Gęś suwalska i kura zielononóżka - to dwie pierwsze rasy zwierząt, które zostaną odtworzone przez rolników na Suwalszczyźnie. Stare rasy mają być odporniejsze od obecnie hodowanych.
"Kura o zielonych nóżkach ma dawać lepsze jajka, nie zawierające złego cholesterolu. Gęś suwalska ma być bardziej odporna na choroby, a jej mięso ma większą wartość odżywczą" - powiedziała dyrektor Suwalskiego Parku Krajobrazowego Teresa Świerubska.
Na Suwalszczyznę trafiło 500 piskląt kury zielononóżki, zwanej także - ze względu na pochodzenie rasy - kurą galicyjską. Do rolników trafi także 100 piskląt gęsi suwalskiej. Zwierzęta będą hodowane w 19 gospodarstwach na terenie Suwalskiego Parku Krajobrazowego.
"Rolnicy ci mają szansę wyhodować u siebie stare gatunki, ale zarazem zobowiązani są do tego, by za rok oddać tyle samo piskląt swojemu sąsiadowi" - wyjaśniła Świerubska.
W maju kilkaset sztuk gęsi suwalskiej trafi również do gospodarstw leżących w Wigierskim Parku Narodowym. Jak informuje dyrektor parku, Zdzisław Szkiruć, potem do rolników trafią jeszcze inne rasy zwierząt hodowlanych: krowa czerwona, konik polski, świnia zwisłoucha.