiesz, że...
Samice strusia znoszą ponad 50 jaj w sezonie.
Jedno jajo strusia to ok. 35 jaj kurzych. Więcej >>>
Niniejszy dział opracowano dzięki pomocy: