Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Polacy jedzą mniej drobiu, hodowcy liczą straty

1 czerwca 2006

Sytuacja naszego rynku drobiowego jest w dalszym ciągu trudna mimo, że ceny za drób są najwyższe od czterech miesięcy.

Leszek Kawski, dyrektor generalny Krajowej Rady Drobiarskiej powiedział w radiowej Jedynce, że drobiarze w dalszym ciągu sprzedają swoje towary poniżej kosztów produkcji.

Średnio różnica wynosi 70 groszy za kilogram mięsa, co w skali miesiąca oznacza 56 milionów złotych strat. Miesięcznie drobiarze sprzedają około 80 tysięcy ton drobiu.

W związku z trudną sytuacją będą wnioskowali do władz o pomoc dla ich branży. W związku z informacjami o ptasiej grypie w pierwszym kwartale tego roku spożycie drobiu w naszym kraju spadło o 30 procent.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę