Komisja Europejska zaprezentowała na ostatnim posiedzeniu Komitetu Zarządzającego ds. Wspólnej Organizacji Rynków Rolnych dane unijnych ekspertów o produkcji drobiu w UE z podziałem na poszczególne gatunki i kierunki użytkowania drobiu w latach 2014-2015* (*Prognoza).
Dane KE za 2014 r. oraz prognozy na 2015 r. potwierdzają, że Polska jest liderem w produkcji drobiu w UE, wyprzedzając Francję i Wlk. Brytanię.
Produkcja drobiu w UE w latach 2014-2015*
a) Drób ogółem:
- 2014 r. – 14 077 tys. ton (+2,6%)
- prognoza 2015 r. – 14 367 tys. ton (+2,1%)
Prognozowany wzrost produkcji w Polsce o 8,6%
W tym:
Kurczęta brojler:
- 2014 r. – 10 936 tys. ton (+2,3%)
- prognoza 2015 r. – 11 143 tys. ton (+1,9%)
W Polsce szacuje się 9,2% wzrost produkcji kurcząt brojler – najwyższy spośród wszystkich państw członkowskich UE.
Indyki:
- 2014 r. – 2 017 tys. ton (-0,5%)
- prognoza 2015 r. – 2 015 tys. ton (-0,1%)
Polska trzecim największym producentem tego gatunku drobiu w UE – w 2015 r. szacuje się wzrost produkcji o 1,4%, natomiast w Niemczech i we Francji spadek odpowiednio o 1,3% i 2,1%.
Kaczki:
- 2014 r. – 491 tys. ton ( +8,6%)
- prognoza 2015 r. – 497 tys. ton (+1,1%), prognozowany wzrost produkcji kaczek we Francji (+0,9%) i na Węgrzech (+5,9%).
7440107
1