Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Poprawa na rynku żywca indyczego

19 sierpnia 2003

Rosną ceny brojlerów indyczych, bo na rynku brakuje żywca. To efekt zmniejszania produkcji przez ostatnie półtora roku. Ceny indyków były tak niskie, że hodowcy przestali je trzymać lub po prostu zbankrutowali.

Dziś zakłady płacą już za kilogram indorów już powyżej 4 zł. Nadal nie wykorzystujemy szans eksportowych, a na nasze mięso czekają Niemcy, Włosi i Anglicy. W Polsce produkcja indyków jest ściśle powiązana z rynkiem wieprzowiny. Mamy mały "świński dołek", dlatego przetwórstwo potrzebuje więcej żywca indyczego. Można się więc spodziewać, że ceny powinny jeszcze wzosnąć.

Na odbudowanie stad potrzeba co najmniej pół roku. W styczniu 2001 roku kilogram indorów kosztował 5 zł, później ceny były bardzo niskie, na granicy opłacalności. Przez ten tydzień nieco podrożały brojlery kurze. Drobiarze pamiętają lepsze czasy, ale obecna cena nie jest zła. Ze względu na upały hodowcy ponoszą duże straty – duszą się brojlery. Straty sięgają 10 procent.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę