W Jastrzębcu koło Warszawy odbędzie się w dniu 5 kwietnia 2003 r. seminarium-szkolenie na temat praktycznych aspektów technologii chowu i hodowli strusi.
W seminarium połączonym ze szkoleniem może wziąć udział 80-90 osób. Każdy uczestnik pełnego szkolenia otrzyma na zakończenie stosowny certyfikat. Istnieje także możliwość zapisania się do Polskiego Związku Hodowców Strusi. Organizatorzy – Fundacja "Struś" oraz Instytut Genetyki i Hodowli Zwierząt PAN – przewidzieli także wystawę środków produkcji (inkubatory, pasze) oraz strusich produktów, między innymi wyrobów z mięsa strusiego, galanterii skórzanej, jaj konsumpcyjnych i dekoracyjnych.
Ramowy rozkład seminarium w dniu 5 kwietnia (sobota):
09.15 – 10.00 – Rejestracja gości
10.00 – 10.05 – Uroczyste otwarcie
10.05 – 10.20 – Inkubacja jaj strusi – wykład dr. O. Horbańczuka (IGHZ PAN)
11.00 – 11.40 – Fermy satelitarne – propozycja dla drobnych hodowców strusi – wystąpienie S. Kempy z Fermy w Mierosławiu
11.40 – 12.15 – Przerwa
12.15 – 13.00 – Żywienie strusi – dr O. Horbańczuk (IGHZ PAN)
13.00 – 13.30 – Ekonomika chowu strusi – E. Tomasik (PZHS)
13.30 – 13.45 – Prezentacja firm
13.45 – 14.45 – Degustacja strusich produktów ( w menu między innymi zupa prowansalska ze strusia, tatar, pasztety, kabanosy, kiełbasa)
14.45 – 15.10 – Dystrybucja i promocja strusich produktów mięsnych. Skup żywca – E. Bukowska (Struś Holding)
15.10 – 15.25 – Adaptacja strusi do warunków klimatycznych Polski – dr O. Horbańczuk (IGHZ PAN)
15.25 – 15.45 – Promocja nowej książki "Struś afrykański" połączona z losowaniem nagród – dr O. Horbańczuk (IGHZ PAN)
15.45 – 16.00 – Dyskusja i podsumowanie obrad
Termin zgłoszeń upływa 2 kwietnia 203 roku. Koszt seminarium wynosi dla jednaj osoby 150 zł (w cenie degustacja strusich produktów, posiłek i napoje). Koszt stoiska wystawowego dla firm reklamujących swoje produkty wynosi 500 zł.
Jastrzębiec leży przy trasie E7 Warszawa-Kraków, 12 kilometrów od Centrum Handlowego Janki. Zobacz mapę.
Więcej informacji na stronie www.wkt.pl