W sierpniu ceny skupy drobiu i jaj utrzymały się na poziomie zbliżonym do lipcowych notowań. Wprawdzie zwiększył się udział hodowców w cenie mięsa drobiowego, ale w dalszym ciągu relacja ta jest mało stabilna i niższa niż w analogicznych okresach lat poprzednich.
Na rynku drobiarskim ceny jaj w sierpniu utrzymały się na poziomie zbliżonym do notowań sprzed miesiąca i wynosiły:
klasa wagowa | cena (zł/kg) |
XL | 26,31 |
L | 21,82 |
M | 19,72 |
S | 16,51 |
Podobnie, ceny skupu jaj do przetwórstwa w w sierpniu wynosiły 2 637 zł/t, podczas gdy w lipcu 2 633 zł/t.
Na targowiskach płacono za jaja w Elizówce (11.08.2003 r.) 0,25 zł za sztukę, Broniszach (28.08.2003 r.) 0,19-0,25 zł/szt. i w Poznaniu (28.08.2003 r.) 0,20-0,30 zł/szt.
Ceny skupu drobiu w sierpniu utrzymywały się na poziomie sprzed miesiąca i wynosiły według notowań z 24 sierpnia br.:
asortyment | cena (zł/t) |
kurczęta | 2 801 |
indory | 3 788 |
indyczki | 3 664 |
kaczki | 3 890 |
gęsi | 5 325 |
Na giełdach towarowych notowano na ogół spadek cen mięsa drobiowego. Tuszki kurczaków świeżych staniały z 3,67-5,50 zł/kg w lipcu do 3,10-5,10 zł/kg. Ceny kurczaków mrożonych obniżyły się z 4,10-5,10 zł/kg w lipcu do 4,01-4,80 zł/kg w sierpniu. Na zbliżonym do lipca poziomie utrzymały się ceny ćwiartek kurczaków 2,39-4,60 zł/kg. Nieznacznie zdrożały filety z kurczaka z 11,30-12,60 zł/kg w lipcu do 11,70-12,80 zł za kilogram w sierpniu oraz udziec z indyka bez kości odpowiednio z 6,30-7,80 zł/kg do 6,50-10,50 zł za kilogram. Cena udźca z indyka z kością utrzymywała się na poziomie 4,50 zł za kilogram.
Ceny skupu brojlera drobiowego i indyczego w licu i sierpniu 2003 r. | ||||||
Produkty | Lipiec 2003 | sierpień 2003 r. | ||||
min.-max | 10.08 | 17.08 | 24.08 | 31.08 | ||
brojler kurzy | 2,72-3,01 | 2,75-2,87 | 2,75-2,77 | 2,75-2,84 | 2,76-2,86 | 2,80-2,87 |
brojler indyczy | ||||||
indyki | 3,54-3,78 | 3,60-4,03 | 3,68-3,79 | 3,60-3,74 | 3,72-3,91 | 3,81-4,03 |
indyczki | 3,37-3,51 | 3,50-3,84 | 3,59-3,67 | 3,50-3,65 | 3,65-3,69 | 3,68-384 |
Drobiarstwo, a rynek żywności
W sierpniu, zgodnie z letnią tendencją, ceny żywności obniżyły się o 2,6%. Na tę obniżkę wpłynęła głównie duża – sięgająca 20 procent – obniżka cen warzyw i owoców. Ceny pozostałych produktów wzrosły o 0,3%. W minionym miesiącu utrzymywała się wzrostowa tendencja cen mięsa i przetworów. Szybko zwiększające się uboje przemysłowe drobiu mogą jednak wpłynąć na jesienną obniżkę cen mięs i przetworów. Mimo tego, że zwiększył się udział rolnika w cenie mięsa drobiowego, to w dalszym ciągu relacja ta jest mało stabilna i niższa niż w latach ubiegłych.