Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Maleje produkcja kurcząt

19 września 2002

Polski rynek drobiarski jest nasycony. Nadal odczuwalne są skutki ubiegłorocznej nadprodukcji drobiu. W województwie łódzkim maleje liczba tzw. wsadów czyli ilość kurcząt w kurnikach.

Ostatnio spożycie drobiu w kraju wzrosło, jego poziom w przeliczeniu na mieszkańca osiągnął 17 kilogramów czyli jest zbliżony do tego w krajach Unii. Mimo to producenci nastawiają się na mniejszą ilość cykli produkcyjnych, wpływ ma na to import.

Ceny są bardzo zróżnicowane, nie narzekają tylko najwięksi przedsiębiorcy. W zakładach działających w tzw. strefie wolnego obrotu, które nie działają w oparciu o zlecenia agencyjne wahają się nawet od 2 do 3 i pół złotego za kilogram.

Według specjalistów szansą dla małych ubojni jest integracja i przystosowanie się do tzw. produkcji zintegrowanej, od momentu wylęgu kurcząt aż do ich przerobu na produkt końcowy.


POWIĄZANE

Jak poinormowała Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz, Amerykanie po dość krót...

Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz w swoim najnowszym komunikacie prognozuje...

Według informacji statystycznych Międzynarodowego Centrum Handlu (ITC) w 2023 ro...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę