Na rynek drobiu powraca spokój. Najlepiej jest na północy kraju.
Ceny skupu brojlerów dochodziły tam już do 3,0 zł/kg. W Wielkopolsce jest o 10 gr. taniej a w centrum o 20 gr. Ale i tam coraz częściej mówi się o podwyżkach.
Latem, gdy koszty produkcji są niższe a kurników nie trzeba dogrzewać, ceny skupu kształtujące się na poziomie 3,0 zł/kg i więcej, gwarantują już zwrot poniesionych kosztów. Teraz wszystko zależy od pogody. Jeśli będzie chłodniej to rynek powinien być stabilny – mówią drobiarze. Jeśli wrócą upały to hodowcy zaczną przerzedzać stada, wzrośnie podaż, a to może spowodować załamanie rynku. W upalne miesiące, na jednym metrze kwadratowym kurnika nie może być więcej niż 14-15 brojlerów (zimą do 20 sztuk).
Ceny indyków spadły średnio o 5 proc. Ceny pasz nadal są wysokie chociaż większość firm stosuje niższe ceny dla handlowców związanych z umowami kontraktacyjnymi.