W l połowie 2000 r. dodatnie saldo handlu zagranicznego mięsem i przetworami z drobiu wyniosło 22,1 mln USD i było niższe niż w I półroczu roku poprzedniego o 1,7 mln USD. Obniżenie salda obrotów było rezultatem spadku o 0,8 mln USD wpływów z eksportu i wzrostu o 0,9 min USD wydatków na import. W II połowie 2000 r. saldo obrotów szacowane jest na 53 mln USD, a w skali całego roku na ok. 75 mln USD, co oznacza spadek w porównaniu z najwyższym w obecnej dekadzie poziomem z 1999 r. o 3 mln USD, tj. o ok. 4%. W l połowie 2001 r., przy spodziewanym braku istotnych zmian w wielkości i cenach w imporcie i eksporcie, przewaga eksportu nad importem w obrotach mięsem drobiu i jego przetworami utrzymać się może na poziomie z l półrocza roku bieżącego.
Spadek wolumenu i wzrost cen w eksporcie
W l połowie 2000 r. łączny eksport mięsa i przetworów z drobiu był o 8 tys. ton niższy niż w l połowie roku poprzedniego i wyniósł ok. 17 tys. ton. Decydujący był tu spadek sprzedaży mięsa i podrobów. Eksport przetworów obniżył się zaledwie o 0,4 tys. ton i wyniósł 5,8 tys. ton. O spadku eksportu mięsa i podrobów zadecydowało obniżenie, w wyniku poprawy relacji popytowo-podażowych na rynku wewnętrznym i wzrostu cen zbytu, sprzedaży na rynki wschodnie. Eksport mięsa indyków do krajów b. ZSRR obniżył się w I połowie roku bieżącego w porównaniu z I półroczem roku poprzedniego aż o 75% do poziomu 2,9 tys. ton, a eksport mięsa kurcząt spadł o 70% i wyniósł zaledwie l,2 tys. ton. Spadku eksportu na rynki wschodnie nie wyrównał wzrost o ok. 1 tys. ton sprzedaży do UE - drugiego podstawowego rynku zbytu tych produktów.
Tabela 11
Obroty handlu zagranicznego mięsem drobiu i przetworami (w mln USD)
Wyrównanie | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | ||||||||
ogółem | I połr. | II półr. | ogółem | II półr. | II półr. | ogółem | I połr. | II półr. | ogółem | I półr. | II półr. | I półr. (prognoza) | |
Eksport Mięso i podroby Przetwory |
106,2 83,4 22,8 |
23,9 17,3 6,6 |
82,3 66,1 16,2 |
117,6 87,4 30,2 |
34,0 15,1 18,9 |
83,6 72,3 11,3 |
92,1 78,7 13,4 |
29,3 21,1 8,2 |
62,8 57,6 5,2 |
88,5 69,3 19,2 |
28,5 19,3 9,2 |
60,0 50,0 10,0 |
30,0 20,0 10,0 |
Import Mięso i podroby Przetwory |
67,0 59,9 7,1 |
33,0 30,1 2,9 |
34,0 29,8 4,2 |
45,1 43,0 2,1 |
27,0 26,2 0,8 |
18,1 16,8 1,3 |
14,4 11,8 2,6 |
5,5 4,8 0,7 |
8,9 7,0 1,9 |
13,9 9,9 4,0 |
6,4 4,4 2,0 |
7,5 5,5 2,0 |
7,5 5,5 2,0 |
Saldo obrotów Mięso i podroby Przetwory |
39,2 23,5 15,7 |
-9,1 -12,8 3,7 |
48,3 36,3 12,0 |
72,5 44,4 28,1 |
7,0 -11,1 18,1 |
65,5 55,5 10,0 |
77,7 66,9 10,8 |
23,8 16,3 7,5 |
53,9 50,6 3,3 |
74,6 59,4 15,2 |
22,1 14,9 7,2 |
52,5 44,5 8,0 |
22,5 14,5 8,0 |
Wzrost eksportu do Wspólnoty dotyczył mięsa indyków, natomiast eksport mięsa kurcząt do tego ugrupowania obniżył się z 3,5 do 2,2 tys. ton. Wzrostowi eksportu mięsa indyków towarzyszyło zwiększenie w strukturze sprzedaży elementów wyższej jakości, co wpłynęło na podwyższenie średnich cen w eksporcie do UE tego mięsa z 2,5 do 2,9 USD/kg. Natomiast w sprzedaży mięsa kurcząt ceny obniżyły się z 3 do 2,8 USD/kg. Udział UE, oferującej znacznie wyższe ceny niż możliwe do uzyskania na rynkach krajów b. ZSRR, zwiększył się w eksporcie mięsa kurcząt z 44 do 59%, a w eksporcie mięsa indyków z 10 do 48%. Wzrost udziału Wspólnoty w sprzedaży, przy równoczesnym zwiększeniu cen w eksporcie na rynki wschodnie zadecydował o ukształtowaniu się cen transakcyjnych w eksporcie indyków na trzykrotnie wyższym poziomie niż w I połowie 1999 r. (1,7 USD/kg) i o wzroście do ponad 22% - do poziomu 1,9 USD/kg - cen w eksporcie mięsa kurcząt. Przy spadku wolumenu eksportu mięsa kurcząt o ponad 50%, wpływy ze sprzedaży tego mięsa obniżyły się o 45%. Natomiast obniżeniu eksportu mięsa indyków o 30% towarzyszyło niemal dwukrotne zwiększenie wartości sprzedaży. Wzrost eksportu do UE, przy równoczesnym zwiększeniu cen w sprzedaży do tego ugrupowania, zadecydował także o podwyższeniu z l ,3 do 1,6 USD/kg średnich cen w eksporcie przetworów drobiowych. Przy obniżeniu wolumenu sprzedaży - głównie przetworów z mięsa kurcząt do krajów b. ZSRR - łączne wpływy z eksportu przetworzonego mięsa drobiu grzebiącego wzrosty o 1,1 mln USD do poziomu 9,2 mln USD. W l połowie 2000 r. eksport mięsa gęsi i kaczek nie odbiegał znacznie od zrealizowanego w I półroczu roku poprzedniego i wyniósł odpowiednio 0,9 i 0,2 tys. ton. Ceny w eksporcie mięsa kaczek nie odbiegały znacznie od uzyskiwanych w I półroczu roku poprzedniego (2,2 USD/kg), natomiast ceny w eksporcie lokowanego głównie w Niemczech mięsa gęsi obniżyły się z 4,2 do 3,6 DM/kg. Ceny w eksporcie mięsa gęsi maleją systematycznie od połowy lat dziewięćdziesiątych. Wynika to z ograniczonej chłonności rynku niemieckiego i dążenia polskich eksporterów do zachowania pozycji na tym rynku zbytu poprzez oferowanie coraz niższych cen eksportowych. Istotną przyczyną spadku cen w 2000 r. jest obniżenie cen w eksporcie węgierskim w następstwie zerowych stawek w imporcie z tego kraju realizowanym przez UE.
Tabela 12
Handel zagraniczny mięsem drobiu, podrobami i przetworami (w tys. ton)
Wyrównanie | 1997 | 1998 | 1999 | 2000 | 2001 | ||||||||
ogółem | I połr. | II półr. | ogółem | II półr. | II półr. | ogółem | I połr. | II półr. | ogółem | I półr. | II półr. | I półr. (prognoza) | |
Eksport Mięso drobiu ogółem - gęsi - kaczki - kurczęta - indyki Podroby Przetwory |
24,4 15,2 0,6 5,9 2,7 0,7 13,1 |
4,6 0,4 0,3 3,2 0,7 0,1 3,8 |
19,8 14,8 0,3 2,7 2,0 0,6 9,3 |
25,9 16,6 0,5 6,7 2,1 0,9 21,9 |
5,0 0,5 0,3 3,3 0,9 0,2 13,1 |
20,9 16,1 0,2 3,4 1,2 0,7 8,8 |
41,5 16,8 0,2 12,5 12,0 2,4 11,0 |
17,3 1,0 0,1 7,7 8,5 1,1 6,2 |
24,2 15,8 0,1 4,8 3,5 1,3 4,8 |
34,2 15,0 0,2 7,0 12,0 1,0 12,0 |
10,5 0,9 0,1 3,6 5,9 0,3 5,8 |
23,7 14,1 0,1 3,4 6,1 0,7 6,2 |
11,1 1,0 0,1 4,0 6,0 0,5 6,0 |
Razem | 38,2 | 8,5 | 29,7 | 48,8,7 | 18,3 | 30,4 | 54,9 | 24,6 | 30,3 | 47,2 | 16,6 | 30,6 | 17,6 |
Import Mięso drobiu ogółem - kaczki - kurczęta - indyki Podroby Przetwory |
57,8 0,4 46,2 11,2 2,8 5,0 |
26,4 0,21 8,7 7,5 1,4 2,1 |
31,4 0,2 27,5 3,7 1,4 2,9 |
46,4 0,1 35,3 11,0 2,8 1,9 |
27,8 0,12 1,3 6,4 1,4 0,7 |
18,6 0,0 14,0 4,6 1,4 1,2 |
12,8 0,0 7,6 5,2 0,9 3,0 |
5,6 0,0 3,8 1,8 0,4 1,0 |
7,2 0,0 3,8 3,4 0,5 2,0 |
11,2 0,2 8,0 3,0 0,5 4,0 |
5,3 0,1 3,9 1,3 0,1 1,9 |
5,9 0,1 4,1 1,7 0,4 2,1 |
5,6 0,1 4,0 1,5 0,2 2,0 |
Razem | 65,6 | 29,9 | 35,7 | 51,1 | 29,9 | 21,2 | 16,4 | 4,0 | 9,7 | 15,7 | 7,3 | 8,4 | 7,8 |
W II połowie 2000 r. eksport mięsa indyków, w wyniku wzrostu sprzedaży do UE, będzie znacznie wyższy niż w II połowie 1999 r. Ten sam czynnik zadecyduje też o wzroście eksportu przetworów drobiowych. W II połowie 2000 r., w porównaniu z II połową roku poprzedniego, obniży się natomiast sprzedaż mięsa kurcząt, a także, w następstwie spadku produkcji krajowej i niskich cen eksportowych mięsa gęsi. Spadku wpływów z eksportu mięsa gęsi i kurcząt nie wyrówna wzrost wartości sprzedaży mięsa indyków i przetworów, stąd wpływy ze sprzedaży produktów drobiarskich będą w II połowie 2000 r. o około 3 mln USD niższe niż w II półroczu 1999 r. i wyniosą ok. 60 mln USD. W całym 2000 r. wolumen eksportu mięsa i podrobów z drobiu obniży się o ponad 20%, przy czym eksport mięsa indyków utrzyma się na poziomie roku poprzedniego. Wyższy będzie natomiast eksport przetworów. Wartość sprzedaży mięsa i przetworów z drobiu wyniesie ok. 86-89 mln USD, co oznacza spadek w porównaniu z 1999 r. o 4-6%.
Niewielki spadek importu mięsa i wzrost przywozu przetworów
W I połowie 2000 r. łączny import mięsa drobiu i przetworów zwiększył się w porównaniu z I półroczem roku poprzedniego zaledwie o 0,3 tys. ton do poziom 7,3 tys. ton, import mięsa i podrobów obniżył się o 0,6 tys. ton, a przetworów wzrósł o 0,9 tys. ton. O spadku importu mięsa zadecydowało obniżenie przywozu mięsa indyków, natomiast przywóz mięsa i podrobów z kurcząt był wyższy o 0,2 tys. ton. Niewielkie zmiany wolumenu przywozu mięsa i podrobów z drobiu grzebiącego, przy wynikającej z większego wzrostu cen krajowych niż importowych poprawie opłacalności importu, to przede wszystkim rezultat zaostrzenia warunków importu w 2000 r. poprzez:
W wyniku wzrostu cen importowych wydatki na import mięsa i podrobów z
drobiu grzebiącego obniżyły się mniej niż wolumen przywozu i wyniosły 4,3
mln USD wobec 4,7 min USD w I połowie 1999 r. W I połowie 2000 r. wzrosły też
-z 0,68 do 1,03 USD/kg - ceny w imporcie przetworów, stąd wartość przywozu
zwiększyła się bardziej niż jego rozmiary i wyniosła 2 mln USD. Import
przetworów zdominowany jest przez sprowadzane z Węgier przetwory z mięsa
indyków. Dominacja tego kraju w polskim imporcie przetworów wynika z
utrzymania również w 2000 r. preferencyjnych stawek w imporcie z krajów CEFTA
na poziomie 15% wobec 40% stosowanych erga omnes. W II połowie 2000 r. wydatki
na import mięsa drobiu i jego przetworów oceniane są na ok. 7,5-8 mln USD, co
oznacza spadek w porównaniu z II półroczem 1999 r. o 0,9-1,4 mln USD. Wynikało
to będzie głównie z obniżenia wolumenu importu mięsa indyków. Import
pozostałego mięsa i przetworów drobiowych nie będzie znacznie odbiegał od
wyników I półrocza roku poprzedniego. W całym 2000 r., głównie w wyniku
spadku importu mięsa indyków łączny przywóz mięsa i przetworów z drobiu
wyniesie ok. 16 tys. ton wobec 17 tys. ton w roku poprzednim, a wartość
importu obniży się o około 0,4 mln USD do poziomu około 14 min USD. Zarówno
wolumen, jak i wartość importu będą najniższe w obecnej dekadzie, a kwota
dostępu do rynku w imporcie mięsa i podrobów, ustalona w 2000 r. na 47736
ton, wykorzystana będzie w około 25%. W ramach kwoty dostępu cło wynosi 30%
min. 0,3 Euro/kg, a poza nią 0,6 % min. 0,6 Euro/kg.
Rys. 6
Struktura rzeczowa eksportu i importu mięsa i przetworów drobiowych.
EKSPORT
IMPORT
Brak istotnych zmian w obrotach w I połowie 2001
W I połowie 2001 r. eksport mięsa i przetworów z drobiu prognozowany jest na 17-18 tys. ton, co oznacza wzrost wobec I półrocza 2000 r. o około 0,4-1,4 tys. ton. Na brak istotnych zmian w poziomie sprzedaży wskazuje wzrost cen na rynku wewnętrznym i wynikające stąd zahamowanie mało opłacalnego eksportu do krajów b. ZSRR. Ceny w eksporcie mięsa drobiu i przetworów utrzymają się przynajmniej na poziomie z I polowy 2000 r., stąd wzrost wartości sprzedaży może być zbliżony do wzrostu jego wolumenu. Wielkość importu zależała będzie w dużym stopniu od przyjętych rozwiązań w zakresie ochrony rynku krajowego. Przy utrzymaniu obecnego systemu podziału i egzekwowania wykorzystania kwoty dostępu do rynku oraz ustaleniu maksymalnej ilości importu w ramach pozwoleń przywozu, import mięsa drobiu może nie przekroczyć poziomu z I połowy 2000 r. Przy spodziewanym braku zmian cen w imporcie, również wartość przywozu zbliżona być może do rejestrowanej w I połowie bieżącego roku. W konsekwencji saldo obrotów mięsem i przetworami w I połowie 2001 r. może być nieznacznie wyższe niż w I połowie 2000 r. i wyniesie około 22,5-23 mln USD. Trudno obecnie ocenić wpływ na polskie obroty mięsem drobiu porozumień o dalszej liberalizacji handlu między Polską a UE. W umowie podpisanej 26 września 2000 r. na 36 tys. ton, a więc na poziomie wyższym od realizowanego w ostatnich latach ustalono bezcłowy eksport do UE mięsa, podrobów i żywca drobiowego. Równocześnie kwota preferencyjna z zerową stawką celną w eksporcie przetworów drobiowych ustalona została na l tys. ton. Z drugiej strony UE eksportować może do Polski bez ceł 20 tys. ton mięsa i żywca drobiowego i l tys. ton przetworów wobec rzeczywistego eksportu na poziomie odpowiednio około 3 i 0,1 tys. ton. Kwoty bezcłowego, wzajemnego, dostępu do rynku zwiększać się będą o 10% rocznie. Eliminacja stawek celnych w przyznanej Polsce kwocie preferencyjnej wpłynie przede wszystkim na poprawę opłacalności eksportu mięsa kaczek, gdzie stawki celne są relatywnie najwyższe. Istotnemu wzrostowi eksportu nie sprzyjać tu jednak będzie duża produkcja kaczek w UE i załamanie tego kierunku produkcji w Polsce. Wyznaczenie jednej kwoty w eksporcie mięsa korzystne będzie dla polskiego wywozu mięsa kurcząt, gdzie ustalone w umowie stowarzyszeniowej kwoty preferencyjne były za niskie w stosunku do polskich możliwości eksportowych. Korzystnym dla polskich producentów rozwiązaniem jest zniesienie stawek celnych we wzajemnych obrotach przetworami z indyków. Przy relatywnie wysokich stawkach celnych w imporcie UE, polski eksport przetworów z mięsa indyków do Wspólnoty wyniósł w 1999 r. około 1,5 tys. ton, a import z UE 0,1 tys. ton. Zniesienie stawek w polskim imporcie z UE i duża w stosunku do rzeczywistego importu kwota bezcłowego przywozu wpłynąć może na wzrost przywozu ze Wspólnoty mięsa i podrobów z drobiu grzebiącego a także drobiowego żywca rzeźnego. Skutki wzajemnej liberalizacji obrotów w handlu mięsem i przetworami z drobiu ocenić będzie można najwcześniej w połowie 2001 r., a więc po półrocznym (o ile umowa wejdzie w życie na początku przyszłego roku) okresie jej obowiązywania.