1. Rozpylanie - spray wielocząsteczkowy.
Metodą tą można szczepić 1-dniowe pisklęta w zakładzie wylęgowym, wychowalni jak również starsze kurczęta i kury w kurnikach. Szczepienie metodą rozpylania wykonuje się przy pomocy ręcznych wytwornic sprayu, rozpylaczy plecakowych lub automatycznych wytwornic sprayu (te ostatnie tylko w zakładach wylęgowych). Do rozpuszczenia szczepionki powinna być użyta zimna czysta woda bez zawartości chloru i żelaza. Bardzo korzystne jest zastosowanie wody dejonizowanej.
Do zaszczepienia 1000 ptaków należy zawartość 200 ml wody przy użyciu rozpylaczy ręcznych i 150 ml przy użyciu wytwornic automatycznych. Po wykonanym zabiegu pisklęta muszą wyschnąć.
2. Zakraplanie do nosa lub do oczu.
Szczepionki podawane tą drogą rozpuszczane są w specjalnych rozpuszczalnikach lub w roztworze soli fizjologicznej i podawane przy pomocy wystandaryzowanego zakraplacza. Jedną kroplę szczepionki podaje się z wysokości kilku centymetrów do oka lub do otworu nosowego.
3. Metoda Wing Web
Szczepienie polega na przekłuciu błony skrzydłowej przy pomocy podwójnej igły. Igłę zanurza się w szczepionce tak, aby napełniły się oba rowki i przekłuwa nią od dołu błonę skrzydłową.
4. W wodzie do picia
Do rozcieńczania szczepionki najlepiej używać wody destylowanej. Fiolki ze szczepionką należy otwierać pod wodą.
Przed podaniem szczepionki należy pozbawić ptaki dostępu do wody (0,5 do 3 godzin) i dopiero wtedy podać wodę z rozpuszczoną szczepionką, najlepiej w takiej ilości, aby została wypita najpóźniej w ciągu 2 godzin. Do wody można dodać odtłuszczonego mleka w proszku (2 gramy na 1 litr wody), które działa jak stabilizator i wirus szczepionkowy zachowuje swoją aktywność znacznie dłużej. Kurczętom należy przygotować odpowiednią ilość poideł, tak aby 75% ptaków piło roztwór ze szczepionką jednocześnie. Przy systemie poideł kropelkowych szczepionka powinna być podawana do małych zbiorników wyrównawczych, a jeśli system wodny wyposażony jest w urządzenie dozujące (Dosatron), należy bardzo dokładnie opróżnić cały system z wody a następnie wprowadzić do niego roztwór szczepionki.
5. W iniekcji
Szczegółowe instrukcje przygotowania i użycia szczepionek załączone są do każdego opakowania. Iniekcję wykonuje się domięśniowo lub podskórnie.
Podaje się podskórnie (grzbietowa okolica szyi) lub mięśniowo (mięsień udowy lub piersiowy).
Zawartość otwartej butelki należy zużyć w ciągu 24 godzin. Przed szczepieniem należy szczepionkę ogrzać do temperatury 18 - 24oC, a w trakcie szczepienia okresowo wstrząsać zawartością opakowania.
Najczęściej producenci zalecają przechowywanie w lodówce w temperaturze od +2 do +8oC. Szczepionki przeciwko chorobie Mareka zawierające wirusy w postaci związanej z komórką przechowywane są w ciekłym azocie.