MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Metody podawania szczepionek

19 czerwca 2002

Szczepionki żywe

1. Rozpylanie - spray wielocząsteczkowy.
Metodą tą można szczepić 1-dniowe pisklęta w zakładzie wylęgowym, wychowalni jak również starsze kurczęta i kury w kurnikach. Szczepienie metodą rozpylania wykonuje się przy pomocy ręcznych wytwornic sprayu, rozpylaczy plecakowych lub automatycznych wytwornic sprayu (te ostatnie tylko w zakładach wylęgowych). Do rozpuszczenia szczepionki powinna być użyta zimna czysta woda bez zawartości chloru i żelaza. Bardzo korzystne jest zastosowanie wody dejonizowanej.
Do zaszczepienia 1000 ptaków należy zawartość 200 ml wody przy użyciu rozpylaczy ręcznych i 150 ml przy użyciu wytwornic automatycznych. Po wykonanym zabiegu pisklęta muszą wyschnąć.

2. Zakraplanie do nosa lub do oczu.
Szczepionki podawane tą drogą rozpuszczane są w specjalnych rozpuszczalnikach lub w roztworze soli fizjologicznej i podawane przy pomocy wystandaryzowanego zakraplacza. Jedną kroplę szczepionki podaje się z wysokości kilku centymetrów do oka lub do otworu nosowego.

3. Metoda Wing Web
Szczepienie polega na przekłuciu błony skrzydłowej przy pomocy podwójnej igły. Igłę zanurza się w szczepionce tak, aby napełniły się oba rowki i przekłuwa nią od dołu błonę skrzydłową.

4. W wodzie do picia
Do rozcieńczania szczepionki najlepiej używać wody destylowanej. Fiolki ze szczepionką należy otwierać pod wodą.
Przed podaniem szczepionki należy pozbawić ptaki dostępu do wody (0,5 do 3 godzin) i dopiero wtedy podać wodę z rozpuszczoną szczepionką, najlepiej w takiej ilości, aby została wypita najpóźniej w ciągu 2 godzin. Do wody można dodać odtłuszczonego mleka w proszku (2 gramy na 1 litr wody), które działa jak stabilizator i wirus szczepionkowy zachowuje swoją aktywność znacznie dłużej. Kurczętom należy przygotować odpowiednią ilość poideł, tak aby 75% ptaków piło roztwór ze szczepionką jednocześnie. Przy systemie poideł kropelkowych szczepionka powinna być podawana do małych zbiorników wyrównawczych, a jeśli system wodny wyposażony jest w urządzenie dozujące (Dosatron), należy bardzo dokładnie opróżnić cały system z wody a następnie wprowadzić do niego roztwór szczepionki.

5. W iniekcji
Szczegółowe instrukcje przygotowania i użycia szczepionek załączone są do każdego opakowania. Iniekcję wykonuje się domięśniowo lub podskórnie.

Szczepionki inaktywowane

Podaje się podskórnie (grzbietowa okolica szyi) lub mięśniowo (mięsień udowy lub piersiowy).
Zawartość otwartej butelki należy zużyć w ciągu 24 godzin. Przed szczepieniem należy szczepionkę ogrzać do temperatury 18 - 24oC, a w trakcie szczepienia okresowo wstrząsać zawartością opakowania.

 

Przechowywanie szczepionek

Najczęściej producenci zalecają przechowywanie w lodówce w temperaturze od +2 do +8oC. Szczepionki przeciwko chorobie Mareka zawierające wirusy w postaci związanej z komórką przechowywane są w ciekłym azocie.

 


POWIĄZANE

W dniu 18 grudnia br. odbyło się śniadanie prasowe Krajowej Rady Drobiarstwa – I...

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę