O tym , że warto spożywać mięso drobiowe i jak je można smacznie przyrządzić mogli się przekonać uczestnicy Pikniku Drobiowego zorganizowanego 19 maja na terenie Pomorskiego Centrum Rolno Spożywczego Renk w Gdańsku przez Pomorską Izbę Rolniczą.
Dopisała zarówno pogoda jak i goście , których zwabiła na plac gdzie odbywał się piknik nie tylko skoczne dźwięki kaszubskiej muzyki, ale przede wszystkim intrygujące zapachy drobiowych potraw przygotowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich . Organizatorzy dobrze zadbali o żołądki swoich gości . Każdy mógł nie tylko spróbować drobiowych łakoci , ale również poznać sposób ich przyrządzania oraz dowiedzieć się dlaczego warto aby na naszych stołach często gościł drób.
O tym , że gospodynie przyrządziły smaczne potrawy świadczyły tłumy chętnych zgromadzone wokół stoisk degustacyjnych. Dodatkową atrakcją pikniku były konkursy skierowane zarówno dla dzieci jak i dorosłych na temat mięsa drobiowego. I one również cieszyły się dużym zainteresowaniem.
Nie tylko dlatego że można było wygrać wiele cennych nagród , ale przede wszystkim ze względu na dobrą , dowcipną zabawę z walorami edukacyjnymi. Pomorska Izba Rolnicza po raz kolejny pokazała jak można trafić w gusta ,,mieszczuchów ‘’ promując zdrowe, ekologiczne produkty pochodzące z pól i ferm pomorskich rolników.
Głównym celem Pikniku, który został sfinansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego była nie tylko promocja spożycia mięsa drobiowego, ale również wskazanie konsumentom jak ważne jest aby wybierać polskie produkty , których jakości nie musimy się wstydzić.