Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Niedozwolone ilości toksycznych dioksyn w jajach

24 stycznia 2005

Część produkowanych w Niemczech jaj zawiera niedozwolone ilości toksycznych dioksyn. Ministerstwo ochrony konsumentów, po przeprowadzonych badaniach, potwierdziło wcześniejsze doniesienia prasy, a szefowa resortu rolnictwa, Renate Kuenast, wezwała do wycofania ze sprzedaży wszystkich jaj zawierających trujące substancje.

Badania pokazały, że jaja wyprodukowane w chowie klatkowym zawierają prawie 3 razy mniej dioksyn. Eksperci podejrzewają, że przyczyną takiej sytuacji jest zanieczyszczona gleba. "Nie ma powodów do paniki"- mówią przedstawiciele organizacji konsumenckich. "Zjedzenie kilku jajek nie grozi zatruciem"- dodają. Paradoksalnie to Niemcy aktywnie zabiegali o zaostrzenie norm zawartości dioksyn w żywności, które obowiązują w Unii od początku roku.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę