Według najnowszych prognoz Komisji Europejskiej, w 2011 r. produkcja drobiu w UE-27 wzrośnie nieznacznie wobec roku poprzedniego - o 0,2 proc. do ok. 12 mln ton - informuje FAMMU/FAPA.
Wzrost produkcji będzie zatem mniejszy niż przed rokiem, z uwagi na zmniejszenie zapotrzebowania na eksport, głównie do Rosji. Tamtejsze władze zredukowały tegoroczny kontyngent importowy na drób do 350 tys. ton, z wyłączeniem całych tuszek drobiowych wobec 780 tys. ton w 2010 r.
Zlikwidowano równocześnie podział kontyngentu na poszczególne kraje. Oznacza to dla UE konieczność większego konkurowania o dostęp do rynku rosyjskiego z innymi eksporterami drobiu, również z USA. Na wysokim poziomie pozostaną jednak w 2011 r. wysyłki unijnego drobiu do Hongkongu, co częściowo zrekompensuje straty wywołane zmniejszeniem zbytu do Rosji.
Zużycie wewnętrzne mięsa drobiu w UE wzrośnie w tym roku podobnie jak produkcja niewiele (o 0,2 proc.) do 11,63 mln ton. Sprzedaż tańszych elementów będzie rosła w większym stopniu niż droższych. Roczne spożycie na jednego mieszkańca UE-27 nieznacznie obniży się do 23,18 kg.