Drobiarze potrzebują pieniędzy na modernizację kurników, tymczasem banki niechętnie udzielają pożyczek na unowocześnienie już istniejących budynków.
Hodowcy drobiu przy obecnych upałach muszą zmniejszać stada, inaczej kurczaki się uduszą. Powodem jest brak dobrych wentylacji w kurnikach. Rolnicy liczą na wsparcie z funduszu SAPARD. Jednak samo rozpatrzenie wniosku to kwestia kilku miesięcy. Pieniądze będzie można tylko dostać na remonty. Wszystko po to, aby i tak już wysoka produkcja drobiu nie rosła.
Ceny skupu kurczaków powoli zaczęły rosnąć. Brojlery w ciągu tygodnia podrożały średnio o 10 gr/kg. Mniej szczęścia mają producenci indyków. Większość ubojni obniżyła ceny skupu. Nieznacznie w górę poszły ceny mięsa. Ubojnie świeże kurczaki sprzedają po 4,20 zł/kg. Tańszy, mrożony towar z zagranicy można dostać na giełdach towarowych.