W 2000 r. produkcja mięsa drobiowego ukształtuje się na poziomie zbliżonym
do ubiegłorocznego i wyniesie ok. 570-575 tys. ton wobec 573 tys. ton w 1999 r.
zmniejszenie ubojów drobiu wodnego zostanie więc zaledwie zrównoważone
wzrostem produkcji mięsa drobiu grzebiącego. Coraz większą część
produkcji stanowią uboje żywca pochodzącego ze skupu. W 2000 r. ich udział
wyniesie już 88%, podczas gdy w 1995 r. - 75%.
Utrzymuje się niski poziom importu mięsa drobiowego. W skali całego roku import nieznacznie się zmniejszy i wyniesie ok. 16 tys. ton wobec ok. 17 tys. ton w 1999r. Eksport będzie prawdopodobnie o ok. 15% mniejszy niż przed rokiem. Jego poziom szacowany jest obecnie na 47 tys. ton.
Ogólna podaż mięsa drobiowego może być w 2000 r. o ok. 4 tys. ton, tj. o 0,7% mniejsza od poziomu ubiegłorocznego, natomiast jego krajowe zużycie - o 0,7% wyższe. Zmniejszy się bowiem ilościowa przewaga eksportu nad importem. W strukturze tego zużycia pogłębią się zmiany zapoczątkowane w latach poprzednich, tj. redukcja spożycia naturalnego i obrotów lokalnych oraz wzrost obrotów dokonywanych poprzez sieć handlową.
Zwiększa się stopień koncentracji produkcji w wylęgarniach. W 2000r. stado reprodukcyjne kurcząt brojlerów będzie nadal większe o 6-8% w stosunku do potrzeb, jednak skala nadprodukcji piskląt maleje. Potencjał hodowlany wraz z importem piskląt indyczych pozwala na powrót produkcji żywca do poziomu sprzed kryzysu. O jego mniejszym wykorzystaniu decydują względy ekonomiczne. Zmniejsza się stado reprodukcyjne drobiu wodnego. W 2000 r. redukcja ta obejmuje również gęsi.
W 2000 r. produkcja żywca drobiowego utrzymała się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Jest to efekt długiego okresu dekoniunktury na rynku drobiarskim wyrażającej się niskimi cenami. Zmienia się natomiast struktura podmiotowa w branży, co skutkuje 18-sto procentowym zmniejszeniem chowu drobnostadnego. Produkcja fermowa wzrośnie prawdopodobnie o 3,5% w porównaniu z 1999r.
W pierwszym półroczu 2000r. poprawiła się opłacalność obrotów handlowych i , w niewielkim stopniu, przetwórstwa, a pogorszyła rentowność produkcji piskląt i jaj wylęgowych. W produkcji żywca kurcząt, mimo silnego wzrostu cen zbóż, relacje cen żywca do cen pasz przemysłowych poprawiły się, natomiast w produkcji indyków - pogorszyły.
W 2001r. przewidywane wyższe ceny żywca wieprzowego mogą pociągnąć za sobą ceny drobiu. Można przewidywań, że koniunktura dla producentów drobiu utrzyma się. Jednak wysoki już udział cen skupu w cenie finalnej sugeruje, że znaczniejsze podwyżki cen żywca mogą napotkać barierę popytu. Produkcja żywca i mięsa drobiowego będzie prawdopodobnie rosła w ograniczonym tempie. Wzrost produkcji kurcząt może wynieść 4-4,5%, a produkcji ogólnej żywca drobiowego - ok. 1,5%. W bilansie mięsa drobiowego nie nastąpią istotne zmiany.
W 2000r., mimo niewielkich zmian w chowie żywca drobiowego, ma miejsce ok. 9-procentowy wzrost przemysłowej produkcji tuszek. Jej poziom szacowany jest na ok. 590 tys. ton. Nie znajduje to pokrycia w krajowej produkcji żywca. Można przypuszczać, że źródłem uzupełnienia tych niedoborów jest m.in. nielegalny import.
Produkcja przetworów drobiowych będzie prawdopodobnie o ok. 3% większa niż przed rokiem i wyniesie 150 tys. ton. Już ponad 95% produkcji mięsa drobiu i ok.98% przetworów pochodzi z firm typu przemysłowego. Nadal jedynie 29 z nich posiada uprawnienia eksportowe do UE.
W pierwszym półroczu 2000r. poprawił się przeciętny wynik finansowy firm drobiarskich, choć średnia rentowność pozostała ujemna. Zwiększa się jednak dynamika sprzedaży, a coraz więcej firm osiąga zysk netto. W pierwszym półroczu 2000r. stanowiły one 67% wszystkich firm wobec 54% przed rokiem. Pogorszyła się natomiast płynność bieżąca środków finansowych. Własne środki finansowe firm są zbyt małe w relacji d potrzeb inwestycyjnych (cash flow ok.0,4%).
Nasila się proces polaryzacji firm, co znajduje wyraz w coraz większym zróżnicowaniu ich wyników ekonomicznych i finansowych. W 2000r. saldo obrotów handlu zagranicznego mięsem drobiu pozostanie dodatnie, choć można spodziewać się jego redukcji o ok. 4%. W pierwszym półroczu zmniejszyła się silnie sprzedaż mięsa drobiowego na rynki wschodnie. Natomiast eksport do UE wzrósł, czemu towarzyszył znaczny wzrost cen - zwłaszcza indyków. Z kolei na rynku niemieckim ma miejsce dalszy spadek cen eksportowych gęsi. W bieżącym sezonie obniżyły się one o ok. 15%. Mały import to głównie efekt zaostrzenia w 2000r. warunków lokowania mięsa drobiowego w Polsce. W strukturze tego importu dominują przetwory z indyka sprowadzane z Węgier. Kwota dostępu do rynku, ustalona w 2000r. na poziomie 47736 ton, wykorzystana będzie w ok. 25%.
W 2001r. w handlu zagranicznym nie wystąpią istotne zmiany. O wartości
eksportu i salda obrotów zadecydują ceny gęsi eksportowych oferowane u progu
nowego sezonu, a także rozwój handlu z UE na nowych warunkach.
W pierwszej połowie 2000r. silnie rosły ceny detaliczne drobiu. Ich tempo
przekraczało tempo wzrostu cen całej żywności oraz inflacji. Jednak, w porównaniu
do okresu sprzed kryzysu, ceny drobiu były jeszcze w ujęciu realnym o ok. 30%
niższe. Szybciej drożało mięso surowe niż przetwory. Wzrostowa tendencja
cen utrzyma się do końca 2000r. i w roku przyszłym. Tempo wzrostu cen w
2001r. może być jednak niższe.
Wyższe ceny detaliczne zahamowały nieco wzrost spożycia mięsa drobiowego w
pierwszym półroczu 2000r. dotyczyło to zwłaszcza droższych jego asortymentów.
Ożywienie spożycia może nastąpić w drugiej połowie roku jako reakcja
konsumentów na wzrost cen mięsa czerwonego. Ta wzrostowa tendencja konsumpcji
może utrzymać się również w 2001r.
W 2000r., po dwóch latach niewielkiego spadku, przewidywany jest wzrost
produkcji jaj spożywczych do ok. 7,73 mld sztuk, tj. o 2,5%. Złoży się na to
zwiększenie produkcji fermowej o ok. 5% oraz spadek produkcji z chowu
drobnostadnego o 3%. W następstwie likwidacji części małych stad w okresie
kryzysu zwiększa się udział produkcji fermowej.
Od jesieni 1999r. utrzymuje się dobra koniunktura na rynku jaj. Wywołało to
wzrost produkcji fermowej.
Trwa powolna odbudowa pogłowia niosek w fermach. Zwiększa się przeciętna w
skali kraju nieśność. W 2001r. nastąpi więc prawdopodobnie dalszy wzrost
produkcji jaj o 3-4% na fermach i o ok. 2% w skali ogólnej. Produkcja krajowa
może ukształtować się na poziomie ok. 7,9 mld sztuk.
W pierwszej połowie 2000r. osłabieniu uległa utrzymująca się od kilku lat tendencja wzrostowa w produkcji przetworów z jaj. Przyczynił się do tego silny wzrost cen jaj stanowiących surowiec dla przetwórstwa, co ogranicza opłacalność produkcji przetworów. Zwiększa się jednak liczba firm zajmujących się przetwórstwem jaj. Również przerób jaj wzrósł ponad czterokrotnie w drugiej połowie lat dziewięćdziesiątych i obecnie wynosi ok. 600 mln sztuk.
Obroty handlu zagranicznego utrzymują się na niskim poziomie. W 2000r. saldo tych obrotów będzie nadal ujemne, jednak o połowę mniejsze niż w 1999r. Zmniejszył się eksport jaj świeżych, lokowanych głównie w Szwajcarii, a wzrósł eksport przetworów z jaj - przede wszystkim żółtek w proszku. Obniżył się natomiast import zarówno jaj świeżych, jak i przetworów z jaj. W 2001r. eksport może być nieco większy, ale saldo obrotów pozostanie ujemne.
W pierwszej połowie 2001r. nadal rosły ceny detaliczne jaj. Ich wzrost w ujęciu realnym wyniósł ponad 8% i spowodował "podrożenie" jaj w relacji do całej żywności. W końcu 2000r. jaja mogą być o 10-15% droższe niż na początku roku. W 2001r. możliwy jest dalszy wzrost cen, ale jego tempo będzie mniejsze niż w bieżącym roku.
Można przypuszczać, że w pierwszej połowie 2000r. nastąpiło niewielkie obniżenie spożycia jaj w gospodarstwach domowych. W całym roku ten spadek można szacować na ok. 2%. W roku 2001 może nastąpić stagnacja spożycia na poziomie bieżącego roku.